Bron: Screenshot 'Schone Schijn' YouTube
Video -

Documentaire ‘Schone Schijn’ toont strijd van poetspersoneel aan Universiteit van Antwerpen

N.a.v. de besparingen die de Universiteit Antwerpen trof ten aanzien van het poetspersoneel, maakten studenten Nore De Belder en Sigi Willems een documentaire die de oneerlijke situatie van het poetspersoneel in beeld brengt.

dinsdag 5 april 2022 14:01
Spread the love

 

Nog geen jaar nadat UA-rector Herman Van Goethem het poetspersoneel, dat vooral uit vrouwen bestaat, in de bloemetjes zette op 8 maart 2020 en zelfs sprak van een eredoctoraat voor hen, omdat ze ‘essentieel’ zijn voor de werking van de universiteit, wordt duidelijk dat die steun slechts schijn was.

Nog geen jaar na die loftuigingen van rector Van Goethem op Internationale Vrouwendag 8 maart 2020, krijgen de schoonmakers van de UAntwerpen, van wie de meesten in onderaanneming zijn bij ISS, te horen dat hun contracten worden stopgezet en dat ze nieuwe zullen krijgen.

Deze nieuwe contracten zijn voor de universiteit 18 procent goedkoper, maar houden voornamelijk in dat de schoonmakers minder uren krijgen, en bijgevolg ook minder loon en minder pensioen. Bovendien zijn de aula’s niet kleiner geworden en is de werkdruk enorm gestegen. ISS beloofde vorig jaar nog dat er middelen zouden ingezet worden om het werk van de schoonmakers te verlichten, maar daarvan is nog niet veel in huis gekomen.

Het poetspersoneel klaagt al meer dan een jaar over de steeds hoger wordende werkdruk. Op 8 maart 2022 hebben de ‘Studenten solidair met het personeel’, een platform van enkele studentenverenigingen, daarom een actie gehouden om de onaanvaardbare behandeling van het poetspersoneel aan de kaak te stellen. De actie was een groot succes, er heerste een opgelaten sfeer in de universiteit.

Nore De Belder, een van de makers van deze documentaire, schreef ook al een artikel over deze strijd na afloop van de actie georganiseerd door de beweging ‘Studenten Solidair met het Poetspersoneel’ op 8 maart.

Bekijk hier de documentaire ‘Schone Schijn’: 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!