conner Rousseau
SP.A-voorzitter Conner Rousseau. Foto: sampol.be
Toespraak - Conner Rousseau, Vooruit

Conner Rousseau: “voor uw koopkracht”

Conner Rousseau, voorzitter van Vooruit wil met zijn partij de koopkracht beschermen door lagere energieprijzen, hogere lonen en goedkopere gezondheidszorg. Hij geeft ook af op het Vlaams Belang omdat ze in de feiten tegen de belangen van de werkende mensen ingaat. Hier vindt je zijn 1 mei toespraak.

zondag 1 mei 2022 15:07
Spread the love

 

Betekenis van 1 mei

Goeiemorgen allemaal! Eindelijk!!! Eindelijk is de schoonste dag van het jaar daar. En eindelijk – de éérste keer voor mij een eerste mei waarop ik fysiek voor jullie sta.

Jullie kennen mij ondertussen een beetje… Ik durf het al eens anders doen dan we gewoon zijn. Ik blijf ervan overtuigd dat het socialisme een elektroshock nodig had.

En dus nee: van mij moet niet alles bij het oude blijven. Maar 1 mei? Dat moet blijven! 1 mei is de dag dat we het dagelijkse werk van de mensen vieren de dag dat we de werkende klasse vieren de dag dat we de solidariteit vieren!

Ik blijf ervan overtuigd dat het socialisme een elektroshock nodig had.

En 1 mei, vrienden. Dat is ónze feestdag. Dat is ónze strijddag. Extremen proberen onze dag te kapen. Zelfs vandaag, hier, in deze stad. Extremen die nog nooit iets voor u hebben gedaan. Niet voor uw koopkracht. Niet voor uw gezondheid. En niet voor u. Dat gaan we niet laten gebeuren. 1 mei blijft van ons!

Samen verslaan we de extremen

Op 1 mei zetten wij de prestaties van onze sociale welvaartsstaat in the picture. Het is dankzij onze sociale welvaartsstaat, dankzij onze sociale zekerheid dankzij onze sterke gezondheidszorg dat wij ons goed Corona geslagen hebben. Dat onze ziekenhuizen overeind zijn gebleven. Dat elke Belg gratis gevaccineerd is. Dat iedereen die ziek werd de beste zorgen kreeg.

Zo’n land zijn wij! En daar mogen wij als socialisten trots op zijn. Maar dat zal niet zo blijven als we het Vlaams Belang niet stoppen. Want vergis u niet vrienden, het Vlaams Belang is een wolf in schaapsvacht Ze doen alsof ze de werkende mensen verdedigen maar eigenlijk vrienden, eigenlijk, komen ze op voor de belangen van de elite. Is het niet waar misschien, meneer Van Grieken?

U zegt dat u voor de werkende klasse opkomt. Maar alles wat u doet is tegen de werkende klasse. U zeg het één en doet het ander. Legt u anders eens uit aan de werkende mensen: Waarom stemt u tégen hogere minimumlonen? Waarom stemt u tégen een eerlijke belasting voor multinationals, waardoor onze zelfstandigen en onze kmo’s die wel belastingen betalen plat geconcurreerd worden?

Het Vlaams Belang doet alsof ze de werkende mensen verdedigt maar eigenlijk komt ze op voor de belangen van de elite.

Waarom wil u vier miljard euro besparen op onze gezondheidszorg, terwijl iedereen weet dat je moet investeren om de gezondheid van de mensen te blijven beschermen?

Het is duidelijk: U zit niet in met de lonen van gewone mensen. U zit niet in met onze Vlaamse zelfstandigen en kmo’s. U zit niet in met de gezondheid van de mensen.

Terwijl gij hier straks gaat komt zeggen dat wij het hier allemaal niet goed doen is het door Poetin – de beste maat van uw grote idolen Le Pen en Orban, dat hier bij ons de prijzen voor de werkmensen stijgen.

Laat het mij hier op 1 mei heel duidelijk zeggen: Er is geen enkel land in heel de wereld geen enkel land in de geschiedenis waar de welvaart en de vrijheid van gewone mensen erop vooruit is gegaan als extremen aan de macht zijn. Geen enkel land! Nog nooit!

En zeker niet in het Hongarije van uw Poetinvriendje Orban. Orban steunt niet alleen openlijk Poetin. Hij onderdrukt niet alleen de vrije meningsuiting. Hij discrimineert niet alleen de minderheden maar – wat misschien minder geweten is – hij is ook de beste vriend van de superrijken en grote bedrijven en een vijand van de werkende klasse.

