Foto: Zin TV

Zin TV en ATTAC dienen klacht in tegen de federale politie

Enkel tientallen activisten en mensenrechtenorganisaties voerden op 14 november actie aan het Brusselse justitiepaleis om hun steun te betuigen aan de rechtszaak van de Brusselse alternatieve media Zin TV en de ngo ATTAC. Ze hebben een klacht ingediend tegen enkele agenten. Aanleiding is het wissen van beelden door deze agenten die de verslaggevers van Zin TV en ATTAC maakten tijdens een actie tegen de Vrijhandelsakkoorden twee jaar geleden in Brussel. 

woensdag 15 november 2017 11:11
Spread the love

Het Comité P, het controleorgaan van de politiediensten heeft Zin TV en ATTAC reeds in het gelijk gesteld. De politie heeft volgens hen niet het recht burgers onder druk te zetten om hun foto- en videomateriaal van een politie-interventie te wissen. En de politie mag ze ook niet zelf wissen. 

Politie wist beelden

De feiten: op 15 oktober 2015 namen enkele honderden activisten deel aan de acties tegen de Vrijhandelsakkoorden. Ze probeerden de straten rond de Europese instellingen te blokkeren. Een reporter van Zin TV en een reporter van ATTAC waren de acties aan filmen. Ze werden samen met de actievoerders omsingeld. Ondanks hun identificatie mochten de reporters niet meer filmen van de politie. Ze werden samen met de activisten opgepakt en meegenomen naar het politiebureau van Etterbeek.

‘s Avonds werden de activisten en de reporters vrijgelaten aan de Hallepoort. Eén van de reporters begon de vrijlating te filmen. Prompt nam de politie zijn camera af en wiste al de beelden. Ook de beelden die eerder die dag van de actie waren genomen. Enkele beelden hebben ze terug kunnen recupereren van de gewiste kaart waaronder de identificatie van de agent die de beelden heeft gewist. En ze besloten een klacht in te dienen. 

Principiële kwestie

Het is niet de eerste keer dat de politie reporters en burgers verplicht om beelden te wissen van interventies of de camera of smartphone van hen afneemt en ze zelf wist. Onlangs nog gebeurde dit tijdens de politie-acties in het Maximiliaanpark waarbij vluchtelingen hardhandig werden opgepakt. Ook vrijwilligers en fotografen deelden toen in de klappen. De politie heeft systematisch de gsm’s en fototoestellen afgenomen van mensen die filmden en de beelden gewist. 

Voor Zin TV en ATTAC is dit een principiële kwestie. Het gaat niet enkel om de media maar ook om burgers die in onze democratische samenleving de vrijheid hebben om beelden te maken van politie-interventies om misbruiken te kunnen aankaarten. Ze worden daarin gesteund door de Franstalige Mensenrechtenliga. Dit is een aanval op de essentie van onze democratie”, klinkt het bij de actievoerders. 

Na de eerste hoorzitting is de zaak uitgesteld. Er is nog geen nieuwe datum bekend.

Andere geplande bijeenkomsten aan het Brusselse Justitiepaleis deze week zijn:

Woensdag 15 november: steunactie voor de 6 passagiers die zich hebben verzet tegen de aanwezigheid van een gedeporteerde persoon op hun vlucht. Zij moeten woensdag voor de rechtbank verschijnen wegens kwaadwillige verhindering van het luchtverkeer. 

Donderdag 16 november: steunactie voor Moad, een jongen van 14 jaar die in 2013 op weg naar huis door de politie in elkaar is geslagen. Een van de vijf politie-agenten is veroordeeld en gaat er nu tegen in beroep.

Zin TV: https://www.zintv.org

take down
the paywall
steun ons nu!