Harvard: cannabis veroorzaakt geen schizofrenie
Onderzoek, Cannabis, Schizofrenie, Psychose, Medicijnen, Antipsychotica, Harvard, Cannabis geïnduceerde psychose -

Harvard: cannabis veroorzaakt geen schizofrenie

dinsdag 7 januari 2014 09:00
Spread the love

Goed nieuws voor alle mensen die schrik zouden hebben voor toekomstige dramatische gevolgen omdat ze tijdens hun tienerjaren wel eens te veel cannabis rookten… Nieuw onderzoek aan de Harvard Medical School toont aan dat de stelling dat cannabisgebruik tot de ontwikkeling van schizofrenie leidt niet klopt. 

“De resultaten van het onderzoek bewijzen dat een verhoogd risico voor erfelijke schizofrenie de onderliggende oorzaak is van schizofrenie bij cannabisgebruikers, niet het cannabisgebruik op zich”, leggen de onderzoekers uit. “Cannabis kan een effect hebben op de leeftijd waarop schizofrenie doorbreekt, maar het is onwaarschijnlijk dat het de oorzaak van de ziekte is”, schrijven de onderzoekers.

De auteurs wijzen er ook nog op dat er veel verschillende soorten cannabis zijn, die elk een andere rol spelen in relatie tot het doorbreken van schizofrenie[1]. “Vooral het THC gehalte moet men in de gaten houden, terwijl CBD eerder gezien wordt als medicinaal, ook in de behandeling voor mensen met schizofrenie.”

Inderdaad, hoewel van THC bekend is dat het psychose-achtige effecten heeft, is er ook groeiend bewijs dat CBD het effect van THC vermindert, en dat het zelfs nuttig kan zijn als behandeling bij schizofrenie[2].  Het Harvard onderzoek werd gepubliceerd in Schizofrenia Research. In PsychCentral vindt u een woordje uitleg bij de studie[3].

Cannabis geïnduceerde psychose

In psychiatrieën wordt vaak gesproken over het hoge aantal opnames van mensen met cannabis geïnduceerde psychoses, maar het is niet bewezen dat deze psychoses veroorzaakt zijn door cannabisgebruik.  “Cannabis geïnduceerde psychose kan een vroeg teken zijn van schizofrenie maar is geen afzonderlijke klinische entiteit. De zogenaamde cannabis geïnduceerde psychose en schizofrenie zijn één en dezelfde stoornis. 

De onderzochte personen zouden schizofrenie ontwikkeld hebben met of zonder cannabis,” zei Dr. Mikkel Arendt van de Aarhus Universiteit. Ondanks de recente beweringen over een link tussen cannabisgebruik en psychose, zijn er geen empirische data beschikbaar die een verhoging van het aantal schizofreniegevallen aantonen in bevolkingsgroepen met statistisch hoger cannabisgebruik. Het is voor artsen ook heel moeilijk om het onderscheid te maken tussen de verschillende psychiatrische stoornissen en er bestaan geen specifieke lijsten van symptomen en karakteristieken[4].

Sigaretten worden met de vinger gewezen

Het valt enorm op dat de meeste schizofreniepatiënten (80 procent) sigaretten roken. Enkele onderzoekers van het Instituut voor Psychiatrie in Londen onderzochten daarom dit fenomeen. Onlangs publiceerden ze de onderzoeksresultaten waarin ze suggereren dat het roken van sigaretten een risicofactor is voor de ontwikkeling van psychoses en schizofrenie[5].

Deze nieuwe bevindingen doen de vraag rijzen of het niet mogelijk zou kunnen zijn dat bij het onderzoek naar de link tussen cannabis en psychoses de vanzelfsprekende tabak over het hoofd werd gezien? Tabak wordt namelijk door de meeste jongeren samen met cannabis in een joint gedraaid. Als dit zo is, dan is er weer een reden minder om het verbod op cannabis te handhaven.

Voetnoten

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!