De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Actie Extinction Rebellion tijdens Ronde Van Vlaanderen: “We moeten van koers veranderen”
Extinction Rebellion Belgium

Actie Extinction Rebellion tijdens Ronde Van Vlaanderen: “We moeten van koers veranderen”

Extinction Rebellion doet nu zondag opnieuw een actie tijdens de Ronde Van Vlaanderen. Dé belangrijkste wielerklassieker is het perfecte toneel om een breed publiek te bereiken voor een kwestie die ons allemaal meer zorgen zou moeten baren.

vrijdag 31 maart 2023 09:18
Spread the love

Perswoordvoerder David: “In het recentste rapport van de Verenigde Naties waarschuwen klimaatwetenschappers dat we op koers zitten naar een onleefbare toekomst met massale migratie en miljoenen doden. Dit is een duidelijk signaal dat we onze verantwoordelijkheid moeten opnemen en actie moeten ondernemen om de milieu- en klimaatcrisis te bestrijden. Laat ons van koers veranderen!”

Welzijn boven groei

Wat is dan precies een duurzame weg? Volgens de rebellen hebben we nood aan een democratisch en sociaal rechtvaardig beleid dat het welzijn van mens en natuur boven winst en groei plaatst. Eindeloos gebruik van energie en grondstoffen is onhoudbaar, zo toont het groeiend aantal milieurampen wereldwijd aan. Het pad waar we nu over razen loopt – letterlijk – dood.

De belangrijkste sector die moet krimpen is de fossiele industrie. David: “De overheden in ons land moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Jaarlijks geven we 13 miljard euro belastinggeld cadeau aan fossiele brandstofbedrijven. Dit terwijl deze bedrijven historisch grote winsten maken en deze uitkeren aan hun anonieme aandeelhouders. Ondertussen kunnen gewone mensen hun energiefactuur nauwelijks betalen en wordt de klimaat- en milieucrisis alleen maar erger. Het is tijd om deze subsidies stop te zetten.”

“Het vrijgekomen geld zouden we kunnen investeren in de massale isolatie van woningen van gewone Belgen – een van de meest sociaal rechtvaardige klimaatmaatregelen.”

Een zee van rode rook

Om deze boodschap kracht bij te zetten, is Extinction Rebellion zondag aanwezig tijdens de Ronde van Vlaanderen. In een weide naast het parcours liggen ‘klimaatdoden’ onder een wit laken in een zee van rode rook. Op een grote banner staat: “LAAT ONS VAN KOERS VERANDEREN – stop fossiele subsidies”. Rebellen van de beweging waren vorig jaar al te zien aan de aankomst van De Ronde en in Luik-Bastenaken-Luik.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!