Jambon en Galant stuurden hun kat naar EU-vergadering over beveiliging metro’s na aanslag in Maalbeek

Op 11 april organiseerde de Europese Commissie een expertenmeeting over de beveiliging van de metro. De aanleiding was de aanslag in metrostation Maalbeek. Zowel de minister van Transport als de minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon stuurden hun kat.

dinsdag 19 april 2016 10:31
Spread the love

Het verhaal staat te lezen op de Amerikaanse nieuwssite Politico.eu. Het gaat om een vergadering van de Transport Security Expert Group (LANDSEC). De beveiliging van de metro werd toegevoegd aan de agenda na de aanslag in de Brusselse metro.

De woordvoerder van de Belgische regering verdedigt zich tegenover Politico.eu door er op te wijzen dat de betrokken Belgische vertegenwoordiger een dringende afspraak had in de kantoren van de minister van Transport, toen nog Galant. Een flauw excuus, meent Politico.eu. De Europese Commissie zendt immers geen persoonlijke uitnodigingen naar één vertegenwoordiger, maar nodigt de administratie uit, zo klinkt het bij een anonieme bron binnen de Commissie.

Om helemaal zeker te zijn dat er minstens één Belg aanwezig zou zijn, wordt de uitnodiging ook gestuurd naar het ministerie van Binnenlandse Zaken, in dit geval de federale politie. Maar ook uit die hoek daagde er niemand op. “Ondanks hun verantwoordelijkheid in het voorkomen en antwoorden op de terreuraanval op de Brusselse metro”, schrijft Politico.eu.

De woordvoerder van de Belgische regering probeert de meubels te redden door er op te wijzen dat België van 11 mei tot 13 mei een vergadering met experten organiseert in samenwerking met de Europese Commissie waarop deze onderwerpen besproken zullen worden. Een bron bij de Europese Commissie reageert daar schamper op. “Elke suggestie dat het Belgische ministerie van Transport betrokken is bij de organisatie van die vergadering is lachwekkend en beledigend voor de mensen die er aan meewerken.”

take down
the paywall
steun ons nu!