De Iraakse stad Kirkuk opent zijn deuren voor vluchtelingen uit Fallujah
Irak, Al Qaeda, Sjiieten, Fallujah, Al Maliki, Soenieten -

Fallujah: kroniek van een aangekondigde genocide

De aanval van premier Maliki op de opstandige steden in de provincie Anbar heeft al honderden burgerslachtoffers geëist en meer dan 400.000 mensen op de vlucht gedreven. Onder het mom van ‘strijd tegen het terrorisme’ wordt Fallujah nog maar eens het slachtoffer van een brutale militaire campagne. De Iraakse religieuze leider Sheikh Rafi Al-Rifa'i en Europees Parlementslid Struan Stevenson noemen het een genocide. Een verslag.

maandag 3 maart 2014 14:29
Spread the love

Ze plunderen, ze slachten, ze stelen en noemen dit de opbouw van het Rijk. En wanneer in hun kielzog niets anders overblijft dan een woestijn, noemen ze dat vrede.” Uit Tacitus ‘De Vita Gnæi Julii Agricolæ cap. xxx (98 CE)’

Korte geschiedenis van een opstandige stad

“Onze legers komen niet naar uw steden en gebieden als veroveraars of vijanden, maar als bevrijders. … Jullie werden beroofd van jullie rijkdom door onrechtvaardige mensen … Het bestuur van Irak en de toekomst van uw land zullen U weldra toebehoren …. We zullen een wreed regime beëindigen… zodat Irakezen in veiligheid kunnen leven.”, aldus Generaal FS Maude, commandant van de Britse troepen, aan de bevolking van Mesopotamië, 1917

Minister van Koloniale Zaken Winston Churchill stelde in 1919 voor om gifgas te gebruiken als experiment tegen weerspannige Arabieren.”: “Ik begrijp die ophef over het gebruik van gas niet. Ik ben een groot voorstander van het gebruik van gifgas tegen onbeschaafde stammen.”

In het voorjaar van 1920 stuurde het Britse gezag een koloniale officier, luitenant-kolonel Gerald Leachman, naar Fallujah, bijgenaamd de ‘stad der duizend moskeeën’, om deze weerbarstige uithoek van Irak te pacificeren. Leachman werd gedood in een woordenwisseling met een lokale leider Sheikh Dhari. Zijn dood leidde tot een oorlog die uiteindelijk het leven kostte aan 10.000 Irakezen en meer dan 1000 Britse en Indische troepen. Om hun controle in Irak te herstellen, gebruikten de Britten massaal hun luchtmacht en voerden lukraak bombardementen uit.

“De mensen van Engeland worden in Mesopotamië meegesleurd in een oorlog waaruit het moeilijk zal zijn om te ontsnappen met waardigheid en eer. Ze worden misleid door voortdurende desinformatie. De communiqués die uit Bagdad komen zijn laat, leugenachtig, onvolledig. De situatie is veel en veel erger dan ons wordt verteld, onze administratie bloediger en ondoeltreffender dan het publiek weet. (…) We zijn vandaag de dag niet ver van een ramp.”, aldus T.E. Lawrence (Lawrence of Arabia) in The Sunday Times, augustus 1920.

Sheikh Dhari’s kleinzoon, Sheikh Harith Al Dhari, vandaag een prominente Iraakse geestelijke, hielp het einde van de Amerikaanse belegering van Fallujah in april 2004 te bemiddelen. Fallujah belichaamt de onderling samenhangende tribale, religieuze en nationale aspecten van de geschiedenis van Irak. Sheikh Harith Al Dhari werd door diverse fracties van het Iraakse verzet aangewezen als hun woordvoerder. Maar de Amerikanen wilden het opstandige Fallujah koste wat kost klein krijgen.

2004: Fallujah = 100 Guernica’s

In november 2004, net voor een tweede Amerikaans militair offensief, dat Fallujah bijna totaal zou verwoesten, schreef Lieven De Cauter, initiatiefnemer van het BRussells Tribunal, een open brief aan premier Balkenende, die als volgt begon:Ik richt me tot u in uw tijdelijke hoedanigheid van voorzitter van de Europese ministerraad. Het gaat hierover: Allawi, de “president van Irak”, had tijdens zijn bezoek in Brussel de volgende boodschap voor u, de Europese leiders: “If you beat terrorism in Iraq, you beat it everywhere”. Ik moet u met aandrang melden dat dit een grove leugen is. Het is twee keer fout. Het verzet in Irak is geen terrorisme (maar wordt er eerder door besmeurd en bedreigd) en de escalatie in Irak zal het terrorisme wereldwijd alleen maar versterken.”

