“Terwijl in Glasgow wereldleiders onderhandelen over de leefbaarheid van onze planeet maken onze politici ruzie over welke valse oplossingen ze ons als burger willen voorschotelen.Wij gaan niet mee in dit kinderachtige spel, maar organiseren zelf ons verzet tegen fossiele gascentrales én tegen kernenergie. Beide energievormen bieden immers geen perspectief op een duurzame en veilige energievoorziening in handen van de burger”, zegt Ike Teuling van Tegengas.
Het vertrouwen in federale en regionale overheden blijkt ver zoek bij Tegengas. “We zijn nog geen half jaar na de klimaatramp van afgelopen zomer in de provincie Luik en nu faciliteren onze overheden net daar nieuwe, fossiele gascentrales. Ons huis staat in brand en onze overheid giet olie op het vuur. Als burgers nemen we nu dan ook het heft in eigen handen, in dit geval door juridisch stokken in de wielen te steken van deze onverantwoorde overheidsbeslissingen”.
Tegengas kiest voor de beroepsprocedures voor het advocatenkantoor Equal Partners dat eerder al betrokken was in de Klimaatzaak. De argumenten die toegevoegd zijn aan het beroep van omwonenden zijn hoofdzakelijk klimaatargumenten. Door de bouw van nieuwe fossiele gascentrales zal de Belgische CO2-uitstoot de komende jaren toenemen in plaats van dalen, concludeerde het Federaal Planbureau in een recente doorrekening.
“Fossiel gas is dan ook niets anders dan methaan, een broeikasgas dat bijna honderd maal meer opwarming veroorzaakt dan CO2. Methaanlekkages bij ontginning en transport maken fossiel gas zowat even vervuilend als steenkool,” zo vult Teuling aan.
Omwonenden wijzen ook op de lokale impact van een nieuwe fossiele gascentrale. “De mensen die in de Luikse Maasvallei wonen weigeren terug te keren naar de luchtvervuiling van de vroegere staalnijverheid en de mijnbouw. Er zijn meer dan voldoende duurzame alternatieve om stroom op te wekken,” zo reageert omwonende Leo Tubbax.