Extreemrechts Hongarije heeft het hoogste btw-tarief van heel Europa en het laagste tarief voor bedrijfswinsten van heel Europa. Orban heeft de btw voor de gewone mensen verhoogd en de belasting voor grote bedrijven verlaagd.

Er is geen enkel land in de geschiedenis waar de welvaart en de vrijheid van gewone mensen erop vooruit is gegaan als extremen aan de macht zijn.

Hij heeft de belasting op minimumlonen verhoogd en de belastingen op de hoogste inkomens verlaagd. Als ge wilt weten wat het Vlaams Belang hier zou doen als het macht kreeg moet ge gewoon kijken naar Hongarije onder Orban.

Dat is een schoolvoorbeeld van extreemrechts beleid. Dat is een schoolvoorbeeld van hoe je ongelijkheid groter maakt. Dat is een schoolvoorbeeld van beleid dat gewone mensen verarmt. Niet hier! Niet met socialisten! Niet met Vooruit!

Wij worden elke dag groter. Wij worden elke dag trotser. Wij worden elke dag sterker. Samen groeien wij elke dag tot een enorme progressieve beweging die de extremen in 2024 zal verslaan. Zodat wij samen onze welvaartsstaat kunnen versterken in plaats van hem af te bouwen. Zodat wij samen de solidariteit onder de mensen kunnen vergroten in plaats van haar af te breken. Zodat wij samen de koopkracht van de werkende klasse kunnen verhogen in plaats van haar te verarmen.

Verlaging gas- en elektriciteitsfacturen

Wij hebben het afgelopen jaar hard gestreden voor u. Twee miljoen mensen hebben nu een verlaagd sociaal tarief. En kijk naar die btw. De btw op gas en elektriciteit die door vorige regering verhoogd was. Die btw verlaagden wij van 21 tot 6 procent. Voor iedereen. Andere partijen – niet de socialisten – hebben aan de zijlijn staan zeuren en bleiten.

Deze regering – met socialisten – heeft de btw verlaagd naar zes procent. Daar hebben we hard voor gestreden, en we zullen blijven strijden om dat te houden.

Beschermen koopkracht door gezondheidszorg

En weet ge, vrienden, wat ook geen luxe is? Een goede gezondheid. Uw gezondheid is een van de belangrijkste dingen die ge hebt. En dus is het essentieel, als het leven duurder wordt dat iédereen de dokter, de tandarts en het ziekenhuis kan blijven betalen.

Daar heeft Vooruit een topprioriteit van gemaakt. Betaalbare zorg voor iedereen, dat is de basis van ons beleid. Na jaren van besparen investeren wij meer dan 4 miljard euro extra.

Betaalbare zorg voor iedereen, dat is de basis van ons beleid.

Al gemerkt dat ge tegenwoordig maar 4 euro meer moet betalen bij de dokter? Ook bij de tandarts, de specialist of in het ziekenhuis… zullen mensen voortaan minder zélf moeten voorschieten. En….- iets wat mij als jonge gast heel nauw aan het hart ligt als ik zie hoe veel jongeren kampen met depressies, negatieve gevoelens, twijfels aan zichzelf… is mentaal welzijn.

Mentaal welzijn zal dankzij Frank voor iedereen in dit land betaalbaar worden. Het was hoog tijd en wij doen het!

Beschermen koopkracht door hogere lonen

Je kunt in tijden van crisis twee dingen doen zodat mensen het hoofd boven water kunnen houden. Ge kunt de facturen verlagen en… ge kunt het inkomen verhogen. En kijk: ook dat tweede doen we. Wij hebben de automatische indexering van de lonen, pensioenen en uitkeringen tegen alle aanvallen verdedigd … en gewoon toegepast.

Als het leven duurder wordt, dan moet het inkomen van de mensen stijgen. Sommigen vinden dat overbodige luxe. De vorige regering – zonder ons – zei: geen indexering van uw lonen. Socialisten zeggen: wél automatische indexering van uw loon!

Vier indexeringen vorig jaar en dit jaar gaan uw lonen doen stijgen met meer dan 8%! Dat is een van de unieke sociale mechanismen in dit land. Daarom zeg ik het heel duidelijk tegen iedereen: Blijf met uw poten van onze index! Ge blijft er af!

Blijf met uw poten van onze index! Ge blijft er af!

Maar de index toepassen is het niet het enige wat wij gedaan hebben voor meer koopkracht. We hebben nog extra maatregelen genomen. Bovenop de index:

  • we verhogen de minimumpensioenen tot 1500 euro per maand, netto;
  • we verhogen de minimumlonen voor het eerst sinds 2008 en
  • we verhogen de werkbonus, waardoor werkende mensen meer overhouden!