“In de komende jaren zullen een aantal terroristen ontzettend verbaasd zijn als de thermobarische Hellfire aan hun deur klopt”, grapte George W. Bush in een speech op de US Naval Academy.

Thermobarische wapens gebruiken explosieven op hoge temperatuur en hoge druk als anti-persoons brandwapens. Ze verkolen of verdampen slachtoffers in de onmiddellijke doellocatie of verstikken inwendige organen met hun uitgebreide explosie / vacuum effecten. Deze wapens maken gebruik van een nieuwe generatie van reactieve explosieve metalen, waarvan sommige worden verdacht uranium te bevatten omwille van de hoge temperatuur en verhoogde kinetische ontploffingseffecten. Als verbeterde uraniumkernkoppen werden gebruikt in Fallujah, kunnen deze tussen de tien en honderd kilo uranium bevatten per kernkop, afhankelijk van het type wapen.”

Net voor dit tweede offensief werden vrouwen, kinderen en ouderlingen gesommeerd om de stad te verlaten. De mannen werd dit verboden. Zij werden beschouwd als mogelijke ‘terroristen’. Zo’n 60.000 mensen bleven achter in een ‘ghost town’ die 300.000 inwoners telde. Het werd een slachting waarbij duizenden Irakezen het leven lieten …..100 Guernica’s.

Ross Caputi, een ex-marinier, verklaarde dat de Amerikaanse commandoleiding aan de mariniers had verteld dat er 2.000 buitenlandse strijders waren in de stad en dat de meeste burgers waren geëvacueerd. De fatale indruk die aan de soldaten werd gegeven, dat al degenen die waren achtergebleven een dodelijke bedreiging vormden, was een flagrante leugen.

De vernietiging in cijfers

Na een drie weken durend bombardement werd Fallujah genivelleerd. Een van de eerste gebouwen dat werd gebombardeerd was het belangrijkste ziekenhuis, wat betekende dat er geen chirurgen waren om gewonde burgers te behandelen. Marines gebruikten Hellfire raketten, tanks geladen met verarmd uranium artilleriegranaten, grote hoeveelheden C4 explosieven en Mark 19 granaatwerpers. Vanuit de lucht werden fosforbommen en 2000-pond bommen gedropt. In Caputi’s woorden: “Alles werd gebruikt.”

Dr Hafidh al-Dulaimi, het hoofd van “de Commissie voor de schadeloosstelling van de burgers van Fallujah” meldde de volgende vernietigingen als gevolg van de Amerikaanse aanval in november 2004:?

– 7000 huizen verwoest in alle districten van Fallujah.

– 8400 winkels, werkplaatsen, ateliers, ziekenhuizen, pakhuizen, enz.. vernietigd.?

– 65 moskeeën en religieuze heiligdommen hetzij geheel gesloopt en met de grond gelijkgemaakt of minaretten en interieur gesloopt.?

– 59 kleuterscholen, basisscholen, middelbare scholen en technische scholen vernietigd.?

– 13 overheidsgebouwen met de grond gelijkgemaakt.?

– Vernietiging van de twee sub-centrales voor elektriciteit, de drie waterzuiveringsinstallaties, de twee spoorwegstations en zware schade aan de riolering en drainage subsystemen in de stad.?

– De totale vernietiging van een brug in het westen van de stad.?

– De dood van 100.000 huisdieren en wilde dieren als gevolg van chemische en / of gasvormige munitie.?

– Het verbranden en de vernietiging van de vier bibliotheken die honderden misschien wel duizenden oude islamitische manuscripten en boeken herbergden.?

– De vernietigingen (die opzettelijk lijken te zijn geweest) in de omgeving, van de historische site van Saqlawia en het kasteel van Abu al-Abbas al-Safah.

Fallujah heeft nog steeds geen functionerend rioolstelsel: Afvalwater loopt de straat op en sijpelt in het drinkwater.

