De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

AFSCHEID VAN DE MARTELAAR PATY

AFSCHEID VAN DE MARTELAAR PATY

maandag 16 november 2020 08:37
Spread the love
Nederlandse moslimorganisatie NIDA haalde 120.000 handtekeningen binnen in actie tegen blasfemie

In de Nederlandse Tweede Kamer werd op 13 november gedebatteerd over de moord op Samuel Paty in Frankrijk en de weerslag ervan in Nederland, met als denkkader de vrije meningsuiting. Felle reactie kwam er tegen Farid Azarkan van de partij DENK, die wees op de petitie waarmee de moslimorganisatie NIDA gereageerd had: een oproep om godslastering wettelijk te verbieden.

GRENZEN

De petitie haalde al 120.000 ondertekeningen en is daarmee een niet te miskennen signaal. Of de piste van een verbod op godslastering bruikbaar of interessant is, laat ik even terzijde. Belangrijk is dat NIDA en DENK het dominante discours van obligate sympathie voor Samuel Paty en de grenzeloze vrije meningsuiting (maar in feite alleen maar grenzeloos als het over de islam en over moslims gaat) doorbreken.
De tegenargumentatie was te verwachten: dat het tactloos is om nu Paty af te vallen en dat je de moordenaar gelijk geeft. Maar die koppeling lijkt me helemaal fout. Wat Paty deed was pedagogisch helemaal niet goed (en ook nogal dwaas en onvoorzichtig), en het beleid dat hem aanstuurde is helemaal af te keuren. De huldiging die hij kreeg was een pijnlijke farce, hij werd misbruikt als martelaar voor de verwerpelijke Franse staatsideologie, gebaseerd op racisme en islamofobie. Zo’n kritiek betekent helemaal niet dat je moord goedkeurt – in een democratische rechtsstaat grijp je naar wettelijke middelen om je te verweren tegen zaken die je onrechtvaardig vindt. Maar je kan natuurlijk de vraag stellen hoe het met die rechtsstaat die Frankrijk verondersteld wordt te zijn, gesteld is. Slecht, denk ik, maar ook dat wettigt geen moord.

STILLE OORLOG

Je hoeft geen doctor in de criminologie te zijn om te begrijpen dat politieke moorden kunnen beïnvloed zijn door een maatschappelijk klimaat. In Frankrijk is dat dubbel bepaald: door de alomtegenwoordige islamofobie die door de politieke top wordt in stand gehouden en aangewakkerd en door de ietwat stille oorlog die Frankrijk in Afrika voert tegen islamistische rebellen. Kort na de moord op Paty werden er een vijftigtal “geneutraliseerd”, en nu lees je alweer over een kopstuk dat uitgeschakeld is. Daar wordt nauwelijks aandacht aan besteed, het roept geen discussie op, hier gaat het duidelijk om mensen die volkomen terecht omgebracht werden, nietwaar? Maar die stille oorlog is natuurlijk toch een niet weg te denken achtergrond van het terrorisme in Frankrijk. Geen analyse en discussie waard?

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!