Vorige week dinsdag werd dr. Djalali in afzondering geplaatst in de Evin-gevangenis in Teheran. Hij kreeg toen de boodschap dat hij snel geëxecuteerd zou worden en nam telefonisch afscheid van zijn echtgenote Vida Mehrannia. Executies worden meestal niet in Evin-gevangenis uitgevoerd, maar wel in gevangenissen in de ruime omgeving, zoals in Karaj.
“Een overbrenging van professor Djalali naar de gevangenis in Karaj baart ons grote zorgen. Na de isoleercel zou dit weer een stap dichter bij de executie kunnen zijn. Amnesty International en de VUB vragen met aandrang aan de politieke wereld, zowel op Belgisch, Europees, als internationaal niveau, om onmiddellijk contact op te nemen met de Iraanse autoriteiten en te pleiten voor het intrekken van de doodstraf en het vrijlaten van Dr. Djalali”, zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen.
“Het is van levensbelang dat we het lot van professor Djalali onder de aandacht houden. We zullen werkelijk al het mogelijke doen om zijn leven te redden. We hebben ook contact met het team van de Amerikaanse verkozen president Joe Biden en zijn vicepresident Kamala Harris. Iran moet uit alle hoeken van de wereld te horen krijgen dat de executie van Ahmadreza onaanvaardbaar is”, zegt Caroline Pauwels, rector van de VUB waar professor Djalali gastdocent was.
Dr. Djalali is gespecialiseerd in rampengeneeskunde en werd in 2016 tijdens een werkbezoek in Iran gearresteerd en beschuldigd van spionage. De eerste tien dagen wist niemand waar hij werd vastgehouden. Eind oktober 2017 werd hij veroordeeld tot de dood na een manifest oneerlijk proces. Hij werd tot bekentenissen gedwongen door middel van psychische folteringen en spendeerde de eerste drie maanden van zijn detentie in de isoleercel. Zijn advocaat mocht hem pas zeven maanden na zijn arrestatie bezoeken.