Als een cynisch teken van “goede wil”, hielpen de VS met de reconstructie van het ziekenhuis, waar veel vrouwen thans bevallen van misvormde baby’s, misvormingen veroorzaakt door de illegale wapens gebruikt door de bezetters tijdens beide aanvallen op de stad: witte fosfor, verarmd uranium, napalm en ander chemisch en radioactief wapentuig. Met een halfwaardetijd van 4,5 miljard jaar zullen die radioactieve partikels permanent worden verspreid in het milieu. Een eeuwige vloek op de mensheid, toegebracht door de “kampioenen van de vrije wereld”.

Bijkomende noot: er waren helemaal geen Al Qaeda strijders aanwezig in de stad tijdens het tweede beleg in november 2004.

2014: Internationale coalitie voor nieuwe aanslag op Fallujah

Na een jaar van vreedzame protesten tegen de despotische, corrupte en sektarische politiek van premier Nouri Al Maliki en geregelde aanvallen op de protestsites door Maliki’s veiligheidstroepen, besloot de premier eind december 2013 dat de protestsites moesten worden gesloten, zonder dat enige overeenkomst werd bereikt en geen enkele gerechtvaardigde eis van de demonstranten werd ingewilligd.

Net zoals in 2004 gebruikt premier Nouri Al-Maliki het argument van zijn voorganger Iyad Allawi om internationale steun te krijgen voor een militaire aanval op de provincie Anbar: Al Qaeda. De provincie zou zogenaamd in de greep zitten van aan Al Qaeda gelieerde groepen en dus moet Al Maliki wel optreden tegen deze ‘terroristen’. Zowel de VS, Iran als Rusland waren onmiddellijk bereid om militaire raadgevers en wapentuig ter beschikking te stellen voor een meedogenloze aanval op de opstandige steden in de provincie Al Anbar, waaronder Fallujah en Ramadi.

Om Al- Maliki ‘s aanval op de Iraakse burgers te vergemakkelijken, verscheepten de VS 75 Hellfire raketten naar Bagdad in december. Op 23 januari verzocht Irak nog eens om 500 Hellfires, kostprijs 82 miljoen dollar – een habbekrats vergeleken met de 14 miljard dollar aan wapens die  werden geleverd door Amerika sinds 2005, in een land waar elektriciteit, schoon water, onderwijs en gezondheidszorg zijn ingestort sinds de val van Saddam Hoessein .

Enkele weken geleden landde een Amerikaanse cargo in Bagdad, volgeladen met wapens , waaronder 2.400 raketten voor de Iraakse gevechtshelikopters. Vervolgens werd contractueel overeengekomen om nog eens 24 AH- 64E Apache gevechtshelikopters te verkopen aan Irak, samen met reserveonderdelen en onderhoud, in een 6,2 miljard dollar deal.

Samen met deze wapens werden ook nog honderden ‘raadgevers’ verscheept om toezicht te houden op de opleiding en de bediening van de apparatuur, zowel reguliere soldaten als ‘contractors’ – lees huurlingen. Volgens Jane’s Defence Weekly , is in november 2013 ook de levering aangekomen van de eerste zending zeer geavanceerde Mi-35 gevechtshelikopters als onderdeel van een 4,3 miljard dollar bestelling in Rusland van 40 Mi-35 en 40 Mi-28 Havoc gevechtshelikopters ” .

Op 24 februari meldde het persagentschap Reuters dat Iran een overeenkomst heeft getekend om Irak van wapens en munitie te voorzien ter waarde van 195 miljoen dollar – een overeenkomst die een VN-embargo zou breken op de verkoop van wapens door Teheran. Als klap op de vuurpijl voerde de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi gesprekken in Bagdad op zondag 23 februari over onderwerpen variërend van handel tot het bewapenen van Irak’s veiligheidstroepen die ‘onder zware druk staan’, aldus het persbericht.

Tiens, is er nog iemand die dit soort coalities begrijpt? Vooral omdat zoveel landen, die normaliter aartsrivalen zijn, nu broederlijk verenigd “de strijd tegen het terrorisme” aangaan tegen een opstandige volksbeweging die de neoliberale recepten voor het land weigert te aanvaarden.

