Voormalig minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel en Minister Biruta ondertekenen het migratie- en economische ontwikkelingspartnerschap tussen het Verenigd Koninkrijk en Rwanda in 2022. Foto: UK Home Office/CC BY 2.0 DEED
Dokters van de Wereld UK

Dokters van de Wereld: ernstige zorgen over de Britse Rwanda-wet

Als medische organisatie die dagelijks zorg verleent aan migranten en vluchtelingen die aankomen in Groot-Brittannië, maakt Dokters van de Wereld UK zich ernstige zorgen over de gevolgen van de zogenaamde ‘UK-Rwanda-wet’ op de gezondheid, het welzijn en de waardigheid van de getroffen personen. Dokters van de Wereld dringt er dan ook op aan om dit rampzalige beleid alsnog stop te zetten.

maandag 29 april 2024 14:18
Spread the love

 

Het nieuwe Rwanda-beleid is sterk geënt op het offshore- en detentiebeleid van Australië. Internationaal onderzoek laat zien dat dergelijk externaliseringsbeleid rampzalige fysieke en mentale gevolgen heeft voor degenen die worden overgebracht.

Kwetsbare populatie

Medische screenings in Groot-Brittannië van mensen die ‘geschikt’ zijn voor deportatie brachten bovendien zorgwekkende vaststellingen aan het licht. In 2022 bijvoorbeeld, screende het Medical Justice departement, 36 mensen die op het punt stonden uitgezet te worden naar Rwanda.

Daaruit bleek dat er bij 26 mensen medische aanwijzingen waren van marteling. Onder hen vertoonden vijftien symptomen van posttraumatische stressstoornis (PTSS) en hadden elf personen suïcidale gedachten tijdens hun detentie.

Zelfmoordgedachten en achteruitgang gezondheid

De klinische beoordelingen, die werden uitgevoerd bij personen afkomstig uit onder andere Iran, Irak, Soedan en Syrië toonden aan dat de dreiging van uitzetting naar Rwanda de mentale gezondheidstoestand van deze mensen verder verslechterde, met gevoelens van angst, verwarring en onzekerheid over hun veiligheid, en het verlies van hoop.

Er zijn verschillende zelfmoordpogingen gedocumenteerd bij degenen die bedreigd worden met uitzetting naar Rwanda

Bij sommige patiënten stelde men daarnaast een verhoogd risico op zelfmoord en zelfbeschadiging vast. Ook andere organisaties die asielzoekers ondersteunen, melden dat er verschillende zelfmoordpogingen gedocumenteerd zijn bij degenen die bedreigd worden met uitzetting naar Rwanda.

Het Britse Rwanda-beleid dreigt bovendien uit te monden in een gebrek aan passende en tijdige gezondheidszorg voor de gedeporteerde asielzoekers. Uit cijfers van de WHO blijkt namelijk dat er in Rwanda een ernstig tekort is aan gekwalificeerde gezondheidswerkers die gespecialiseerd zijn in het omgaan met dergelijke complexe medisch en psychologische problematieken.

Opnieuw in handen van mensensmokkelaars

Bovendien bestaat het risico dat de gedeporteerde migranten opnieuw zullen belanden in gevaarlijke migratietochten. United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) en andere experts benadrukken dat personen die gedeporteerd worden naar Rwanda mogelijk opnieuw op migratieroutes belanden via mensensmokkel en mensenhandel.

Een van de belangrijkste migratieroutes vanuit Oost-Afrika loopt door de Sahara woestijn, Libië, de Middellandse Zee en vervolgens naar noordelijke Europese landen. Langs deze notoir gevaarlijke route worden migranten geconfronteerd met talrijke gezondheids-, humanitaire en veiligheidsrisico’s.

Oproep tot Actie

De British Medical Association (BMA), Royal Medical Colleges, Faculty of Public Health, MSF UK (Britse Artsen Zonder Grenzen), Dokters van de Wereld UK en andere medische organisaties beschouwen het beleid als onverdedigbaar op medische, ethische en humanitaire gronden, en dringen er bij de regering van Groot-Brittannië op aan het alsnog onmiddellijk stop te zetten.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!