De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

150 buurtbewoners en actiegroepen op actie Antwerp Airport roepen op voor een toekomstpark
Doe Deurne Dicht

150 buurtbewoners en actiegroepen op actie Antwerp Airport roepen op voor een toekomstpark

Zo'n 150 Antwerpenaren kwamen zaterdag 14 oktober samen muziek maken en spelletjes spelen op de Luchthavenlei om hun droom voor de luchthaven te vervullen: een groot groen park voor iedereen. Doe Deurne Dicht organiseerde de actie als vervolg op een blokkade van de toegangsweg eerder deze zomer, die hardhandig door de politie opgedoekt werd. Deze keer werd de actie aangevraagd bij de politie om zoveel mogelijk omwonenden te betrekken bij de toekomstdroom voor de luchthaven. Ook milieubewegingen Vliegerplein, de Grootouders voor het Klimaat en Extinction Rebellion waren aanwezig.

dinsdag 17 oktober 2023 22:39
Spread the love

 

Naast een samba-band en enkele speeches, worden de problematieken van de luchthaven op ludieke wijze aangekaart in de vorm van volksspelen. Zo kan je roulette en sjoelbak spelen met belastinggeld, en toont het Rad van Fortuin je hoeveel openbaar vervoer of kinderopvang je kan financieren met de subsidies van de luchthaven. Tot slot kan je met een spelletje Kubb alle argumenten voor de luchthaven omverwerpen om plaats te maken voor een groot groen park. Iedereen die een van de spelletjes wint, gaat met een eigen stukje luchthavenpark naar huis.

Foto: Doe Deurne Dicht

“De spelletjes tonen aan hoe de overheid en de luchthaven van Deurne al decennia met onze voeten spelen en de spelregels overtreden. Terwijl wij allemaal ons best doen om onze klimaatimpact te beperken, investeert de overheid miljoenen in een luchthaven die vooral de privéjets van de superrijken bedient. Zo pokert de overheid met ons belastinggeld en bluft met onze toekomst, ten koste van omwonenden en mensen in het globale zuiden die de impact van de klimaatcrisis nu al aan den lijve ondervinden. Hoog tijd om Deurne te sluiten en dat beloofde park te openen,” aldus Ruth-Marie, woordvoerder van Doe Deurne Dicht.

Voor Doe Deurne Dicht is dit het ideale moment om de luchthaven om te dopen tot een park, nu de vergunning van de luchthaven in 2024 verloopt. Reeds in de jaren 70 werd de luchthaven in het Gewestelijk Bestemmingsplan opgenomen als het Jan Olieslagerspark, naar de Belgische vliegtuigpionier. De actie dient dan ook om omwonenden te sensibiliseren over het nakende openbaar onderzoek waar ook zij bezwaar kunnen indienen tegen de verlenging van de vergunning.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!