Vissersboten met vluchtelingen aan boord varen in Bangladesh de Golf van Bengalen op. De UNHCR vreest dat vele duizenden van het nooit aankomen (UNHCR/S. H. Omi)

Indische Oceaan voor vluchtelingen nog dodelijker dan Middellandse Zee

Onder vluchtelingen die in Zuidoost-Azië de Indische Oceaan opvaarden in de Golf van Bengalen, vielen in 2015 nog drie keer meer slachtoffers dan in de Middellandse Zee, volgens het jaarraport van UNHCR, de VN-vluchtelingenorganisatie.

woensdag 24 februari 2016 15:46
Spread the love

VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR dringt er bij de betrokken landen op aan meer te doen om vluchtelingen te redden. Doden vallen vooral door mishandeling door mensensmokkelaars en door besmettelijke ziekten aan boord van de schepen. In 2015 stapten in de regio 33.600 vluchtelingen en migranten met verschillende nationaliteiten in boten van mensensmokkelaars.

De overgrote meerderheid, 32.600 mensen, gingen de Golf van Bengalen en de Andamanse Zee op. De meeste passagiers waren leden van het volk der Rohingya uit Birma en Bengalezen (inwoners van Bangladesh). Zij proberen na een gevaarlijke overtocht van de Golf van Bengalen naar Thailand via het zuiden van Thailand de grens met buurland Maleisië over te steken.

Levend overboord gegooid

De eerste helft van 2015 kende met 31.000 vluchtelingen het hoogste aantal ooit. In de tweede helft van het jaar waagden nog slechts 1600 mensen zich aan de tocht. Die afname kan volgens de UNHCR samenhangen met de vondst van massagraven bij de grens van Thailand en Maleisië.

Daar werden de resten van meer dan tweehonderd mensen aangetroffen die vermoedelijk eerder vertrokken waren. In 2015 werd ook de bewaking verscherpt bij de traditionele vertrek- en aankomstpunten van de vluchtelingen en deed de overheid meer om smokkelnetwerken op te rollen.

Op de Middellandse Zee vielen 3771 doden (0,37 procent) op een aantal vluchtelingen en migranten van meer dan 1 miljoen dat in 2015 Europa probeerde te bereiken over zee, blijkt uit cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).

De Unhcr roept onder meer op de beperking op de bewegingsvrijheid binnen Myanmar op te heffen, zodat minder mensen de gevaarlijke tocht over zee wagen. Sinds 2012 hebben naar schatting 170.000 Rohingya en Bengalezen de gevaarlijke tocht over de Golf van Bengalen gemaakt.

Bron: Bay of Bengal ‘three times more deadly’ than Mediterranean for migrants and refugees – UN Report

 

take down
the paywall
steun ons nu!