Foto: Quistnix/CC BY-SA 2:5

ABVV: “Investeer overtollige Vlaamse bedrijfssteun in lagere energiefactuur voor gezinnen”

Het Vlaams ABVV stelt voor de bedrijfssteun voor hoge energiekosten van de Vlaamse regering, die de bedrijven niet hebben opgenomen, te gebruiken voor steun aan de gezinnen om hun energiefactuur te verlagen. De werkgevers willen de voorwaarden voor deze bedrijfssteun verlaagd zien. “Een slecht idee”, meent het ABVV.

vrijdag 20 januari 2023 15:39
Spread the love

 

In december keurde de Vlaamse regering een steunpakket van 250 miljoen euro goed voor bedrijven die met hoge energiekosten geconfronteerd worden. Van dat bedrag werd slechts 3,2 miljoen euro uitgegeven. Werkgeversorganisaties roepen op om de voorwaarden voor deze steun te versoepelen.

“Eerder dan dit geld over meer bedrijven uit te strooien die het blijkbaar niet nodig hebben, moet de Vlaamse regering net meer doen om de energiefactuur voor gezinnen te verlagen”, stelt Caroline Copers, Algemeen Secretaris van het Vlaams ABVV, in een persmededeling. De geringe opname van de steun zou volgens werkgevers liggen aan te strenge voorwaarden.

Die zijn echter zeker niet overdreven hoog volgens het ABVV. Zo moet het gaan om bedrijven die economisch gezond zijn, moet de energiefactuur minstens verdubbeld zijn, mag men niet meer dan 35% beroep doen op tijdelijke werkloosheid (een andere steunmaatregel waar bedrijven van kunnen genieten) en mag het bedrijf in dezelfde periode als het steun krijgt geen dividenden uitkeren. De bedrijven in kwestie kunnen tot 4 miljoen aan steun per kwartaal ontvangen, voor sommige energie-intensieve bedrijven zelfs tot 7,5 miljoen per kwartaal.

“Die voorwaarden zijn niet meer dan normaal”, vindt Caroline Copers. “We gaan toch geen steun geven aan bedrijven die dat geld vervolgens als winst mogen uitkeren of mensen in tijdelijke werkloosheid zetten, om daar vervolgens de belastingbetaler en de werknemer voor te laten opdraaien. Laat ons de fouten van de covidcrisis niet opnieuw maken. Toen is er teveel gegeven aan bedrijven en heeft de overheid massa’s steun moeten terugvorderen.”

Het Vlaams ABVV klaagde al eerder aan dat de Vlaamse regering veel te weinig doet om gezinnen te ondersteunen tijdens de energiecrisis. De premies voor wie de middelen heeft om de eigen woning energiezuinig te maken volstaan niet. Bijna de helft van de Vlaamse gezinnen heeft het geld niet dat nodig is voor een dergelijke renovatie.

Daarom vraagt het ABVV twee zaken van de Vlaamse regering:

  1. indexering van het Groeipakket (het vroegere kindergeld) en steun voor huurders zodat ook gezinnen en alleenstaanden financieel ondersteund worden;
  2. dringend investeren in meer energiezuinige sociale woningen en in een ondersteunende en collectieve aanpak van renovatie via een sociaal warmteplan.

Alleen zo kan de energiecrisis duurzaam opgelost worden. Op beide vlakken heeft Vlaanderen de bevoegdheden in handen om een verschil te maken. “Het is goed dat Vlaanderen aan de economie denkt, maar we mogen hopen dat ze dat ook doet voor de energierekening van de gezinnen”, besluit Caroline Copers.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!