Is er echt nog iemand die gelooft dat een paar honderd Al Qaeda of ISIL strijders steden van + 300.000 inwoners succesvol kunnen verdedigen tegen de aanvallen van reguliere strijdkrachten met een dergelijke vuurkracht?

Hoe Al Maliki de wereldgemeenschap belazert

Het is bijzonder bevreemdend hoe Al Maliki er in geslaagd is om de verzamelde aardkluit te belazeren met het belegen argument dat “Al Qaeda terroristen de provincie hebben veroverd” en dat hij, Al Maliki, de bevolking moet beschermen tegen deze terroristen.

Dit is de waarheid geweld aandoen: in Irak is een volksopstand aan de gang tegen Maliki’s regime van repressie en corruptie en tegen Amerika’s neoliberale ‘Bremer’s orders’ die het land hebben herschapen in een walhalla van de vrije markt en het land aan de rand van de afgrond hebben gebracht, maar een compradore elite is er wel schandalig rijk mee geworden.

Alle alarmerende rapporten van Human Rights Watch, Amnesty International, Iraakse mensenrechtenorganisaties en de Human Rights Council bewijzen dat Irak is afgegleden naar een rechteloze, corrupte ‘failed state’ en dat de Soennitische bevolking, tesamen met journalisten, minderheden, waaronder Christenen, Assyriërs, Mandeeërs, Yezidi’s, de grootste dupe zijn van Maliki’s uiterst repressief regime.

Het moge duidelijk zijn dat al dit wapengekletter slechts één doel dient: de annihilatie van de opstandige soennitische bevolking.

Iraakse soennitische grootmoefti beschuldigt Maliki van ‘genocide’ in Anbar

Sheikh Rafi Al- Rifa’i , de soennitische grootmoefti van Irak, haalde op 23 februari zwaar uit naar de Iraakse regering, en zei dat een dialoog met premier Nuri al- Maliki “nutteloos” was en omschreef de gebeurtenissen in Fallujah als “genocide”. Rifa’i zei dat de regering “niet in staat is om een dialoog te houden” maar ” alleen kan doden, onderdrukken, de mensenrechten schenden en mensen op de vlucht drijven.”

Hij voegde eraan toe: ” We zijn nooit gestopt met praten, en nu valt de regering ons aan in onze provincie Anbar, onder het mom dat we terroristen zijn van ISIS (Islamic State of Iraq and Syria). Anbar was de provincie die vocht tegen Al-Qaeda. Noch Al Maliki of zijn partij en zijn aanhangers hadden enige rol in de strijd tegen het terrorisme in de provincie. En nu bestrijdt Al Maliki de mensen van de provincie als waren ze terroristen, en de oplossing voor de internationale gemeenschap is om zijn rol te spelen, omdat zij het waren die ons die afgrijselijke leiders hebben opgelegd die ons in deze situatie hebben gebracht, en de internationale gemeenschap moet de schade herstellen die ze heeft veroorzaakt.”

Rifa’i, die in Brussel deelnam aan een conferentie over de mensenrechten in Irak, georganiseerd door het Europees Parlement, zei dat sektarische spanningen in Anbar en de rest van Irak waren gecreëerd door politieke leiders voor hun eigen doeleinden.

In zijn toespraak op de conferentie zei Rifa’i: “Ik kom tot u uit een land waar de mensenrechten volledig worden genegeerd. Ik verliet de grond in Fallujah, doordrenkt van het bloed van mijn broer, bloed dat nog niet is opgedroogd, en waar hij aan stukken werd gereten met drie van zijn buren in het bijzijn van hun vrouwen en kinderen, net als tientallen kinderen, vrouwen, oude mannen en jongeren die koelbloedig werden vermoord door willekeurige bombardementen – onderdeel van de strategie van de overheid in de oorlog tegen het volk onder het mom van de strijd tegen het terrorisme.”

Hij voegde eraan toe: “De Iraakse regering, vertegenwoordigd door de minister-president en de commandant van de strijdkrachten, beoefent hatelijk sektarisme door middel van buitensporig geweld tegen het Iraakse volk, en de soennieten in Irak hebben het meest geleden onder de onrechtvaardigheid van deze regering.”

