De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Als we nu niets doen wordt postcorona nog erger dan voordien: nu is het moment om onze maatschappij te herschrijven
Opinie - Louis De Jaeger

Als we nu niets doen wordt postcorona nog erger dan voordien: nu is het moment om onze maatschappij te herschrijven

dinsdag 14 april 2020 16:50
Spread the love

 

We voelen ons soms alleen, toch gaan we allemaal samen door deze periode. We worden verplicht om binnen te blijven en te deconnecteren van alles. Toch zijn we nog nooit zo verbonden geweest met elkaar als vandaag. We hunkeren al jaren om eens wat meer tijd thuis door te brengen, velen hebben nu wel dik hun goesting gekregen. Be careful what you wish for.

We worden letterlijk gedwongen om stil te staan bij het leven. Geconfronteerd met onszelf en met onze huisgenoten. Vandaag beseffen we misschien wel meer dan ooit wat het is om samen te leven met kinderen of met een geliefde. 

Velen zien deze Coronatijden als een vloek en we mogen niet ontkennen dat dit voor velen nog steeds zo is. Na dagen van doemberichten op sociale media, in kranten en op televisie beginnen er geleidelijk aan berichten van hoop te verschijnen. Hoewel deze crisis nog niet voorbij is beginnen we al stilaan te dromen van het postcorona tijdperk.

Het staat vast dat dit een kantelpunt wordt in de geschiedenis van ons eigen leven. Deze crisis zet ons aan om na te denken over ons bestaan en na te denken over de maatschappij waarin we leven. Welk leven wil jij leven? In welke wereld wil jij wakker worden na het corona-gedoe?

Beeld je in dat je een toverstokje zou hebben: welke mooie dingen zou jij realiseren? Stel je voor dat je alle macht, geld en middelen hebt om met de inzichten van vandaag ons land prachtig vorm te geven. Wat zou jij doen?

Iedere belangrijke verandering die ooit heeft plaatsgevonden is gestart met een gedachte, een visie of een droom. Belangrijk is dat we dromen over wat we wel willen, niet over wat we niet willen. Probeer maar eens te dromen van minder oorlog. Dan zie je nog steeds oorlogsbeelden voor je. Dit is geen droom maar een nachtmerrie. Als je droomt van peis en vree daar en tegen, zie je vrolijke beelden voor je. Net die positieve beelden kunnen ons door deze tijden loodsen en ons aanzetten tot actie.

De autostrades zijn leeg, geen vliegtuigspoor in de lucht en in de stad is het muisstil. Het is nu het moment om te dromen over het #postcorona tijdperk. Met de #postcorona beweging geven we een platform aan iedereen waarop we onze visie van de toekomst kunnen delen. Waar gelijkgezinden kunnen plannen smeden om die dan ook uit te voeren. Een platform waar iedere stem telt en ook gedeeld zal worden met onze leiders.

We zijn niet alleen deel zijn van deze samenleving, wij zijn de makers er van. Er schuilt een Ghandi, Rosa Parks of Greta Thunberg in ons allemaal. Ieder steentje zorgt er voor dat de rivier een andere wending neemt. Wees een steentje en werp jezelf in deze rivier. Hoe meer er volgen, hoe groter de hoop steentjes en hoe mooier en groter de verandering. 

We dromen al jaren van een betere een duurzame samenleving waar werkelijk geluk centraal staat. Als we deze periode nu onbenut laten hebben we de grootste kans van ons leven laten liggen. Als we nu concrete plannen smeden voor een betere samenleving kunnen we de corona-reset zien als summum. Dan kunnen we de raket lanceren op het platform waar ontelbaar veel voorhangers aan gebouwd hebben. Het is tijd voor actie, waar wacht je op?

 

Word deel van de #postcorona beweging en wees de toekomst. Vanop www.facebook.com/groups/postcorona, www.postcoronamovement.com, je huis, straat gemeente, land of werelddeel. 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!