Interview -

Alarm Phone: “We moeten de vraag stellen waarom mensen op zee sterven omdat ze verkeerd paspoort hebben”

‘Alarm Phone’ is een alarmlijn voor bijstand aan bootvluchtelingen in nood. De noodlijn wordt bemand door een netwerk van activisten in Europa en Noord-Afrika. Een aantal mensen van het ‘Alarm Phone’-netwerk zakt deze week af naar Brussel waar ze voor het Europees Parlement een actie organiseren. Ze zullen 48 uur lang, van woensdag 28/06 om 12h tot vrijdag 30/06 om 12h, een duizendtal mails luidop voorlezen die ze sinds januari dit jaar gestuurd hebben naar de autoriteiten om bootvluchtelingen in nood te redden. Ze nodigen iedereen uit om langs te komen.

dinsdag 27 juni 2023 16:25
Spread the love

 

We spraken met Veronika Dimke, een van de activisten van het Alarm Phone-netwerk. Ze zijn in Brussel om hun actie voor de komende dagen voor te bereiden.

Noodnummer op zee

Veronica Dinke: ”‘Alarm Phone’ is geen organisatie maar een netwerk dat bestaat uit een 180-tal activisten die actief zijn in meer dan 16 landen, zowel in Europa als in het Zuiden, vooral de landen rond de Middellandse Zee. De meesten zijn al jaren actief aan de buitengrenzen van Europa in netwerken als Welcome to Europe, Afrique Europe Interact, Borderline Europe, Noborder Morocco en Watch The Med.”

“Er is een noodnummer dat onze vrijwilligers dag en nacht, zeven dagen op zeven, in shiften bemannen.”

“Er is een noodnummer dat onze vrijwilligers dag en nacht, zeven dagen op zeven, in shiften bemannen. Op dat noodnummer kunnen bootvluchtelingen in nood ons bereiken. We kunnen ze zelf niet redden, maar staan ze wel bij. We verzamelen alle informatie die nodig is over hun lokalisatie en contacteren de kustwacht en andere bevoegde autoriteiten van de regio.”

“Als de kustwacht niet snel optreedt, proberen we een reddingsoperatie door middel van publieke druk via sociale media af te dwingen. We proberen ook om vrachtschepen en beroepsvaartuigen in de buurt te waarschuwen voor de boot in nood. Hoe meer druk van buitenaf, hoe groter de kans dat er een reddingsactie ingezet wordt. ”

“Hoe meer druk van buitenaf hoe groter de kans dat er een reddingsactie ingezet wordt”

“De noodlijn is voor bootvluchtelingen op de Middellandse Zee, maar ook op de Atlantische Oceaan. Vaak proberen vluchtelingen de gevaarlijke oversteek te doen naar de Canarische Eilanden. We zijn ook actief op het Kanaal, daar zien we ook meer een meer vluchtelingen die vanuit Frankrijk met bootjes in Engeland proberen te geraken.”

Promoten noodlijn

“De activisten in de landen waar vluchtelingen vertrekken helpen mee met de verspreiding van het noodnummer via mond tot mond-reclame en via de vluchtelingenorganisaties op het terrein.”

“We informeren de vluchtelingen die sowieso het besluit hebben genomen om een bootje nemen over de gevaren die hen te wachten staan en geven hun het noodnummer”

“We informeren de vluchtelingen die sowieso het besluit hebben genomen om een bootje nemen over de gevaren die hen te wachten staan en geven hun het noodnummer. Tegelijkertijd benadrukken we ook dat onze mogelijkheden beperkt zijn. Dat we hen niet kunnen redden. Enkel bijstaan en druk uitoefenen. “

“In Marokko hebben we bijvoorbeeld heel wat activisten die mensen sensibiliseren over de gevaren van zo’n oversteek, sommigen hebben het zelf ook meegemaakt. Daarnaast verzamelen ze ook informatie van de mensen die gestorven zijn bij een oversteek op de Middellandse Zee en verwittigen de families. Ze hebben echt een heel zware taak.”

Alarmnummer als aanmoediging?

“Nee, door het noodnummer te verspreiden moedigen we de mensen zeker niet aan een oversteek te wagen. Als mensen de zee willen oversteken met gammele bootjes die totaal niet zeewaardig zijn, is dat niet omdat wij ze aanmoedigen. Het is omdat ze geen toekomst en geen uitweg meer zien in eigen land. Mensen zullen altijd zoeken naar een betere toekomst.”