Rifa’i waarschuwde dat wat zich vandaag in Fallujah en andere gebieden van Anbar afspeelde “een genocide is waarbij de huidige Iraakse regering gebruik maakt van allerlei zware en middelzware wapens . . De Iraakse regering heeft de bedoeling om verdeling te zaaien onder de mensen, wat leidt tot een burgeroorlog waarin de enige verliezer het Iraakse volk zou zijn. “

Hij vertelde verder nog: “soennieten regeerden het land gedurende 1.400 jaar en wat vertelden de sjiieten? Ze zeiden dat ze geen rol hadden in Irak. Ik zeg hen dat bijvoorbeeld 70 procent van de leden van de Ba’ath Partij sjiieten waren en 37 van de 55 meest gezochte leden van het vorige regime sjiieten waren, en iedereen weet dat de Ba’ath partij niet soennitisch was en het volk niet regeerde in naam van de soennieten.”

De soennitische Grootmoefti zei dat Irak interne en externe initiatieven nodig heeft om oplossingen te vinden voor de huidige crisis in het land en dat hij persoonlijk de interne oplossingen prefereert. Ook wees hij met een beschuldigende vinger naar een aantal landen. “Iedereen weet dat er externe krachten aan het werk zijn in Irak die hun eigen agenda hebben, wat betekent dat we interne en externe oplossingen nodig hebben. We eisen dat de EU en de internationale gemeenschap hun morele en wettelijke plicht vervullen, omdat zij de oorzaak zijn dat Irak in deze situatie verzeild is geraakt en dus zijn ze verplicht om de fouten te corrigeren die ze gemaakt hebben. “

Hij voegde eraan toe : “Er zijn geen problemen tussen Irakezen , maar er zijn politieke bendes die de mensen hun geld hebben afgenomen, hun geluk en hun waardigheid . . en de uitweg is om Irak te ontdoen van deze bendes. Ze kwamen naar Irak in naam van politieke en religieuze partijen maar alles wat we van hen zagen was dat ze geen link hadden met welke religie dan ook.”

Struan Stevenson waarschuwt voor genocide in Fallujah

Struan Stevenson is een Schot, lid van het Europees Parlement en voorzitter van de delegatie van het Europees Parlement voor de betrekkingen met Irak. Hij is tegenwoordig zowat de enige politicus die Al Maliki’s “Al Qaeda” ballon doorprikt in niet mis te verstane bewoordingen, omdat hij luistert naar de verzuchtingen van de protestbeweging aldaar. We laten hem zelf aan het woord.

“De tragedie die zich ontplooit in de Iraakse stad Fallujah lijkt van de internationale radarschermen te zijn verdwenen nu de focus van de mondiale gemeenschap heen en weer slingert tussen Syrië en Oekraïne.” “De humanitaire situatie in Fallujah is verschrikkelijk. De sektarische premier van Irak, Nouri al Maliki, heeft de stad omsingeld met duizenden troepen en hermetisch afgesloten van de buitenwereld.”

“De Iraakse luchtmacht voert dagelijks bombardementen uit, elektriciteit en watervoorziening zijn afgesloten en diverse bruggen vernietigd om te voorkomen dat voedsel en water de belegerde inwoners zou bereiken. Vorige week werd het Algemeen Ziekenhuis van Fallujah gebombardeerd, waarbij bijna alle artsen, verpleegkundigen en veel patiënten werden gedood of gewond en het ziekenhuis gedwongen was om de deuren te sluiten.” “Meer dan 300.000 mensen zijn dakloos geworden.”

“Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon en de VN blijven Maliki smeken om humanitaire hulp te verlenen aan de stad en de onderhandelingen aan te gaan die een einde aan het geweld kunnen maken in de overwegend soennitische Al Anbar provincie. De scherpe reactie van de agressieve pro – sjiitische premier was dat er “geen onderhandelingen met terroristen” zouden komen. In één enkele zin heeft hij alle inwoners van de grootste provincie van Irak als ‘terroristen’ bestempeld om zijn genocidale campagne te rechtvaardigen.”

“Tijdens de dictatuur van Saddam Hoessein floreerden de soennieten in Al Anbar. Na de Amerikaanse invasie was het in Al Anbar dat de Amerikanen de meeste verliezen leden en nadat Maliki aan de macht kwam  implementeerde hij een meedogenloze de-Baathification campagne die tienduizenden soennieten in Al Anbar hun baan en inkomen kostte.”

