De betoging op zondag 24 april was een initiatief van “Klimaat en Sociale Rechtvaardigheid” in samenwerking met “Friends of the Earth” en “Uilekot” uit Herzele. Heel wat andere organisaties sloten aan en ondersteunden met de ondertekening van de oproep:
KERNENERGIE, GEDAAN ERMEE
Na Three Mile Island et Tsjernobyl toont de Fukushima-ramp overduidelijk dat de kernenergie-industrie de veiligheid van de mensen bedreigt en met de toekomst van het leven op deze planeet speelt.
WIJ EISEN :
– het uitstappen uit de kernenergie, simpelweg, zo snel als mogelijk en ten minste zo snel als de huidige wet voorziet ;
– het democratisch uitwerken van een sociaal rechtvaardig en ecolo-gisch verantwoord overgangsplan naar een economie die enkel steunt op hernieuwbare energie.
GDF-SUEZ EN ELECTRABEL MOETEN DE FACTUUR BETALEN
Wij eisen een maximale belasting op de nucleaire rente, waarmee de overgang naar hernieuwbare energie gefinancierd zal worden.
Verantw.uitg.: Klimaat en Sociale Rechtvaardigheid vzw (0477 89 21 89). Verboden op de openbare weg te werpen
Een 2000 mensen in de straten van Brussel op deze warme Paaszondag, een groot succes.
Veel debat aan de standjes, veel verkoop van de stickers. Het sociaal aspect was van begin af hoog op de agenda gesteld door de iniatiefnemers. De petitie van de PVDA voor 6% BTW op energie ipv 21% als luxeproduct loopt goed.
De spreker van “klimaat en sociale rechtvaardigheid” , Daniel Tanuro, hekelt de misleiding dat “het allemaal niet zo erg is” terwijl enorme oppervlakten voor generaties onbewoonbaar worden. De contaminatie die in 40 jaar kernenergie is opgebouwd zal nog 240.000 jaar nawerken, even lang als de evolutie van de Neanderthaler tot de hedendaagse mens. Deze betoging is een begin in de mobilisatie tot de volledige sluiting van de kerncentrales op kosten van de aandeelhouders die zich verrijkt hebben.
Friends of The Earth Europe, David Heller, roept op om de massamobilisatie verder te zetten tot we met honderdduizenden zijn en in staat om op te marcheren naar de kerncentrales van Doel en Tihange en daar het stilleggen af te dwingen.
Filip De Bodt van Uilekot belooft een rockconcert te organiseren om deze mobilisatie te versterken.
Wiebe Eekman