“We moeten ons eerder de vraag stellen waarom mensen op zee moeten sterven enkel omdat ze ‘een verkeerd’ paspoort hebben.”

“We moeten ons eerder de vraag stellen waarom mensen op zee moeten sterven, enkel omdat ze ‘een verkeerd’ paspoort hebben.”

“In de negen jaar dat we de noodlijn bemannen, zien we dat het er alleen hardvochtiger op is geworden. Het Europese beleid is onmenselijk. Bootvluchtelingen in nood worden aan hun lot overgelaten, teruggeduwd en of opgepakt en gemarteld zoals in Libië. De ‘failed state’ Libië die we gecreëerd hebben, krijgt dus geld van Europa om de grenzen te bewaken. De Libische milities die de kust bewaken duwen de bootjes terug en vaak worden de mensen gevangengenomen en of gemarteld, de video’s sturen ze dan naar hun familieleden om extra losgeld te vragen. Met dat soort regimes werkt Europa dus samen.”

Frontex en pushbacks

“We hebben gezien hoe Frontex betrokken is in heel wat pushbacks ook al ontkennen ze het. Ze cirkelen met hun vliegtuigjes boven vluchtelingenboten in nood, tot de Libische milities de boot gelokaliseerd hebben en kunnen terugduwen naar de kust.”

“Europa financiert met ons geld de autoritaire regimes aan de buitengrenzen”

“Europa financiert met ons geld de autoritaire regimes aan de buitengrenzen, zoals Tunesië, om de vluchtelingen tegen te houden. Zo is er nu in Tunesië een racistische campagne aan de gang om Subsahara Afrikanen uit het land te houden. Ook Marokko krijgt veel geld om de vluchtelingen tegen te houden.”

“Het is toch al verschillende keren gebeurd dat ik aan de lijn hang met mensen op een boot die op zinken staat en dat je  het geschreeuw en de paniek hoort. Niet alleen ik, maar alle vrijwilligers die de alarmlijn bemannen hebben het al meegemaakt. Het gaat door merg en been en je weet dat je ze niet kan redden. We huilen mee met de mensen. “

“We hebben vaak contact met families waarvan de dochter of zoon of familielid verdronken is op zee. We rouwen samen. Maar zij dragen het meest. Het is erg om mensen zo te zien lijden.”

“Het is shockerend om te zien wat een gruwelijk beleid Europa voert. En dan kloppen ze op hun borst over hoe voorbeeldig ze zijn wat betreft mensenrechten en proberen andere landen de les te spellen. Ik word er echt heel kwaad van.”

Het is shockerend om te zien wat een gruwelijk beleid Europa voert. En dan kloppen ze op hun borst over hoe voorbeeldig ze zijn wat betreft mensenrechten

“Normaal gezien zitten we thuis aan onze bureaus als we permanentie hebben voor de hulplijn. Maar deze week komen we in Brussel 48 uur op straat om onze kwaadheid te tonen.”

Actie tijdens bijeenkomst Europese leiders

“Onze actie loopt van woensdag 28/6 om 12h tot vrijdag 30/6 om 12h op Place Luxembourg. We zullen in shiften 48 h lang, dag en nacht, alle mails luidop voorlezen die we sinds januari dit jaar schreven aan de autoriteiten over mensen op boten in nood. We hebben meer dan 900 gevallen van mensen in nood met meer dan 1.000 mails. We zijn het gewoon om dag en nacht met mensen in nood aan de lijn te zijn. “

“We doen dit voor het Europees Parlement. Daar waar dit soort inhumane wetten gecreëerd worden. En waar deze week de Europese leiders samenkomen. We nodigen iedereen uit om massaal de actie te komen vervoegen de komende drie dagen en ook op zaterdag is er een actie gepland uit solidariteit met de vluchtelingen.”

“Onze boodschap aan de beleidsmakers is, stop deze neoliberale inhumane politiek en open de grenzen. Jullie zijn tenslotte mee verantwoordelijk voor oorlog en uitbuiting in het Zuiden”

“Onze boodschap aan de beleidsmakers is: stop deze neoliberale inhumane politiek en open de grenzen. Jullie zijn tenslotte mee verantwoordelijk voor oorlog en uitbuiting in het Zuiden. En we roepen het publiek op om massaal druk te zetten op hun overheden.”

 

Meer info:

Website: https://alarmphone.org/

Kan je niet aanwezig zijn op de actie, volg de live-streaming op Instagram

Op Twitter kan je ook hun noodoproepen volgen en delen om meer druk uit te oefenen.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!