Climaxi steunt zondagse klimaatinitiatieven aan zee!

Climaxi steunt zondagse klimaatinitiatieven aan zee!

donderdag 26 november 2015 16:41
Spread the love

Climaxi was één van de aanvragende partijen voor de klimaatmanifestatie in Oostende dit weekend. Wij maken deel uit van de Klimaatcoalitie, maar vonden al eerder dat betogen in Brussel een onmogelijke zaak zou zijn. Nu blijkt dit ook in Oostende het geval te zijn. Aanleiding is een Europese top zijn in Brussel waar ook de Turke premier Erdogan verwacht wordt.

Climaxi heeft eigenlijk schoon genoeg van de beperking van de democratische vrijheden omwille van de terreuraanslagen. Wij begrijpen dat men maatregelen neemt, maar we verwachten dat die efficiënt zijn én evenwichtig gebeuren. Het ene kan vandaag wel, het andere niet. Kerstmarkten gaan door, Europese en klimaattoppen gaan door maar de acties daar rond niet. Dit is onaanvaardbaar. Blijkbaar is het belangrijker om een Turkse autoritaire leider te ontvangen dan om de eigen bevolking rond een thema als klimaat zijn mening te laten uiten. Laat de Europese top dan maar doorgaan in Turkije, denkt Climaxi, dan kan men daar ineens de mensenrechten even van dichterbij bekijken. 
 
Climaxi stuurde gisteren nog driehonderd dozen op met klimaatvoorstellen die vanuit de bevolking komen. Hopelijk ziet men hier geen bompakketten in! Wij vroegen de bevolking naar prioriteiten in de strijd tegen klimaatverandering. Voor de meeste mensen is dat op binnenlands niveau: versterking van het openbaar vervoer, kiezen voor propere energie en beschermen van de natuur. We dachten om die eisen op één of andere manier te kunnen overhandigen aan beleidsmensen, maar die zijn momenteel onbereikbaar.

In Oostende roepen ondertussen mensen op om een dagje aan zee te spenderen onder het motto ‘Dit is geen klimaattop’. Dit is het resultaat waar men nu voor staat. Mensen blijven die noodtoestand niet aanvaarden en als men gekanaliseerde uitingen van vrije meningsuiting blijft verbieden, dan krijgt men verschillende initiatieven van onderuit die mekaar doorkruisen. Het spoorslags en selectief verbieden van allerhande grondwettelijke vrijheden roept verzet op bij de inwoners van dit land. Mensen blijven niet gehoorzamen.

Hier en daar vind je dan ook verschillende oproepen van burgers die wél naar Oostende willen gaan om hun stem te laten horen. Zij willen geen klimaattop in Parijs laten doorgaan of geen Belgisch klimaatakkoord zien verdedigd worden zonder dat er ook naar hun stem geluisterd wordt. Climaxi vindt dat terecht en ondersteunt deze verschillende oproepen. De meeste groepen spreken tussen 12 en 13 uur af aan het Klein Strand van Oostende. Als organisatie die vertrekt van onderuit willen wij de mensen in hun verzet niet alleen laten en steunen we deze oproepen. Kom vreedzaam naar Oostende en geniet van een dagje aan zee!  

take down
the paywall
steun ons nu!