Bron: YouTube
Oproep, Wereld, Milieu, Samenleving -

Cycloon Idai: Oxfam-Solidariteit lanceert noodhulpoproep in België

Oxfam wil in eerste instantie 500.000 mensen helpen die getroffen zijn door de doortocht van cycloon Idai. Oxfam-Solidariteit lanceert vandaag een oproep om geld te schenken voor de mensen in nood.

vrijdag 22 maart 2019 14:49
Spread the love

Rotafina Donco van Oxfam in Mozambique vertelt: “Er zijn mensen van wie hun huis is weggespoeld en nu in transitkampen zitten die al dagen niet gegeten hebben. Sommige mensen wachten nog steeds om gered de worden en zijn gevlucht in boomtoppen of op de bergflanken. De voedselprijzen schieten de hoogte in,”

John Makina van Oxfam in Malawi voegt toe: “Op sommige plekken zijn er gewoon geen sanitaire voorzieningen: latrines en afvoersystemen zijn weggespoeld of vernield. Mensen moeten hun behoefte doen tussen de struiken, waardoor ziektes zich via het water gaan verspreiden.”

Oproep voor giften 

Gezien de noden enorm zijn, maakt Oxfam-Solidariteit 92.000 euro vrij van zijn noodhulpfonds en de organisatie roept alle Belgen op om een gift te doen. Giften zijn welkom op de rekening van Oxfam-Solidariteit: BE37 0000 0000 2828 met als mededeling “IDAI” of via www.oxfamsol.be/nl/idai

Oxfam zal in eerste instantie hulp verlenen op het vlak van sanitaire voorzieningen, gezondheidszorg en hygiëne. Oxfam wil mensen ook helpen met drinkwater en eten. Daarbij gaat extra aandacht naar vrouwen en meisjes, die het meest kwetsbaar zijn wanneer een dergelijke ramp toeslaat. 

Een logistieke nachtmerrie

Verwacht wordt dat het dodentol en aantal gewonden de komende dagen nog zal stijgen, boven de momenteel geschatte twee miljoen. Het blijft regenen en het water blijft stijgen in sommige gebieden. De verwoesting van wegen, bruggen en communicatiemiddelen betekent dat sommige gebieden nog volledig zijn afgesloten.

Zoek- en reddingsacties – en vervolgens hulpverlening – worden vreselijk belemmerd. De cycloon, met windsnelheden van 170 km/u en zware regenval, heeft 90 procent van de havenstad Beira in Mozambique, onder water gezet en alle communicatie is afgesloten.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!