“Sinds de Amerikaanse militaire terugtrekking heeft de Iraakse premier, aangespoord door zijn broodheren in Teheran, door de dagelijkse intimidatie van de provincie de situatie doen escaleren met moorden, bomaanslagen, willekeurige arrestaties en wreedheden die uiteindelijk de soennitische bevolking de straat op dreven in protest.”

“In de afgelopen 18 maanden demonstreerden honderdduizenden mensen in Fallujah, Ramadi en andere Al Anbar steden in een grote protestbeweging, waarin werd opgeroepen tot een einde aan de corruptie en het machtsmisbruik van Maliki.”

“Hun protesten voorzagen Maliki met het perfecte excuus voor een bloedbad. Bewerend dat Fallujah en Ramadi waren geïnfiltreerd door Al-Qaida en de terroristen van de Islamitische Staat van Irak en de Levant, lanceerde Maliki zijn bloedig offensief tegen de burgerbevolking van Al Anbar.” “Er is sporadisch bewijs van een of twee jihadisten die de protesten in Al Anbar hebben geïnfiltreerd, aangetrokken door de chaotische situatie, maar ze werden snel verdreven door de lokale clans die niets met Al-Qaida willen te maken hebben.”

“Maar Maliki’s truc werkte goed. Hij overhaalde Washington dat hij bezig was met een oorlog tegen het terrorisme en de Verenigde Staten sprongen in actie, leverden raketten, drones, jets, helikopters en lichte wapens, die worden gebruikt om de soennitische bevolking van Al Anbar te vernietigen.” “Onschuldige mannen, vrouwen en kinderen worden dagelijks afgeslacht, terwijl Amerika de dollars telt van zijn lucratieve verkoop van wapens aan het olierijke Irak. Vergeefse protesten van UNAMI en Ban Ki-moon en een doodse stilte van de Europese Unie brachten geen oplossing om de moorddadige slachting te stoppen.”

“Vorige week heb ik een grote conferentie in het Europees Parlement in Brussel georganiseerd, bijgewoond door Iraakse politieke en geestelijke leiders, met inbegrip van de Grootmoefti van Irak , de leider van de soennitische religie. Zij hekelden allen de gruwelijke genocidale oorlog die woedt in Al Anbar, gevoed door een constante aanvoer van Amerikaanse wapens.” “Ik las een brief van 128 academici, sjeiks en tribale leiders van Al Anbar provincie die het Westen om hulp vroegen.”

“Het Europees Parlement in Straatsburg zal deze week debatteren en stemmen over een resolutie over Irak. Het is Europa’s kans om zijn stem te laten horen, om de wreedheden die door Maliki begaan worden te veroordelen en om een ??einde te eisen aan de eindeloze stroom van wapens uit de Verenigde Staten.” “De Europese Unie heeft geen leger, maar het heeft enorme economische macht. Maliki moet worden verteld dat als hij niet stopt met het bloedvergieten, alle economische banden met Irak zullen worden doorgesneden.”

“Dit is een wake-up call voor het Westen, met name de Verenigde Staten, die nog steeds de regering van Irak steunen.” “De massamoord op onschuldigen in Fallujah heeft de ware kleuren van Nouri al-Maliki blootgelegd, een corrupte en despotische tiran die door heel veel Irakezen wordt gezien als erger dan Saddam. De sinistere betrokkenheid van het fascistische regime in Teheran, dat bedoeld is om haar soort van fundamentalistische islam in het Midden-Oosten te verspreiden, moet de alarmbel doen rinkelen.”

Oorverdovende stilte over genocidaire militaire campagne tegen Al Anbar

Het is niet de enige keer dat Struan Stevenson een lans breekt voor de fel geplaagde soennitische bevolking van Al Anbar en de despotische politiek van premier Nouri Al Maliki veroordeelt. Ik ben niet geheel overtuigd van de eventuele ‘edele’ motieven van deze Schotse conservatieve politicus, die trouwens deze maand zijn mandaat als hoofd van de delegatie voor de betrekkingen met Irak neerlegt. Mijn wereldbeeld staat immers haaks op dat van een conservatief Schots politicus. Het stemt mij wel enigszins droevig dat geen enkele progressieve politicus in Europa de dialoog aangaat, noch met de progressieve protestbeweging in Irak, noch met het verzet tegen de regering van Al-Maliki, door de protestbeweging omschreven als “het tweede gezicht van de bezetting”.

