Burgeroorlog dreigt in Libië

In Libië vechten het leger en de islamitische rebellen een ware veldslag uit. Bij de laatste gevechten vielen minstens dertig doden. Ondertussen verzinkt het land verder in chaos.

dinsdag 29 juli 2014 18:19
Spread the love

In de twee belangrijkste steden van Libië, Tripoli en Benghazi, wordt op dit moment gevochten. De situatie is complex. Verschillende groepen rebellen vechten met elkaar en met het regeringsleger. Meerdere landen riepen op aan hun landgenoten om Libië te verlaten. De situatie is er te gevaarlijk voor buitenlanders.

Opstand

Drie jaar geleden kwam de bevolking van Libië in opstand tegen het regime van Mouammar Khadafi. Al snel sloeg de opstand om in een gewapende strijd. In die gewapende strijd haalde geen van de partijen de overhand. Tot het Westen ingreep. Met behulp van de NAVO werd Khadafi verdreven.

Maar sinds Khadafi weg is, is de rust niet teruggekeerd. Gewapende rebellengroepen bleven met elkaar strijden. Islamitische rebellen, oude Khadafi aanhangers en het regeringsleger vechten een bittere strijd uit. Deze strijd wordt steeds ernstiger.Het lijkt erop dat Libië afglijdt naar een burgeroorlog.

take down
the paywall
steun ons nu!