(foto Erwin Acke)

Oostende geeft toestemming voor klimaatmars op 29 november

De grote klimaatmars in Parijs is afgeschaft, maar dat betekent niet dat klimaatactivisten niet van zich zullen laten horen. In Oostende komt er op 29 november een betoging. “We roepen iedereen op om om 12u naar de badstad af te zakken om politici duidelijk te maken dat ze op de klimaattop werk moeten maken van een sterk klimaatakkoord”, zegt Natalie Eggermont, woordvoerder van Climate Express.

zaterdag 21 november 2015 12:57
Spread the love

De Franse regering kondigde deze week aan dat de klimaattop COP21 wel doorgaat maar het civiele randgebeuren op straat wordt verboden. Schrijfster Naomi Klein legde vrijdag nog uit in The Guardian hoe erg dat is. De stemmen van de grootste slachtoffers van de klimaatcrisis worden niet gehoord aan de onderhandelingstafels. Protesteren op straat samen met klimaatactivisten uit de hele wereld is de enige manier om hun eisen bekend te maken.

“Die parallele evenementen van de civiele maatschappij zijn daarom geen aanhangsel of een afleiding van de top. Ze zijn een integraal onderdeel van het hele proces. De Franse regering had niet het recht om te beslissen welk deel van de top er mocht doorgaan en welk deel er geschrapt werd”, aldus Klein.

De Belgische beweging Climate Express wil die alternatieve stemmen wel laten horen. Aanvankelijk was het de bedoeling om met 10.000 Belgen naar Parijs te trekken. Dat leek ook te lukken want de inschrijvingen stroomden binnen.

Climate Express biedt die mensen nu een alternatief aan met een betoging in Oostende. “Van Oostende tot Aarlen, van Parijs tot afgelegen dorpen in Afrika: overal worden stappen gezet naar een duurzame samenleving. De zeespiegel stijgt, maar ook de klimaatmobilisatie neemt aan kracht toe. Het tij keert. Nu is het aan de politici”, zegt Natalie Eggermont, woordvoerder van Climate Express.

Oostende was in 2009 al de gaststad van ‘Dance for the climate’. Duizenden mensen dansten toen op het strand. Regisseur Nic Balthazar maakte een clip van die actie die de wereld rondging.

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!