De vaderlandse media laten critici van het despotisch beleid van Nouri Al Maliki nooit aan het woord. Ik hoor zelfs geen zweem van veroordeling over de brutale aanslagen op de steden in Al Anbar, inclusief de grove schendingen van de mensenrechten en het oorlogsrecht. Het vertoog van Struan Stevenson en de alarmerende mensenrechtenrapporten verdwijnen in het hysterisch mediadiscours over Al Qaeda.

Bovendien: dat Al Qaeda zich mengt in de volksstrijd is logisch, maar ze vertegenwoordigen (zelfs volgens VS bronnen) slechts tussen 1 tot max. 5 procent van het aantal strijders. Het zijn meestal buitenlandse strijders, voornamelijk van Saoedische origine en de protestbeweging en haar recent opgerichte militair commando zijn niet gediend met hun aanwezigheid. In een gesprek met iemand van het Iraqi Spring Media Center werd gevraagd om hun opvallende logo van de foto’s te verwijderen zodat ze geschikt zouden zijn voor publicatie. De man vertelde dat als ze dat logo niet plaatsen, Al Qaeda en ISIL (Islamic State of Iraq and the Levant) de foto’s gebruiken voor hun eigen website en dat ze bovendien ook nog gefotoshopt worden.

Nog meer mensenrechtenschendingen

Amnesty International verspreidde op 24 januari een perscommuniqué: “Uit rapporten die vandaag werden ontvangen blijkt dat 12 geheime executies werden uitgevoerd door de Iraakse autoriteiten, wat het aantal geëxecuteerde gevangenen sinds zondag 19 januari brengt op 38.

“Het toenemende gebruik van de doodstraf in Irak geeft alleen maar aanleiding tot meer geweld omdat veel van die geëxecuteerden vaak veroordeeld worden na grove oneerlijke processen”, aldus Said Boumedouha, adjunct-directeur van het Midden-Oosten en Noord-Afrika programma. “De enige manier om effectief de veiligheidssituatie in het land te verbeteren, bestaat erin dat de Iraakse autoriteiten hun zeer gebrekkig rechtssysteem wijzigen, een rechtssysteem waarin ‘bekentenissen’ onder folteringen worden afgedwongen, die daarna worden gebruikt als bewijsmateriaal in de rechtbank. De gevangenen worden routineus geëxecuteerd op basis van die ‘bekentenissen’.”

Enkele voorbeelden van schendingen van het oorlogsrecht: Maliki heeft orders gegeven aan zijn troepen om geen gevangenen te maken, maar opstandelingen onmiddellijk neer te schieten. De soldaten worden geldelijk beloond voor iedere “terrorist” die ze vermoorden. Maliki voert lukraak raketaanvallen uit op de opstandige steden. Maliki heeft orders gegeven aan diverse stadsbesturen, waaronder Samarra, om geen vluchtelingen te herbergen die uit Fallujah komen. Maliki’s troepen voeren raids uit op kleinere steden in Al Anbar, dringen huizen binnen en vermoorden iedereen die zich in die huizen bevindt. Maliki’s troepen steken strijders in brand, of binden zogenaamde “opstandelingen” aan hun humvees om “een ritje te maken” doorheen de woestijn. Of ze worden gevierendeeld naar aloude Middeleeuwse traditie, niet met paarden, maar met legervoertuigen.

En zo verder. Van dit alles kan je gruwelijke filmpjes bekijken op YouTube.

Intussen is het aantal mensen, op de vlucht voor het geweld, gestegen tot 400.000, volgens de International Organization for Migration.

Dit gebeurt allemaal onder het mom van “strijd tegen het terrorisme”. Iedereen, inclusief de media, konden weten dat die terroristische dreiging een voorwendsel was om het legitiem volksprotest te onderdrukken. Dat was bij de vernietiging van Fallujah in 2004 niet anders. En weet je: dat maakt het hele mediacircus en onze apathische politici mee schuldig aan de genocide die zich thans in Irak afspeelt. Immers: “If you’re not part of the solution, you’re part of the problem”.