Want wij komen echt op voor de werkende mensen! Velen staan te roepen aan de zijlijn. Wij socialisten zijn de enigen die het doen!

Weet je nog, vorig jaar? Wie kent haar nog? Deborah. Op onze eerste mei vroegen wij een Coronapremie. Want werknemers in bedrijven die goed geboerd hebben ondanks de crisis verdienen iets extra. Niemand geloofde ons toen. Vandaag hebben 1,8 miljoen mensen die premie gekregen. Vooruit is de partij van solidariteit. In woorden en daden!

Frustrerend…

Vrienden, we mogen eigenlijk fier zijn op wat we de voorbije anderhalf jaar gedaan hebben. En toch kunnen we op deze 1 mei niet echt gelukkig zijn. Het is redelijk frustrerend. Er was nog nooit een regering die zoveel heeft geïnvesteerd in de koopkracht van de mensen…

En toch voelen de mensen het bijna niet – omdat de prijzen zó hard blijven stijgen. Mensen die tot voor kort 200 euro per maand aan energie betaalden betalen er ondertussen bijna 1.000. Heel gewone gezinnen die tot voor kort elke maand konden sparen, moeten ondertussen aankloppen bij familie of vrienden om hun energie te kunnen betalen.

Ik ben in de politiek gestapt om de dingen aan te pakken.

Steeds meer gewone werkende mensen stellen hun vakanties uit. Steeds meer mensen moeten er een job bijnemen. En – dat raakt mij persoonlijk het meest – steeds meer ouders zeggen de kampen voor hun kinderen af – allemaal om hun facturen te kunnen blijven betalen!

Sommigen zeggen dat wij daar als klein België niets tegen kunnen doen. Sommigen zeggen: ‘t is oorlog, ‘t is de vrije markt, ‘t zijn dingen die gebeuren. Vrienden, de oorzaken van de hogere prijzen liggen misschien in het buitenland, maar ik ben niet in de politiek gestapt om mij daarbij neer te leggen.

Ik ben in de politiek gestapt om de dingen aan te pakken ook al is het moeilijk en op 1 mei zou ik zelfs durven zeggen: vooral als het moeilijk is. Ik ben ervan overtuigd dat wij in wél iets kunnen doen!

Beschermen koopkracht door herverdelen overwinsten

Ik was vorige week op een schooldebat. Een jonge student vroeg mij: “Conner, mijn ouders betalen steeds meer in de supermarkt en voor hun energie. Waar gaat al dat geld eigenlijk naar toe? Wie krijgt het?” Dat was eigenlijk een heel goede vraag.

Want wat de mensen meer betalen aan gas, elektriciteit en andere zaken …. dat verdwijnt niet zomaar in een zwart gat. Dat geld gaat ergens naar toe. Dat geld belandt op iémand zijn bankrekening. Ja vrienden, ook in deze crisistijden zijn er mensen en bedrijven die heel veel winst maken.

En dat is goed. Ik ben voor winsten. Uit de cijfers van de Nationale Bank blijkt dat de winstmarges van sommigen vandaag buitensporig zijn, véél hoger dan in de omringende landen en hoger dan in de afgelopen 20 jaar.

Als je vraagt waar we de lasten van de energiecrisis gaan leggen dan is het antwoord voor ons helder: niet opnieuw bij de werkende mensen.

Als je de keuze moet maken, en je vraagt waar we de lasten van de energiecrisis gaan leggen dan is het antwoord voor ons helder: niet opnieuw bij de werkende mensen – daar is geen marge meer, niet opnieuw!

En daarom vrienden, willen wij een ‘koopkrachtbijdrage’ ‘op woekerwinsten van bedrijven. Winsten mogen. Zelfs grote winsten mogen. Maar alleen als je ook solidair bent met de samenleving waarin je je winsten maakt.

Solidariteit is key

Ik hoor u denken. Kunnen wij dat allemaal wel aan? Ontsporende energieprijzen, inflatie, oorlog? Wel, als die stoeme corona ons één ding geleerd heeft, is het dat wij in ons land heel veel aankunnen… Zelfs een pandemie. Zolang we maar investeren in onze sociale welvaartsstaat en zolang we maar solidair zijn met elkaar.

Als die stoeme corona ons één ding geleerd heeft, is het dat wij in ons land heel veel aankunnen.

En – solidariteit – vrienden, is waar wij met Vooruit elke dag voor strijden. Niet alleen op deze strijddag, maar alle dagen. Voor ons is het elke dag 1 mei. Voor ons is elke dag een goede dag om te vechten voor uw koopkracht, voor uw gezondheid, voor u!

Een hele schone Eerste Mei allemaal! En vergeet het nooit: Rood is troef!

 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!