De vergeten biokaft

De vergeten biokaft

maandag 23 maart 2015 13:42
Spread the love

Verzamelen, klasseren, het is eigen aan de mens. Het is in mijn bureau niet anders. Info over biolandbouw in de ruime zin, of wat dacht je? Alles mag blijven zolang er plaats is. Boekjaar 2015 van het bedrijf staat te drummen, dus moeten er keuzes worden gemaakt. Mijn oog valt op een bio-info-kaft die niet meer is aangevuld sinds 2010.

En het begint al in 1998! Agalev hield een ronde tafel over biolandbouw. Als ik de onderwerpen van toen doorneem, dan waren ze goed bezig. Ze hebben het over voorlichting, dat de kennisoverdracht tussen boeren onderling een goede manier is…Inderdaad, onze biobedrijfsnetwerken van vandaag blijken een van de sterkste manieren te zijn om biobedrijven goed te laten functioneren. Er wordt ook gewezen op het gebrekkige onderzoek, de nood aan marktonderzoek. De nood aan degelijke ondersteuning … Hun ronde tafel van ’98 is nog steeds actueel.

En dan is er dit genre: ‘geachte heer, Ik ben een student van de X Hogeschool…’ Het was er toen en het is er nu nog steeds. Bio heeft een vreemde aantrekkingskracht op studenten. Het is al zo dikwijls gebleken dat de echte kennis van de biolandbouw bij de boeren zit. Vermits boeren geen voorlichtingsfunctie hebben lijkt het alsof biolandbouw een gesloten wereld is. Ook al willen we onze kennis delen, onze ervaring, tja, dat kun je moeilijk doorgeven. Dat moet je ervaren, meemaken…

Tijdschriften, ook zoiets, er zijn er al veel die dachten dat bio het gat in de markt was. Er passeren heel wat namen die een stille dood zijn gestorven.

Ook bedrijven die dingen verkopen…Helaas, het gros van de biobedrijven zijn ‘low input’ bedrijven. Als handelsbedrijf ga je van ons niet rijk worden.

Intentieverklaringen en plannen. Nu zitten we in de politieke wereld. Sorry hoor, dit is lachwekkend. Ze hebben het nooit begrepen. Geen verder commentaar.

Studiedagen, colloquia, cursussen… Ik bekijk de namenlijsten… Dit zijn de dingen waar ik moeite mee heb. Overheidspersoneel in busseltjes. De boeren schitteren door afwezigheid. Wat kost zo’n dag? Honderd man personeel, een dag lang samen in een zaal. Wat is de opbrengst van zo’n dag? Ik heb er mijn twijfels over. Beleid wordt gevoerd door de overheid. Of dat zou toch de bedoeling moeten zijn.

take down
the paywall
steun ons nu!