Materniteiten wereldwijd – een wereld van verschil

Materniteiten wereldwijd – een wereld van verschil

maandag 3 oktober 2016 14:34
Spread the love

In België hebben mama’s en hun pasgeborenen het geluk te kunnen genieten van de beste medische zorgen. Dankzij hoogstaand medisch materiaal en hoogopgeleid personeel kunnen vrouwen met een gerust hart hun kind ter wereld brengen. Maar niet overal hebben toekomstige moeders dit geluk. Fotograaf Tim Dirven, fotografe Geraldine Saey en Memisa-medewerkster Sandrine Morreale maakten een pakkende fotoreeks. De foto’s tonen ons het schrijnend verschil tussen verloskamers in België, India, Benin en DR Congo.

DR Congo – een geïmproviseerde verlostafel in een bouwvallige hut

Stel je het volgende tafereel voor: een klein gezondheidscentrum in het Congolese binnenland. De versleten verlostafel bevindt zich in een kleine bouwvallige hut. Het enige licht komt binnengevallen door een klein raam of door een open deur. ’s Nachts is er geen elektriciteit en is het een waar huzarenstuk om bij het licht van een zaklamp een kind ter wereld te brengen. Het lokale gezondheidspersoneel doet er alles aan om moeders zo goed mogelijk te helpen. Instrumenten kunnen moeilijk gesteriliseerd worden en bloed voor een mama die een transfusie nodig heeft, kan niet bewaard worden.Massiloua is 34 jaar en beëindigde vorig jaar zijn studies als verpleger. Hij begint zijn carrière niet in de beste omstandigheden. In het gezondheidscentrum van Kimaza heeft hij zelfs geen bloeddrukmeter. De medische instrumenten worden ontsmet in een oude pot met kokend water.

 

 

 

 

 

 Chantal van het gezondheidscentrum van Gombe Matadi is in de wolken. De verroeste bevallingstafel werd vervangen door een spiksplinternieuwe tafel. « Zo kan ik vrouwen voortaan veel beter begeleiden! »

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Benin – een positieve evolutie

Afrika is geen land! De materniteiten in het West-Afrikaanse Benin zien er heel anders uit dan deze in DR Congo. Maar ook hier is er nog werk aan de winkel om vrouwen in de beste mogelijke omstandigheden te laten bevallen. De NGOs Lumos, Artsen Zonder Vakantie, de Stichting Hubi & Vinciane en Memisa werken samen om hier verandering in te brengen. Samen sterk!Vroedvrouw Sidouane poseert trots in de materniteit van het gezondheidscentrum van Tchaourou. De ruimte is door kleine muurtjes opgedeeld in 3 bevallingskamers, elkeen voorzien van een nieuwe bevallingstafel. De ruimte is klein, het moet er niet evident zijn als er veel mensen in deze kleine ruimte aanwezig zijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

India – Het kleine Asha Kiran ziekenhuis als lichtend voorbeeld

India is een van de snelst groeiende economieën ter wereld. Helaas groeit daarmee ook de kloof tussen arm en rijk. De publieke diensten beantwoorden vaak niet aan de (echte) noden van de bevolking. Staatsklinieken waarop het gros van de bevolking is aangewezen, zijn zo bijvoorbeeld moeilijk bereikbaar, onvolledig uitgebouwd en dikwijls geplaagd door het absenteïsme van de dokters die hun privé activiteiten bevoordelen.

Het Asha Kiran ziekenhuis even ten Zuiden van de miljoenenstad Calcutta, wil de lokale bevolking de kwalitatieve gezondheidszorg bieden waarop ze het recht hebben. Het is een succesvol 4de pijler initiatief ondersteund door Memisa. De bevolking kiest bewust om naar het ziekenhuis te komen. Ze weten dat er kwalitatief goed werk wordt geleverd. De dokters kennen hun werk, beschikken over goed materiaal en staan steeds klaar.De hoofdarts van het Asha Kiran ziekenhuis poseert trots in de operatiekamer. Terecht, alles is aanwezig, zelf een couveuse. Hier werden reeds vele keizersnedes succesvol uitgevoerd, vele kinderen zagen hier het levenslicht!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

België – Aan alles wordt er gedacht!

In België wordt niets aan het toeval overgelaten. Hoogopgeleid medisch personeel volgt de bevallingen op, het nieuwst kwalitatief materiaal wordt gehanteerd en over de hygiëne wordt nauwgezet gewaakt.De verloskamers van het Maria Middelares ziekenhuis te Gent zijn gloednieuw. Er is zelf gedacht aan een comfortabele zetel voor de partner die zijn vrouw bijstaat en een bad om de weeën in op te vangen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iedereen heeft het recht om net als in België in de best mogelijke omstandigheden te bevallen. 693 bevallingen op 100.000 lopen fataal af in DR Congo, in België zijn dit er slechts 7. Een wereld van verschil. De strijd voor moedersterfte is voor de NGO Memisa prioritair. Tijdens haar jaarlijkse campagne, gelanceerd op vrijdag 30 september,  zet ze de thematiek op de agenda. Dit jaar wordt iedereen uitgenodigd om tegen dit onrecht te protesteren op www.babyprotest.be.

take down
the paywall
steun ons nu!