Foto: Collecti.e.f 8 Maars

8 maart Nationale Vrouwenstaking: “Hoger minimumloon, herinvesteer in publieke diensten en in preventie tegen geweld op vrouwen”

Verspreid over het hele land leggen vrouwen op vrijdag 8 maart 2024, Internationale Dag voor de Rechten van Vrouwen, het werk neer. Zowel het werk voor hun werkgever, als het werk voor hun huishouden. Vrouwen mobiliseren zich die dag om hun rechten op te eisen, hun onzichtbare werk zichtbaar te maken en om te protesteren tegen de ongelijkheid. Aan het standbeeld van koningin Elizabeth in Brussel kondigde het Collecti.e.f 8 Maars op 3 februari met een symbolische actie de nationale Vrouwenstaking in België aan en stelde ze haar eisen voor.

zaterdag 3 februari 2024 14:46
Spread the love

 

Koningin Elizabeth verkleed als ‘gewone’ werkende vrouw

Koningin Elizabeth op het Albertinaplein vlakbij Brussel Centraal is aangekleed als een ‘gewone’ werkende vrouw, met alle taken die daarbij komen kijken, zoals werken in een vrouwelijke sector, maar ook de dubbele dagtaak die veel vrouwen hebben ten opzichte van mannen door alles wat ze in het huishouden en voor de zorg voor het gezin ook nog eens moeten doen.

Huishoudelijke en gezinstaken geven vrouwen 9,5 uur extra werk per week. “Met deze actie willen we aantonen dat dit veel is en veel tijd en energie kost”, legt Justine Begerem, woordvoerder van Collecti.e.f 8 Maars, uit wat een samenkomst is van feministen en feministische organisaties die met deze actie de nationale Vrouwenstaking van 8 maart aankondigt. ‘We willen het moeilijk evenwicht illustreren tussen werk en privéleven waarmee vrouwen anno 2024 nog steeds worstelen’, kondigen ze ook in hun stakingsoproep aan.

“Zorgtaken zijn onderbetaald en ondergewaardeerd”

“Het is een symbolische actie, ook omdat je aan deze kant van de straat dit stenen beeld van Elizabeth op een kleine sokkel hebt. En aan de overkant staat op een enorme sokkel op een mooi paard een bronzen beeld van koning Albert. We vinden het belangrijk om aandacht te vragen voor de situatie van vrouwen en alle zorgtaken die zij doen voor de samenleving, want deze zijn onderbetaald, ondergewaardeerd of gewoon niet betaald en onzichtbaar.”

Foto: Collecti.e.f 8 Maars

Collecti.e.f 8 Maars wil dat daarvoor meer respect komt, dat er meer loon tegenover komt te staan en dat er ook aandacht komt voor de publieke diensten die zo nodig zijn om de dubbele dagtaak voor vrouwen en hun gezinnen haalbaar te maken. Ze hebben dan ook drie belangrijke eisen.

Minimumloon omhoog naar minimaal 17 euro per uur

“We eisen een grote herinvestering in de publieke diensten, omdat deze zo belangrijk zijn voor vrouwen om een gezin draaiende te houden. In Vlaanderen is er nu veel aandacht voor de kinderopvang. Maar daar hebben ze onlangs nog eens beslist dat alleen werkende vrouwen voorrang krijgen.”

“Alle vrouwenorganisaties en vakbonden zijn hierover razend. Dit kan gewoon niet. Dit besluit zet veel vrouwen die deeltijds werken of een opleiding doen compleet in de kou. Daarnaast zijn er jarenlange besparingen geweest op diensten zoals de transport- of de zorgsector, en dat voelen vrouwen op alle vlakken. Deze diensten moeten kwaliteitsvol en betaalbaar blijven.”

Daarnaast eist Collecti.e.f 8 Maars een hoger minimumloon van minimaal 17 euro per uur en een betere verloning in vrouwelijke sectoren om de financiële onafhankelijkheid van vrouwen te vergroten. Vandaag verdienen vrouwen nog steeds 21 procent minder dan mannen op jaarbasis.

