Foto: Betty Mathyssen
Greenpeace Belgiê

Adbusting: Greenpeace protesteert tegen de Russische activiteiten van TotalEnergies

Greenpeace-activisten hebben zondag 3 april een reclamepaneel van TotalEnergies langs een van de drukst bezochte winkelstraten van Antwerpen gekaapt. Een zwart en rode vloeistof, als verwijzing naar olie en bloed, vloeide langzaam over de enorme advertentie van TotalEnergies. Zo klaagt Greenpeace de link aan tussen de gas- en olieactiviteiten van de Franse groep in Rusland en de financiering van de oorlog in Oekraïne.

dinsdag 5 april 2022 14:54
Spread the love

“TotalEnergies blijft vasthouden aan zijn belangrijke fossiele activa in Rusland en is vandaag de enige westerse fossiele-energiereus die dat doet”, zegt Joeri Thijs, woordvoerder van Greenpeace België. “Op die manier verrijkt het bedrijf het Russische regime en riskeert het oorlogsmisdaden mee te financieren.”

Greenpeace roept Belgische en Europese bedrijven en regeringsleiders op om de import van fossiele brandstoffen uit Rusland stop te zetten, en zich terug te trekken uit olie- en gasexploitatieprojecten in dat land.

TotalEnergies doet valse claims

Op 22 maart kondigde TotalEnergies aan dat het “tegen eind dit jaar de aankoop van olie en olieproducten uit Rusland zou stopzetten”. In werkelijkheid heeft die aankondiging geen grote gevolgen. Russische olie vertegenwoordigt amper 5% van de wereldwijde olieproductie van de groep, in vergelijking met Russisch gas dat goed is voor 30% van zijn gasproductie, zoals blijkt uit de analyse van Greenpeace Frankrijk. [1]

TotalEnergies kondigt aan geen Russische olie meer te kopen, maar het bedrijf behoudt wél zijn activa in Russische olieprojecten zoals Kharyaga.

Bovendien kondigt TotalEnergies aan geen Russische olie meer te kopen, maar behoudt het bedrijf wél zijn activa in Russische olieprojecten zoals Kharyaga, in partnerschap met het staatsbedrijf Zarubezhneft, waarin TotalEnergies een participatie van 20% heeft. Zo blijft de multinational verder profiteren van de winsten uit Russische olie.

Een einde maken aan de propaganda van de fossiele-energiesector

“Onze afhankelijkheid van fossiele energie ligt aan de basis van de klimaatcrisis. Ze financiert en ontketent bovendien overal in de wereld conflicten”, vervolgt Joeri Thijs. “Het moment is aangebroken voor landen en bedrijven om hun investeringen in fossiele energie stop te zetten en resoluut in te zetten op energiebesparingen en hernieuwbare energie.”

Na de aankondiging van de beste winstcijfers sinds 2007 (14 miljard euro in 2021), in de context van een energiecrisis met zware sociale gevolgen, probeert TotalEnergies vandaag zijn imago op te poetsen via een grootschalige reclamecampagne in België.

“De voorbije weken worden de straten in België letterlijk overspoeld met reclame van TotalEnergies”, legt Joeri Thijs uit.

Hierin worden de meest groene facetten van het bedrijf in de verf gezet, terwijl zijn duurzame investeringen maar 10% van het totaal uitmaken en TotalEnergies nieuwe olie- en gasprojecten blijft ontwikkelen. [2]

“De voorbije weken worden de straten in België letterlijk overspoeld met reclame van TotalEnergies”, legt Joeri Thijs uit. “Die greenwashing, die nog wranger is gezien de oorlogscontext in Oekraïne, moet stoppen. We vragen een absoluut verbod op reclame voor de fossiele industrie en voor producten die op fossiele energie werken.”

In oktober vorig jaar hebben Greenpeace en ruim 20 andere ngo’s een ‘Europees burgerinitiatief’ (EBI) gelanceerd met de vraag een Europese richtlijn uit te vaardigen die fossiele reclame verbiedt. Het initiatief is gericht op de reclame van bedrijven die fossiele energie exploiteren, maar ook op die van bedrijven die betrokken zijn bij fossiel aangedreven transport door de lucht, over de weg en over water (autofabrikanten, luchtvaartmaatschappijen…).

Noten:

[1] Lees hier de volledige analyse van de aankondigingen van TotalEnergies over zijn Russische activiteiten. Nederlandse versie beschikbaar (aanvragen via email).

[2] Een veelzeggend voorbeeld: TotalEnergies is van plan om de langste verwarmde oliepijpleiding (van bijna 1.445 kilometer) te bouwen in het hart van Afrika. Als dit EACOP-project (East African Crude Oil Pipeline) gerealiseerd wordt, zal dat desastreuze gevolgen hebben voor de lokale gemeenschappen en de biodiversiteit, maar ook voor de hele wereld.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!