'Vergiftigd geschenk voor de boer.inn.en. Foto: Greenpeace

Greenpeace: natuurbescherming schrappen is giftige appel voor boer.inn.en

Activisten van Greenpeace hebben een reusachtige giftige appel geïnstalleerd aan het Europees Parlement in Brussel. Ze vragen de EU-parlementsleden om boeren en boerinnen geen vergiftigd geschenk te geven door de natuurbeschermingsregels in het gemeenschappelijk landbouwbeleid te schrappen.

donderdag 11 april 2024 14:07
Spread the love

 

De EU-parlementsleden beslissen op 11 april of ze het plan van de Europese Commissie versneld zullen behandelen dat milieueisen voor de boeren wil schrappen,.”Het totaal gebrek aan adequate aanpak voor bescherming en herstel van natuur en biodiversiteit is onbegrijpelijk. Het is onverantwoord dat bijvoorbeeld proper water, zuivere lucht en een veerkrachtige natuur geen prioriteiten zouden zijn voor Europa.”

“Het schrappen van de natuurbeschermingsregels uit het landbouwbeleid is een vergiftigd geschenk voor boeren en boerinnen, dat hen zal veroordelen tot ergere droogtes, overstromingen en mislukte oogsten. Het is een electoraal afleidingsmanoeuvre dat niets verandert aan hun kwetsbare economische positie”, volgens Albane Aubry, landbouwcampaigner bij Greenpeace België.

“Als dit voorstel wordt goedgekeurd, zal het een directe impact hebben op de Belgische natuur, en zeker in landbouwgebieden, waar de biodiversiteit al in slechte staat verkeert.”

‘Geen voedsel zonder natuur’. Foto: Greenpeace

Boeren kwamen de afgelopen maanden de straat op, om hun onhoudbaar laag inkomen aan te klagen. Ze worden weggeconcurreerd door goedkope producten van buiten de EU en worden uitgeperst door de machtige agro- en voedingsindustrie die de boeren te weinig betaalt voor zijn geleverde producten. Het problematische EU-subsidiesysteem dwingt de boeren bovendien voortdurend te intensiveren om te kunnen overleven.

Als reactie op de boerenprotesten heeft de Europese Commissie voorgesteld een groot deel van de milieueisen in het huidige Gemeenschappelijk Landbouwbeleid te schrappen. Op 11 april wordt in het Europees Parlement gestemd over een versnelde behandeling van dit voorstel.

Met zijn actie protesteert Greenpeace tegen dit voorstel dat de oorzaak van het probleem van de boeren niet aanpakt. Ook de Europese boerenorganisaties ECVC en IFOAM en de Belgische boerenorganisaties FUGEA en UNAB hebben zich uitgesproken tegen het onterecht viseren van milieueisen in plaats van de kern van het probleem aan te pakken.

Zij eisen een redelijke en gelijke verdeling van de inkomens om de agro-ecologische transitie mogelijk te maken. Daarnaast willen ze een einde aan de destructieve vrijhandelsovereenkomsten die de Europese boeren ondermijnen met goedkope producten.

Indien een meerderheid in het Europees Parlement voor een versnelde behandeling van het voorstel stemt om de milieueisen voor boeren en boerinnen te versoepelen, zal het tijdens zijn laatste plenaire vergadering voor de verkiezingen op 22 tot 25 april finaal stemmen over dit voorstel.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!