Bij wijze van epiloog: Over sektarisme ??

80 procent van de Iraakse bevolking zijn Arabieren, en 95 procent van hen zijn moslims. Sinds de onafhankelijkheid van Irak in 1920 tot 2003 had Irak nooit sektarische conflicten, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Libanon en Turkije. Van de verschillende premiers die aantraden tussen 1920 en 2003, waren er 8 sjiieten en 4 Koerden. Van de 18 militaire stafchefs waren er 8 Koerden. Wat de Baath-partij zelf betreft, waren de meerderheid van de leden Shia. Van de 55 mensen op de wanted-lijst (deck of cards), door de bezettingsmacht gepubliceerd, waren de meesten sjiieten. Dus wat de bezettingmachten introduceerden, was nieuw voor Irak: etnische spanningen creëren. Ze begonnen eerst met sjiieten tegen soennieten tegen elkaar op te zetten, daarna soennieten tegen Sjiieten, en nu oogsten ze wat ze hebben gezaaid. ??

Hier kan je lezen wat de VS zelf schreef over Irak voor de eerste invasie in 1991. Bron:U.S. Library of Congress (1988): “Hoewel de sjiieten ondervertegenwoordigd waren in de regering in de periode van de monarchie, hebben ze aanzienlijke vooruitgang geboekt in het onderwijs, het bedrijfsleven, en op juridisch gebied. Hun vooruitgang op andere terreinen, zoals in de oppositiepartijen, was zo groot dat in de jaren 1952 tot 1963, voordat de Baath-partij aan de macht kwam, sjiieten de meerderheid van de partijleiding vormden. Waarnemers geloven dat in de late jaren 1980 sjiieten waren vertegenwoordigd op alle niveaus van de partij, ongeveer in verhouding tot de overheidsschattingen van hun aantal in de populatie. Bijvoorbeeld, van de acht Iraakse leiders, die in het begin van 1988 met Hussein in de Revolutionaire Commando Raad zaten – het hoogste politieke orgaan in Irak – waren er drie Arabische sjiieten (van wie één had gefungeerd als minister van Binnenlandse Zaken), waren er drie Arabische soennieten, één was een Arabische christen, en één was een Koerd. In de Regionale Commando Raad – het beslissingsorgaan van de Baathpartij – overheersten de sjiieten. Tijdens de oorlog met Iran werden een aantal zeer competente Shia officieren gepromoveerd tot korpscommandanten. De generaal die de eerste Iraanse invasies van Irak in 1982 afweerde was een Sjiiet.”??

De Noorse Irak commentator Reidar Visser heeft het over een “selectief de-Ba’athification” proces in Irak. “Het is een historisch feit dat miljoenen sjiieten en soennieten hebben samengewerkt met het oude regime, en het waren bijvoorbeeld sjiitische stammen die de ‘sjiitische “rebellie in het zuiden in 1991 hebben neergeslagen. Toch hebben de ballingen die terugkeerden naar Irak na 2003 geprobeerd om een kunstmatig narratief te ontwikkelen waarin de erfenis van pragmatische samenwerking met het Baath-regime niet wordt behandeld op een systematische en neutrale wijze, maar in plaats daarvan gepoogd wordt om politieke tegenstanders (vaak soennieten) als “Baathists” uit te schakelen en zwijgend politieke vrienden te coöpteren (vooral als ze toevallig sjiieten zijn), zonder vermelding van hun banden met de Baath-partij. Het resultaat is een hypocriete en sektarische aanpak van de hele kwestie van het de-Baathification proces dat een nieuw Irak zal creëren op wankele fundamenten. Zo bijvoorbeeld hebben de Sadristen het voortouw genomen in de agressieve de-Baathification campagne, maar het is bekend dat veel Sadristen in feite banden hadden met de Baath-partij in het verleden.”

Wil je meer weten over de huidige situatie in Irak? Bezoek onze website. Of nog beter: kom op 16 en 17 april naar de Irak Commissie tijdens het congres van de International Association of Democratic Lawyers (IADL) in de VUB.

take down
the paywall
steun ons nu!