Oproep - FairFin

Red het klimaat, begin bij je geld

FairFin stelt vandaag haar Move Your Money Starterskit voor. Hiermee wil ze mensen en organisaties de tools aanreiken om hun geld duurzaam in te zetten.

donderdag 14 maart 2019 14:57
Spread the love

Els Lauriks, coördinator van FairFin: “Meer en meer mensen liggen wakker van hun impact op de wereld. Ze nemen de fiets naar het werk, komen op straat voor het klimaat, kopen lokale of fairtrade producten enzovoort. Of het nu over klimaat gaat of over sociale thema’s, ze zoeken naar manieren om duurzaam in het leven te staan. Wat velen niet weten is dat ook de keuze voor een bank een verschil maakt. Ons geld slaapt niet. Banken kunnen bijvoorbeeld kiezen om het spaargeld van hun klanten in fossiele brandstoffen of in duurzame coöperaties te investeren. Dagelijks nemen ze zo beslissingen die invloed hebben op onze planeet, onze toekomst en die van komende generaties. FairFin wil mensen helpen een bewuste keuze te maken en hen begeleiden in het maken van duurzame financiële transities. Daarvoor dient deze Move Your Money Starterskit.”

In de Move Your Money Starterskit helpt FairFin geïnteresseerden op weg met concrete tips & tricks. Enerzijds kan men nagaan of banken duurzaam en ethisch omspringen met geld. Via bankwijzer.be kan in enkele kliks een klacht of een compliment gestuurd worden in. Ontevreden klanten kunnen uiteraard ook van bank veranderen. Dat blijkt eenvoudiger dan gedacht. Veel mensen zitten hierover met vragen. Hoe verander je van zichtrekening? Kun je ook spaargeld vlot overzetten? Wat als je een hypotheekrekening hebt? Welke banken zijn duurzaam en sociaal? Wat met pensioensparen?

Mensen kunnen via de Move Your Money Starterskit ook buiten de bankensector inspiratie vinden. Zo staan duurzame coöperaties (met het FairFin en Financité Label) en Sociale crowdfunding (via Socrowd) in de kijker. Steeds meer buurten, gemeentes en provincies gaan aan de slag met gemeenschapsmunten, en kunnen hiervoor begeleiding vinden bij Muntuit. Tot slot mikt de Move Your Money Starterskit ook op institutionele investeerders zoals overheden, universiteiten en verenigingen. Want ook zij maken keuzes met hun geld. Hoe kan de burger deze rechtspersonen op hun verantwoordelijkheid wijzen?

Dit jaar ligt de focus van Move Your Money op klimaat. In 2017 raakte namelijk bekend dat de 4 Belgische grootbanken – Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC – in de periode 2014 tot 2016 nog €33 miljard investeerden in de fossiele industrie. Daarmee versterken ze de klimaatopwarming. Dat moet anders. Daarom slaan FairFin, Hart Boven Hard, Greenpeace en D’Urgent de handen in elkaar voor de campagne Move Your Money. De ondertekenaars van Move Your Money willen niet dat banken ons geld nog geven aan bedrijven die fossiele brandstoffen opgraven en verbranden. Samen met zoveel mogelijk mensen en organisaties zetten ze de banken voor een ultimatum: “Move your money, of wij doen het zelf.” Of de bank keurt op haar algemene vergadering in het voorjaar van 2019 een resolutie goed die haar beleid in lijn brengt met het klimaatakkoord van Parijs, of alle ondertekenaars veranderen samen van bank. Meer dan 8.000 mensen en organisaties engageerden zich al om in juni 2019 van bank te veranderen. Momenteel zit de campagne mooi op schema om het doel van 10.000 te halen. Inschrijven kan nog steeds op moveyourmoney.be.

Geïnteresseerden kunnen vanaf vandaag de Move Your Money Starterskit downloaden of bestellen op fairfin.be/starterskit.

take down
the paywall
steun ons nu!