Maleisië krijgt verregaande ‘patriot act’

In Maleisië is vanaf deze maand de nieuwe Nationale Veiligheidswet van kracht. Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch is de wet een onderdrukkingsmiddel, en moet hij zo snel mogelijk ingetrokken worden.

woensdag 3 augustus 2016 17:08
Spread the love

De wet geeft een speciale raad onder premier Najib Razak ruime bevoegdheden om regio’s aan te duiden als “veiligheidsgebied”. In dergelijke gebieden is de politie aan minder restricties onderworpen en kan ze arrestaties en huiszoekingen mogelijk zonder bevelschrift. Een regio wordt voor zes maand tot veiligheidsgebied verklaard, en die periode kan ongelimiteerd herhaald worden.

Maar de wet is vaag opgesteld en is makkelijk te misbruiken, zegt Human Rights Watch (HRW). “Gezien de manier waarop de Maleisische regering in het verleden omging met critici zijn de waarschijnlijke misbruiken van deze nieuwe wet echt angstwekkend”, zegt Phil Robertson van HRW in Azië. “Er is heel wat bezorgheid dat deze nieuwe wet zal gebruikt worden als achterdeurtje voor ernstige mensenrechtenschendingen, met als verantwoording dat de regering enkel de bevolking wil beschermen voor terreurdreiging.”

Stap terug

HRW noemt de nieuwe wet een ernstige stap terug voor premier Najib, die in september 2011 de beruchte Interne Veiligheidswet afschafte. Hij beloofde toen nieuwe wetgeving om de fundamentele rechten en vrijheden te beschermen. Maar de nieuwe Nationale Veiligheidswet is nog breder, zegt HRW, en legt nog meer beslissingsmacht bij de premier.

“Deze wet legt een enorme macht in de handen van een regering die al de bereidheid heeft getoond om via wetgeving achter opponenten en critici aan te gaan”, zegt Robertson. “De wet zal precies het soort misbruiken in stand houden dat premier Najib beweerde te beëindigen.”

take down
the paywall
steun ons nu!