Foto: Mike Mozart, Flickr / CC BY 2.0 (More information about the rights of this work, see below article)
Opinie - Yuni Mertens

Bedrijven en klimaatverandering: een kans om meer te exploiteren?

Klimaatverandering is een feit en bedrijven, klimaat-realisten, banken, politici (...) weten het, vaak zelfs beter dan wij. Bovendien zien zij het als een kans om nieuwe markten te openen en nieuwe grondstoffen te exploiteren.

woensdag 13 november 2019 18:35
Spread the love

Natuurlijk weten Trump, Bolsonaro en bedrijven als Exxon, Shell en vele anderen precies wat er aan de hand is en waarvoor ze verantwoordelijk zijn. De wetenschappers van Exxon Mobile hebben de feiten en de consequenties in 1982 bestudeerd en geanalyseerd. (“So they knew” – Alexandria Ocasio-Cortez)

Maar hoe komt het dat deze mensen niet veranderen? Dat Exxon sinds 1982 niet massaal heeft geïnvesteerd in hernieuwbare energie? Waarom verlaat Trump de overeenkomst van Parijs? Waarom investeert Paribas Fortis nog steeds miljarden euro’s in fossiele brandstoffen?

Is het toeval dat Trump onlangs Groenland wou kopen? Is het vreemd dat deze bedrijven hopen geld investeren om leugens te verspreiden en diegenen te steunen die zeggen dat klimaatverandering een samenzwering van de Chinezen is?

Voor al deze mensen, de machtigen van deze wereld, is klimaatverandering niet zo ernstig (laten we niet vergeten dat het de armen, de meest kwetsbaren zijn en de landen van de derde wereld die de eerste slachtoffers zijn), erger nog: het is zelfs goed nieuws?!!!

Smeltend ijs opent nieuwe markten en zorgt voor nieuwe gebieden om te exploiteren, nieuwe olievlekken, nieuwe metalen, nieuwe handelsroutes, …

De grondstoffen van onze planeet zijn niet zo beperkt als we denken. We kunnen nog jaren fossiele brandstoffen opbranden en misschien zelfs nieuwe grondstoffen vinden.

Maar tegen welke prijs?

Het probleem is niet dat er een gebrek is aan olie, gas, goud of ijzer. Het probleem is dat juist deze vrijheid om onbeperkt te exploiteren voortduurt en kan blijven voortduren en een gigantisch verlies van biodiversiteit, hongersnood, dorst en oorlogen veroorzaakt en zal veroorzaken.

JA, klimaatverandering gaat iedereen aan, maar NEE niet iedereen zal eronder lijden.

Kunnen we naïef blijven geloven dat deze mensen / bedrijven, die de oorzaak zijn, zich niet bewust zijn van klimaatverandering?

Net als de Holocaust-ontkenners en de Flat Earth Society mogen klimaatsceptici NIET welkom zijn
op de schermen, op de radio, in onze media, … In Frankrijk én in België!

 

Foto: Mike Mozart, Exxon Gas Station, Flickr / CC BY 2.0

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!