Oproep -

Actie in Brussel voor Turkse Zaterdagmoeders die niet mogen demonstreren in Istanboel

Tot vorige zomer verzamelden de zogenaamde Zaterdagmoeders elke zaterdag op het Galatasaray-plein in Istanboel. Op 25 augustus vorig jaar werd de bijeenkomst echter hardhandig uiteengedreven door de Turkse politie. Sindsdien is demonstreren op het plein verboden. Amnesty International organiseert woensdagavond een solidariteitswake tegen dit verbod op het Schumanplein in Brussel. Maside Ocak K??lakç?, lid van de Zaterdagmoeders, is daarbij aanwezig.

dinsdag 19 februari 2019 17:13
Spread the love

Maside’s broer Hasan verdween spoorloos op 21 maart 1995. Na 58 dagen intensief zoeken en aandringen bij de autoriteiten, werd het zwaar gefolterde lichaam van Hasan dood teruggevonden in een naamloos graf.

Hasan is één van de vele honderden mannen die in de jaren ’80 en ’90 in Turkije verdwenen zijn. Mede onder impuls van de familie Ocak wordt er sinds 1995 elke zaterdag een vreedzame wake georganiseerd op het Galatasaray-plein in Istanboel. De demonstranten staan bekend als de “Saturday Mothers”. Ze eisen gerechtigheid voor hun verdwenen geliefden.

Zaterdagmoeders

Tussen 1999 en 2009 moesten de Zaterdagmoeders hun protesten staken wegens intimidatie door de politie. Maar sinds 2009 vinden de wekelijkse acties opnieuw plaats. In augustus vorig jaar echter zette de politie traangas, waterkanonnen en rubberkogels in om de 700e bijeenkomst van de Zaterdagmoeders uit elkaar te slaan. Verschillende actievoerders werden gearresteerd waaronder Emine Ocak, moeder van Maside en Hasan. Beelden van haar arrestatie gingen de wereld rond (foto bovenaan dit bericht).

Sinds die dag mogen de Zaterdagmoeders niet langer samenkomen op het Galatasaray-plein. Sterker nog: niemand krijgt nog toestemming iets te organiseren op het plein. De Zaterdagmoeders zetten hun actie verbeten verder in een klein straat elders in de stad.

Wake op het Schumanplein

Uit solidariteit met de moeders organiseert Amnesty International nu woensdag een wake op het Schumanplein in Brussel. Net als de moeders protesteren Amnesty-activisten met rode bloemen en foto’s van de verdwenen mannen. Maside Ocak K??lakç? leest een tekst voor die elke zaterdag weerklinkt in Istanboel.

Amnesty International roept de Europese autoriteiten op om zich aan de zijde te scharen van de Zaterdagmoeders. Het demonstratieverbod en andere mensenrechtenschendingen in Turkije moeten door de EU worden aangekaart bij de Turkse autoriteiten.

Het demonstratieverbod tegen de Zaterdagmoeders is typerend voor het repressief beleid dat de Turkse autoriten voeren. Ook nadat de noodtoestand vorig jaar in juli werd opgeheven, bleven de meeste repressieve maatregelen die ingevoerd werden onder de noodtoestand van kracht.

Praktisch
– Wat? Solidariteitswake voor Turkse Zaterdagmoeders
– Wanneer? Woensdag 20 februari 2019 om 18u
– Waar? Schumanplein, Brussel
– Wie? In aanwezigheid van Maside Ocak K??lakç?, activiste van Zaterdagmoeders

 

*https://www.amnesty.org/en/documents/eur44/9009/2018/en/

take down
the paywall
steun ons nu!