Reportage, Video -

Honderden mensen uit Somalische gemeenschap betogen in Brussel: ‘Stop financiële steun aan Somaliland’

Honderden betogers uit de Somalische gemeenschap kwamen vrijdag 3 maart samen op het Schuman-rondpunt in Brussel om te betogen tegen de onrust en conflicten die uitbraken in de Noord-Somalische stad Laascaanood. Ze betogen doelbewust voor het Europese Berlaymontgebouw met een belangrijke boodschap: Stop met financiële steun aan de regering in Somaliland.

dinsdag 14 maart 2023 12:09

 

Sinds 6 februari is er in de Noord-Somalische stad Laascaanood hevig gevochten tussen troepen uit Somaliland, de afgescheiden regio van Somalië, en lokale milities van de Dhulbahante-clan in Noord-Somalië. Het conflict tussen Laascaanood en Somaliland is een langdurig geschil dat al vele jaren aan de gang is. Het draait om de controle over het gebied van Sool, dat zich in het noorden van Somalië bevindt. Somaliland claimt dat Sool deel uitmaakt van hun onafhankelijke staat, terwijl Laascaanood beweert dat het deel uitmaakt van de federale staat van Somalië.

Het geschil begon in de jaren 90, toen Somaliland zich afscheidde van Somalië en de onafhankelijkheid uitriep. Sindsdien heeft Somaliland geprobeerd om zijn controle over Sool uit te breiden, terwijl Laascaanood het gebied als onderdeel van Somalië blijft beschouwen. Een belangrijk onderdeel van het conflict is de etnische samenstelling van Sool. Het gebied wordt bewoond door de Dhulbahante, een subclan van de Darod-stam. Deze subclan heeft historisch gezien nauwe banden met de federale staat van Somalië, waardoor Laascaanood zich gesteund voelt door deze staat. Somaliland, aan de andere kant, beweert dat de Dhulbahante zich hebben uitgesproken voor aansluiting bij Somaliland.

Foto: Celina Lanzanas

Medisch materiaal belandt niet altijd in de juiste handen

De bewoners van Laascaanood hielden verschillende vreedzame betogingen om duidelijk te maken dat ze geen deel willen uitmaken van Somaliland. Ze eisten een einde aan de onmenselijke behandeling door de Somalilandse administratie gedurende 15 jaar en wilden vrijuit kunnen spreken over hun gebied en politieke voorkeuren zonder angst voor marteling.  Op 6 februari kondigden de Dhulbahante stamgroep-oudsten aan dat ze zelf onafhankelijk willen zijn en hun eigen federale staat willen vormen onder Somalië, genaamd SSC-Khaatumo. Net voordat de verklaring zou worden vrijgegeven vielen troepen van Hargeisa, de hoofdstad van Somaliland, Laascaanood aan. En troepen die loyaal waren aan de clans vochten terug.

Volgens UNHCR zijn ongeveer 100.000 Somaliërs de afgelopen vier weken aangekomen in de Doolo Zone in de Somali-regio van Ethiopië om te ontsnappen aan het geweld en de onveiligheid in de stad Laascaanood, in de regio Sool. De meesten van hen zijn vrouwen en kinderen. Dit is het gevolg van de vernietiging van meer dan 400 huizen en bedrijven, evenals watervoorzieningen, elektriciteit en ziekenhuizen. Bovendien zijn er meer dan 170 mensen omgekomen en meer dan 500 gewond geraakt. Deze mensen hebben dringend medisch materiaal nodig, dat onder andere wordt verstuurd door ngo’s en Europese instellingen.

Het medisch materiaal belandt echter niet altijd in de juiste handen en komt vaak terecht in Somaliland. De inwoners van Laascaanood beweren dat het medische materiaal of geld dat wordt verstuurd door hen wordt gebruikt om wapens te kopen om vervolgens tegen dezelfde mensen te gebruiken die de hulp zo hard nodig hebben. “We kunnen het ons niet veroorloven om brutaal aangevallen te worden door Somalilandse troepen zonder enige gevolgen”, voegt Mahamud Hussein toe.

Foto: Celina Lanzanas

Om de situatie op een gestructureerde en effectieve wijze te coördineren, is er een comité van 33 oudere inwoners opgericht. Het door SSC-Khaatumo gekozen comité eist dat alle humanitaire en medische hulp via hen en de federale staat van Somalië verloopt, om te voorkomen dat deze in handen valt van de Somalilandse autoriteiten en om misbruik te voorkomen. Op deze manier kan de hulp worden toegediend aan degenen die deze het hardst nodig hebben en in nood verkeren.

“We willen niet dat ons geld als Europese belastingbetalers wordt gebruikt om onze eigen mensen te doden”

Er hebben wereldwijd verschillende betogingen plaatsgevonden vanuit de Somalische gemeenschap als reactie op de situatie in Laascanood. Ook aan het Schuman-rondpunt in Brussel vond er een betoging plaats, waarbij honderden mensen zich verzamelden voor het Berlaymont-gebouw, het hoofdkantoor van de Europese Commissie. De betogers hadden als doel om de Europese Commissie op te roepen te stoppen met het financieren van de regering in Somaliland. Een betoger, Mohamed Osman, legt uit: “We willen niet dat ons geld als Europese belastingbetalers wordt gebruikt om onze eigen mensen te doden”. De betogers pleiten ervoor dat het medische materiaal of geld dat wordt verzonden om de mensen in Laascanood te helpen, in de juiste handen terechtkomt, zodat de hulp de mensen bereikt die het nodig hebben.

Foto: Celina Lanzanas

Bekijk hieronder de betoging voor het Berlaymontgebouw in Brussel:

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!