Nieuws, Europa, Economie, Politiek -

Spanjaarden betogen massaal tegen pensioenbesparingen die hard lijken op die van Michel

In België maken de vakbonden zich op voor de zesde grote betoging tegen de regering-Michel. In Spanje komen gepensioneerden al maanden massaal op straat.

woensdag 18 april 2018 16:06
Spread the love

Op 16 mei trekt er voor de zesde keer tijdens deze regeerperiode een grote vakbondsbetoging door de straten van Brussel. Net als de vorige keer in december 2017 zijn de pensioenhervormingen van de regering het mikpunt. Niet alleen de hervormingen die al beslist zijn, maar ook het plan om het puntenpensioen in te voeren. Dat betekent dat werknemers voortaan punten moeten sparen voor elk jaar dat ze werken in een al dan niet zwaar beroep en al die punten samen vormen dan de basis voor de berekening van het pensioenbedrag. Alleen wil de regering de precieze berekening laten afhangen van de staat van de overheidsfinanciën op dat moment én van de ‘demografische ontwikkelingen’. Je zal maar op pensioen gaan net op het moment dat een nieuwe bankencrisis de economie treft.

In Spanje komen gepensioneerden al sinds vorig jaar op straat tegen een systeem dat wat trekjes heeft van het puntenpensioen dat de regering-Michel wil invoeren. De Spaanse regering wil de pensioenen met zo’n 2 euro per maand verhogen. Dat is 0,25 procent, een stuk lager dan de inflatie. De regering-Rajoy besliste namelijk dat de verhoging voortaan afhangt van de toestand van de economie en de pensioenkas.

De pensioenen laten stijgen met de inflatie zou de overheid 2,1 miljard euro kosten, zo berekende de linkse partij Podemos. Dat is ongeveer evenveel als de kost van de bailout van de private bedrijven die de tolwegen in Spanje beheren. Die kampen met grote verliezen maar de overheid sprong hen te hulp met 2 miljard euro.

De gecontesteerde maatregel komt bovenop een verhoging van de pensioenleeftijd tot 67. Er zit ook nog een andere maatregel in de pijplijn. Vanaf 2019 zou ook het basisbedrag van de pensioenen op een andere manier berekend worden. Voortaan zou ook daar rekening gehouden worden met de levensverwachting.

Op 17 februari kwamen tienduizenden mensen op straat in verschillende steden. In Bilbao hielden ze zelfs wekelijks een betoging. Een maand later, op 17 maart, waren de betogingen nog groter. Vorig weekend werd er opnieuw betoogd.

Het protest groeide aanvankelijk buiten de vakbonden om. De twee grootste Spaanse vakbonden onderhandelden in 2011 over de verhoging van de pensioenleeftijd en dat wordt hen nu kwalijk genomen. Maar ondertussen schaarden ze zich wel achter het protest.

Het protest lijkt de regering in de problemen te brengen. De partij van premier Rajoy zakt in de peilingen. Voorlopig komt hij niet verder dan de schuld te steken op de strakke begrotingseisen van de EU.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!