foto Wikimedia

Hoezo coronacrisis? Grootmachten pompen steeds meer geld in kernwapens

In 2020 gaven de negen kernmachten samen 72,6 miljard dollar uit aan nucleaire wapens - 1,4 miljard meer dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers van de Internationale Campagne voor de Afschaffing van Nucleaire wapens (ICAN).

vrijdag 11 juni 2021 11:55
Spread the love

De Verenigde Staten zijn goed voor bijna de helft van die som volgens het Begrotingskantoor van het Amerikaanse Congres. Bovendien zullen de VS hun budget voor kernwapens de komende jaren nog opkrikken, aangezien er technologische innovaties zitten aan te komen. Tussen 2021 en 2030 is het Pentagon van plan om in totaal 634 miljard dollar te investeren in kernwapens.

Volgens ICAN, dat in 2017 de Nobelprijs voor de Vrede won voor haar inspanningen om de massavernietigingswapens uit de wereld te bannen, zijn er momenteel negen landen die over kernwapens beschikken: de Verenigde Staten, China, Rusland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, India, Pakistan, Israël en Noord-Korea.

China was vorig jaar de tweede grootste investeerder in kernwapens met naar schatting 10 miljard dollar, daarna kwam Rusland met 8 miljard.

Belastinggeld naar kernwapens

Wereldwijd bezweken er al 3,4 miljoen mensen aan covid-19, en de pandemie veroorzaakte wereldwijd ook een sociale catastrofe. Volgens de Wereldbank kwamen er in 2020 tussen de 88 en 115 miljoen mensen meer in extreme armoede terecht en zullen er dit jaar nog eens 23 tot 35 miljoen mensen in die situatie terechtkomen. Ondanks het feit dat sociale zekerheidsstelsels onder ongeziene druk stonden, hadden de de negen kernmachten nog meer belastinggeld veil voor massavernietigingswapens dan de jaren voordien.

Een groot deel van dat geld gaat naar private wapenbedrijven. Grote spelers zoals Boeing, Lockheed Martin en Northrop Grumman haalden vorig respectievelijk 105 miljoen dollar, 2,1 miljard dollar en 13,7 miljard dollar binnen met de verkoop van kernwapens en bijhorende technologie.

Wapenindustrie

Volgens ICAN rijven de bedrijven die lucratieve overheidscontracten binnen middels een goed geoliede lobbymachine. Ze huren professionele lobbyisten in die politici overtuigen om in hun defensiebudget meer geld te voorzien voor kernwapens.

Lockheed Martin zou 15 miljoen dollar uitgegeven hebben aan lobby-inspanningen, maar haalde een veelvoud daarvan aan orders binnen. Voor elke dollar die de wapenmakers aan lobbying besteedden, haalden ze voor 239 dollar aan kernwapencontracten binnen.

Het ICAN-rapport benoemt een vaak over het hoofd gezien onderdeel van die machine: denktanks. Wapenbedrijven financieren gerenommeerde denktanks zoals de Atlantic Council en Carnegie Endowment for International Peace. Die schrijven volgens ICAN onderzoeksrapporten tegen nucleaire ontwapening of ter ondersteuning van bepaalde wapensystemen, waarmee de lobbyisten wetgevers kunnen overtuigen.

In 2020 hebben vijftig landen het VN-Verdrag inzake het verbod op kernwapens bekrachtigd. Dat verdrag maakt alle activiteiten in verband met kernwapens illegaal. De negen kernmachten zijn daar, net als ons land, niet bij. Toch kan het document de wapenopbouw bemoeilijken. Zo kunnen wapenbedrijven geen kernraketten produceren in landen die het verdrag ondertekend hebben. Ook hebben verschillende financiële instellingen, waaronder KBC Group, aangekondigd dat ze geen atoomwapens meer zullen financieren vanwege het verdrag.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!