België al meteen tot Fossiel van de Dag gekozen op Klimaattop

CAN (Climate Action Network) is een internationaal netwerk van 950 milieuorganisaties. Sinds 1999 reiken zij op elke klimaattop dagelijks een 'Fossil of the Day' award uit aan een land dat haar best heeft gedaan om dwars te liggen in de zoektocht naar een rechtvaardig akkoord. België kreeg vandaag in een overvolle zaal voor de tweede COP op rij de prijs op de eerste dag van de onderhandelingen.

maandag 30 november 2015 17:20
Spread the love

In 2014 kreeg België ook al eens die trofee om exact dezelfde reden. Door het communautaire gehakketak was ons land toen ook met lege handen naar Lima gereisd.

België was even het mikpunt van spot voor de hele wereld. De presentator zei: “De federale milieuminister miste zelfs de trein naar de klimaattop omdat ze nog snel een akkoord moest sluiten over het openhouden van oude kerncentrales.”

De vier Belgische regeringen onderhandelen nu al zes jaar over de verdeling van de klimaatdoelstellingen voor ons land tegen 2020 en de verdeling van de opbrengst van de uitstootrechten. Deze klimaattop gaat trouwens over wat de landen willen doen na 2020.

Ook dit weekend werd er nog onderhandeld over enkele procenten meer of minder in de verdeling tussen de verschillende gewesten.

België eindigde trouwens ex aequo met Nieuw-Zeeland dat ‘bekroond’ werd wegens de subsidies die het land pompt in de productie van fossiele brandstoffen.

 

 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!