© Greenpeace / Tim Dirven
Oproep, Milieu, Politiek, België - Sign for my Future

Sign for my Future roept politici op te stemmen voor grondwetswijziging

Burgerinitiatief Sign for my Future roept de politici op deze week staatsmanschap te tonen en de deur niet te sluiten voor een grondwetswijziging. “Een kleine wijziging aan de grondwet houdt de deur open voor een bijzondere klimaatwet mét klimaatdoelstellingen. Dit is een moment voor leiderschap en langetermijndenken”, aldus de initiatiefnemers.

maandag 25 maart 2019 14:57
Spread the love

Uniek moment in de Belgische geschiedenis

Deze week kondigt zich een uniek moment in de Belgische geschiedenis aan waarbij de Belgische volksvertegenwoordigers beslissen of artikel 7bis van de grondwet gewijzigd wordt. Punt van discussie: het toevoegen van één zin aan de grondwet. Dit is nodig om een doeltreffend klimaatbeleid op basis van een bijzondere klimaatwet mét klimaatdoelstellingen mogelijk te maken.

Geen herziening, geen juridisch kader voor een bijzondere klimaatwet mét klimaatdoelstellingen

Het artikel niet wijzigen nu het nog kan, zou een gemiste kans zijn, aldus Sign for my Future. Er hoeft slechts 1 zin te worden toegevoegd aan de grondwet. Op die manier creëren we de grondwettelijke basis voor een bijzondere klimaatwet met daarin duidelijke klimaatdoelstellingen.

In het slechtste geval wordt de herziening van het grondwetsartikel zelfs voor vele jaren in de koelkast gestoken. Terwijl een bijzondere wet mét klimaatdoelstellingen net het meest stabiliteit en zekerheid over de legislaturen heen creëert, zodat de transitie richting een klimaatneutraal België op een haalbare en betaalbare manier kan worden gerealiseerd voor alle burgers en bedrijven.

Meerderheid van de Belgen staat achter klimaatwet

Voor de initiatiefnemers van Sign for my Future heeft het verleden al genoeg aangetoond dat samenwerkingsakkoorden niet de beste manier zijn om klimaatdoelstellingen vast te leggen en beleid tot stand te brengen. Noch om de Europese doelstellingen te halen, noch om het akkoord van Parijs na te leven.

Meer dan 200.000 Belgen tekenden al op Sign for my Future voor een ambitieus klimaatbeleid in België. Zij vragen een klimaatwet, een investeringsplan en een klimaatraad. Bovendien staat een meerderheid van de Belgen achter een klimaatwet, zo toont recent onderzoek in opdracht van Sign for my Future aan. 

Staatsmanschap nodig

“Het klimaat en onze toekomst zijn gebaat bij staatsmanschap dat getuigt van langetermijndenken en efficiënt, effectief beleid. Nu hebben onze politici de kans te tonen dat ze wel degelijk oor hebben naar wat de kiezer wilt door onze grondwet klaar te maken voor de toekomst”, besluiten de initiatiefnemers. 

 

Sign for my Future
Sign for my Future is een burgerinitiatief, uitgegroeid tot de breedste coalitie ooit van burgers, jongeren, bedrijfsleiders, middenveldorganisaties, de media en de academische wereld die samen alle Belgen oproepen om te tekenen op signformyfuture.be en zo de volgende regeringen te vragen werk te maken van een krachtig klimaatbeleid. Tekenen kan op signformyfuture.be.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!