“Huftergedrag” door “vrijwel altijd jongeren van allochtone, meestal niet-Europese, origine” die vaak “banden hebben met criminele organisaties.”
Met die woorden reageerde Bart De Wever (N-VA) op de joyride met een gestolen ziekenwagen in Antwerpen.
Racisme
Toen een tijd geleden een dronken man een aantal mensen doodreed, was er niemand die het in zijn hoofd haalde om de verklaring te zoeken in de afkomst van de dader of in de witte cultuur van alcoholisme.
Wanneer mensen met een migratieachtergrond een misdaad plegen, moet er altijd een debat gevoerd worden over hun afkomst, religie of cultuur. Een debat waar de mensen over wie het gaat nooit aan deelnemen.
Er bestaat een woord voor dit fenomeen en dat woord is racisme.
Tactiek
Racisme is altijd een deel geweest van de ideologie van de N-VA. Denk maar aan eerdere uitspraken van De Wever over Berbers of Theo Francken zijn uitspraken over het ‘opkuisen’ van vluchtelingen.
Tijdens de afgelopen verkiezingscampagne leek men echter weg te blijven van al te expliciet racisme. Door te focussen op de economie en de begroting probeerde De Wever kiezers van zijn centrumrechtse concurrenten Open VLD en CD&V naar zich toe te trekken. Zeker tegenover Open VLD blijkt die strategie goed te hebben gewerkt.
In Antwerpen is de situatie anders. Open VLD en CD&V zijn daar al zo goed als volledig leeggezogen. Bovendien is er daar met de PVDA een grote concurrent op links met wie De Wever niet kan samenwerken. Om tot een werkbare coalitie te komen, moet hij dus stemmers gaan wegtrekken bij het Vlaams Belang.
Enter: racistische uitspraken.
Spektakel
Wanneer De Wever het heeft over “huftergedrag” door “vrijwel altijd jongeren van allochtone, meestal niet-Europese, origine”, dan weet hij dat hij mensen gaat schofferen. Meer nog: dat schofferen is precies de bedoeling.
Hij wéét ook dat de media er gretig op zal springen, dat de andere partijen geen andere keuze zullen hebben dan erop te reageren, enzoverder. En terwijl het hele media-politieke circus van onze spektakeldemocratie dagenlang focust op de racistische uitspraken van De Wever, gaat het niet over het falende woon- of mobiliteitsbeleid in Antwerpen.
Eigen verhaal
Tegen racisme moet je reageren. Dat is geen kwestie van tactiek, dat is een kwestie van principes.
Tegelijkertijd moeten progressieve krachten het steekvlamspektakel ook doorzien. In plaats van zich te beperken tot reageren op de agenda van De Wever moet links zijn eigen verhaal, waar anti-racisme altijd ook deel van uitmaakt, naar voren schuiven.
Gezien de commerciële media zo van spektakel houden: misschien helpt het wel om af en toe eens een projectontwikkelaar te schofferen.