‘Wij verdedigen de automatische indexering van de lonen, als een noodzaak om het risico op armoede te beperken bij de stijging van de prijzen’, staat in de stakingsoproep. “De vrouwelijke sectoren zijn namelijk nog altijd zwaar onderbetaald en de koopkracht blijft dalen”, aldus Begerem.

“We vinden daarom dat de automatische indexering moet blijven en dat de werknemers in de vrouwelijke sectoren beter betaald moeten worden en er betere arbeidsvoorwaarden moeten komen. Hierbij denken we bijvoorbeeld ook aan vrouwen zonder papieren die actief zijn in de sectoren, daar zijn schrijnende situaties.”

Foto: Helenka Spanjer

Tot slot eist Collecti.e.f 8 Maars meer budget voor de preventie van seksistisch en seksueel geweld tegen vrouwen en kinderen, evenals serieus onderzoek naar de omvang van het probleem.

Begerem: “Preventief wordt er te weinig gedaan tegen geweld op vrouwen. Dit geldt ook voor de diensten waar vrouwen terecht kunnen als ze in een gewelddadige relatie zitten. Die zijn te duur, en moeilijk toegankelijk.”

“Dit betekent voor vrouwen dat, als ze financieel afhankelijk zijn, ze moeilijk wegraken uit een gewelddadige relatie. Zo konden we in januari bij VRT NWS lezen dat een vrouw die slachtoffer is van partnergeweld 3.000 euro moest betalen voor haar plaats in een vluchthuis.”

“België heeft verklaring van Istanbul ondertekend, maar helft van maatregelen zijn niet gerealiseerd”

“Daarbij laat de psychologische begeleiding voor mensen die slachtoffer zijn geweest van seksueel geweld, maanden op zich wachten”, gaat Begerem verder. “Als je minstens drie maanden moet wachten voor je psychologische begeleiding na je trauma kan krijgen, dan is dat geen gespecialiseerde ondersteuning meer.”

“De juridische begeleiding is nu wel verder uitgebreid, maar ik betwijfel of dat effectief het probleem gaat oplossen. Veel vrouwen hebben na seksueel geweld geen energie om de gerechtelijke weg op te gaan. Bovendien draagt deze uitbreiding niet bij aan preventie om een halt toe te roepen aan (seksueel) geweld.”

Foto: Collecti.e.f 8 Maars

“België heeft de verklaring van Istanbul ondertekend waarin alle maatregelen staan die een overheid moet nemen om preventief te werken tegen geweld op vrouwen en daar realiseren we nog niet eens de helft van. Dat is problematisch”, benadrukt Begerem.

“Zo moeten er voldoende passende en bereikbare opvangplaatsen worden voorzien voor vrouwen, terwijl in bepaalde regio’s in België deze opvangplaatsen afwezig zijn of worden gemengd met daklozenopvang. Daarnaast moet de mogelijkheid tot contactverbod gewaarborgd worden, maar deze kan in België via politionele weg maar twee keer verlengd worden. Stap je erna niet naar de rechtbank, dan vervalt dat verbod. Maar de gerechtelijke weg is geen eenvoudige stap om te nemen.”

‘Als vrouwen stoppen, stopt de wereld!’

Teken de stakingsoproep

Om deze eisen kracht bij te zetten roept Collecti.e.f 8 Maars op om massaal de stakingsoproep te ondertekenen. “Binnen enkele weken hebben al 350 mensen deze getekend, waarvan vele mensen binnen de vakbonds- en vrouwen- en middenveldorganisaties.”

De stakingsoproep blijft rondgaan en je kan deze nog steeds ondertekenen. En op vrijdag 8 maart worden overal in het land, op straat, op werk en op studieplekken, acties georganiseerd.

‘Wij roepen alle vrouwen op om op hun manier deel te nemen. Want als vrouwen stoppen, stopt de wereld!’, aldus de stakingsoproep.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!