De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

Foto van vorige actie

‘t Pand Spreekt: actie aan gemeenteraad Gent

Het Pand, het Caermersklooster is sinds 1 mei bezet. In verzet tegen haar vervreemding aan de private markt. Voor het Caermersklooster houden de stad Gent en de provincie twijfelachtige plannen achter de hand. Het pand wordt verkocht en dat aan de hoogste bieder. De inwoners zijn het  er niet mee eens en trekken vandaag naar de zitting van de gemeenteraad.

maandag 25 oktober 2021 14:40
Spread the love

De stad moet worden gegeven aan wie geld heeft en er ten koste van de leefbaarheid nog meer wil verdienen. De nu al over bekende tactiek wordt gevolgd. Sinds jaren laat men publiek patrimonium verkrotten tot het uiteindelijk alleen maar goed is om te verkopen of af te breken. De private markt  maakt van het gemeengoed met lage huren, een winstmachine van. Het verhuurt of verkoopt voor dubbel de prijs. De Gentenaar is slachtoffer van dit eenvoudige rekensommetje. De stad verkoopt haar tuin om haar keuken te renoveren.

Het Pand wordt klaargestoomd voor verkoop. Maar wij de Pandemisten, net als de Pandinisten 40 jaar geleden, willen daar een stokje voor zetten. Zodat 40 jaar betaalbaar wonen in het pand niet op de schop komt.

Meer dan 1800 burgers willen dat wij tussenkomen op de gemeenteraad, maar wij werden de mond gesnoerd. De democratie kortsluiten via commissies die niet langs haar eigen besturen moeten passeren kan niet aanvaard worden.

Enkel het bestuur kan bepalen dat het bestuur niet bevoegd is, geen aparte, los van de democratie staande, cel kan dit beslissen. Dit is niet wat burgers verstaan onder het motto :”Het bestuur dichter bij de burger”. We zien nog steeds de interpellatie rond de verkoop van het Pand niet geagendeerd op de gemeenteraad. De klacht naar de gouverneur is dan ook verstuurd. Spreken zullen we.

Wij hebben het mandaat gekregen van deze 1800 burgers om de gemeenteraad te vragen zich uit te spreken tegen de privatisering van het Pand.

Wij zijn niet van plan te zwijgen. Als participatie en democratie geen loze begrippen zijn, moeten we nu onze stem laten horen. Kom met ons mee naar de gemeenteraad. Samen nemen we het woord en vragen :
– Pak de wooncrisis aan: geen privatisering van het pand en gemeengoed in het algemeen
– Geef via cocreatie en participatie een publieke invulling voor het Pand
– Onderzoek andere financieringsmogelijkheden voor gemeengoed dan de uitverkoop van publiek patrimonium.

We verzamelen in het Pand, Lange Steenstraat 16, om 18:00 en zetten dan aan richting ons bestuur, het stadhuis

Timing:

18:00; Lange Steenstraat 16, samen komst
18:30; Start marsrichting stadsbestuur (verwachte opkomt 250)

19:00; Start gemeenteraad, waar ook wij aanwezig zullen zijn.

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!