Foto: Screenshot YouTube Koen Ooms
Video - Koen Ooms

Studenten en academici eisen academische boycot tegen Israël voor Vlaams Interuniversitaire Raad

Studenten en academici voerden woensdag 28 februari actie voor de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) in Brussel om een academische boycot tegen Israël te eisen. De actie werd georganiseerd door het platform Break Up With Israel, KUL 4 Palestine, UAntwerp for Palestine, Gent Students For Palestine, Ghent Solidarity Network, VUB Palestine Solidarity Network en Comac (studentenbeweging van de PVDA). Sander Claessens, voorzitter van Comac nam het woord en gaf deze speech.

vrijdag 1 maart 2024 16:56
Spread the love

 

Hier kan je de speech lezen:

Dag iedereen,

Op 6 maart 2022 spraken de Russische universiteiten zich uit voor de illegale invasie van Oekraïne.

Op 10 maart 2022 zeiden alle Belgische rectoren in een gezamenlijk statement: “Als reactie op dit standpunt, dat tegen alle democratische waarden ingaat, beslissen wij om de samenwerking met de Russische universiteiten die deze verklaring hebben ondertekend te schorsen.”

Op 7 oktober vorig jaar begon Israël met massale bombardementen op Gaza. De gehele bevolking is dakloos, meer dan 30.000 Palestijnen zijn afgeslacht, alle universiteiten in Gaza zijn vernietigd. De Israëlische universiteiten STEUNEN dit beleid.

We zijn vandaag 28 februari. Geen ENKELE universiteit in zijn geheel brak al banden met Israëlische universiteiten. Geen enkele.

Als het tegen Ruslands illegale invasie is, dan kan het direct, en terecht. Maar als het over Palestijnse levens gaat, dan is het opeens moeilijker? Sterker nog. Wanneer studenten zoals in Antwerpen een protestactie organiseren, dan dient de rector een INTERNE KLACHT in tegen hen. Dezelfde rector, Herman Van Goethem, vergadert hier vandaag met de andere Vlaamse rectoren.

Hoe kan je rechtvaardigen dat je samenwerkt met universiteiten die wapens ontwikkelen voor het Israëlische leger?

Hoe kan je rechtvaardigen dat je samenwerkt met instellingen gebouwd zijn op bezet Palestijns gebied?

Hoe kan je rechtvaardigen dat je samenwerkt  met een land dat universiteiten en scholen in Gaza VAN DE KAART heeft geveegd?

We moeten alles doen om Israël onder druk te zetten voor een staakt-het-vuren. Als de universiteiten het menen, dan voeren ze een academische boycot in tegen Israël. Wij willen geen woorden meer, maar ACTIE.

Dankzij ons protest, dankzij iedereen hier, dankzij de honderden studenten die actie voeren in Antwerpen, heeft de Rechtenfaculteit van de UA haar uitwisseling met de Bar Ilan Universiteit gebroken. De hele universiteit en alle andere faculteiten en universiteiten moeten volgen.

Het toont dat het kan. Vergeet niet: de aparhteid in Zuid-Afrika is omvergeworpen, omdat mensen wereldwijd samen kwamen en het regime boycotten. Wij kunnen hetzelfde doen om het genocidaire Israëlische regime te stoppen.

Dus we zetten door voor een academische boycot. Want als we deze misdaad tegen de menselijkheid niet tegenhouden, dan willen mensenrechten en het internationaal recht gewoon niks meer zeggen. Wij zetten door, tot Palestina vrij is!

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!