Nieuws, België -

Parlementen dreigen aan Vlaamse kant na 25 mei nog wat blanker te worden

In het jaar dat België de vijftigste verjaardag van de Turkse en Marokkaanse migratie herdenkt, dreigen de federale en Vlaamse parlementen nog wat minder divers te worden. Zoals het er nu naar uitziet, zal het Vlaams Parlement maar vier leden meer tellen met roots buiten Europa. Als Veli Yüksel en Imade Annouri hun strijdplaats niet verzilveren, zullen de twee parlementen geen enkele Vlaamse man met Marokkaanse of Turkse roots tellen.

donderdag 20 maart 2014 18:20
Spread the love

Het Minderhedenforum trok enkele weken al aan de alarmbel. Van de 66 toen bekende lijsttrekkers voor de twee parlementen is er maar één met een buitenlandse herkomst. Meyrem Almaci trekt in Antwerpen de Groen-lijst voor het federaal parlement. “Nochtans hebben 1,1 miljoen Vlamingen, of één op de zes, een achtergrond in de migratie”, zei het Minderhedenforum.

Van de 124 leden van het Vlaams Parlement zijn er nu zes met niet-Europese roots. Momenteel hebben enkel Nadia Sminate (N-VA), Yasmine Kherbache, Güler Turan en Yamila Idrissi (SP.A) uitzicht op een zetel. Voor Turan wordt het op plaats vier in Antwerpen trouwens nog bang afwachten. De jonge Imade Annouri (Groen) staat op een strijdplaats in Antwerpen.Vlaams parlementslid Chokri Mahassine (SP.A) stapt uit de politiek. Veli Yüksel (CD&V) verdwijnt uit het Vlaams Parlement en krijgt een strijdplaats op de federale lijst in Oost-Vlaanderen.Federaal maken Meyrem Almaci (Groen), Nahima Lanjri (CD&V), Zuhal Demir (N-VA), Fatma Pehlivan (SP.A) en Meryame Kitir (SP.A) een kans op een zetel. Veli Yüksel moet al over iemand voor hem op de lijst springen of CD&V beter laten scoren dan in 2010. Ook in het huidige Federaal Parlement zitten vijf Vlaamse leden met Marokkaanse of Turkse roots.Natuurlijk kunnen de twee parlementen ook nog wat gekleurder worden door de opvolgers die in de plaats van ministers in het parlement komen. Dat is nu moeilijk te voorspellen.De parlementen worden dus nog wat blanker. Nederlandstalige Belgen met roots in Sub-Saharisch Afrika, Azië of Latijns-Amerika zijn helemaal afwezig. Van de superdiversiteit is er minstens tot 2019 weinig te zien in de Belgische parlementen.

take down
the paywall
steun ons nu!