José Mujica, president van Uruguay, tot Raymond Yans, hoofd narcoticacontrole van de VN: "Omdat hij in een comfortabel internationaal platform zit, denkt hij dat hij het recht heeft allerlei nonsens te zeggen."
Uruguay, Cannabis, UNASUR, Coca-Cola, Drugsdealers, Apotheken, Cannabis Social Club, Trekt uw plant, Cannabisteelt, The Economist, Mujica, Calzada, Yans, THC, Harddrugs, Legalisatie, Sabini, INCB, Mambo social club, Tytgat, Decorte, De grauwe, Land van het jaar -

Uruguay: cannabis legaal in 2014

donderdag 2 januari 2014 16:00
Spread the love

Het kleine Uruguay heeft een moedige stap genomen om als eerste land ter wereld cannabis te legaliseren. De doelstellingen van het nieuwe beleid zijn de stijging van drugsgerelateerd geweld tegen gaan, de winsten uit de handen van drugsdealers halen en cannabisgebruikers behoeden voor de overstap naar harddrugs.

Uruguay telt 120.000 cannabisgebruikers op een bevolking van 3.3 miljoen inwoners[1] en heeft een van de laagste misdaadcijfers van heel Zuid-Amerika. Volgens Julio Calzada, de secretaris-generaal van het ‘Uruguay’s National Committee on Drugs’ is legalisatie nodig omdat de georganiseerde criminaliteit bezig is zich te infiltreren in de Uruguyaanse maatschappij.

“Er is een permanente druk op ons sociaal weefsel, wat het zou kunnen verwoesten, zoals dat gebeurd is andere Latijns Amerikaanse landen[2]. Kleine marihuanadealers worden nu vaak onder druk gezet door hun leveranciers om bijvoorbeeld cocaïnepasta te verkopen. Deze pasta wordt algemeen gezien als de oorzaak van de recente stijging in het aantal drugsverslaafden en gewelddadige misdaad[3].

Cannabisgebruikers kunnen, mits ze zich laten registreren, tot 40 gram per maand kopen bij gevolmachtigde apotheken. De hoeveelheid kan variëren naargelang het percentage psychoactieve stof . De cannabis zal tussen de 5 en de 12 procent THC bevatten[1] (ter vergelijking: in Nederland schommelt het THC-percentage rond de 15%[5]). Per huishouden mogen zes planten geteeld worden met een maximum van 480 gram per jaar. Verenigingen mogen gezamenlijk tot 99 planten telen[6].Verwacht wordt dat de legalisering van de verkoop midden 2014 van kracht wordt. De legalisatie geldt niet voor buitenlanders.

De overheid gaat zelf geen cannabis kweken, maar zal licenties toekennen en de markt reguleren. Ze gaat, net als voor melk, de officiële verkoopprijs bepalen. Om de concurrentie met de zwarte markt aan te kunnen, zweert men bij gecontroleerde teelt en zal de verkoopprijs 1 dollar (0,73 euro) per gram bedragen[1] (ter vergelijking: in Europa en de VS gaan de prijzen makkelijk boven de 10 euro per gram). De meeste cannabis die nu in Uruguay verkocht wordt, komt uit Paraguay en is vaak verontreinigd met allerlei stoffen[8].

In tegenstelling tot de legalisatie-initiatieven in de Verenigde Staten is er maar weinig draagvlak bij de Uruguayaanse bevolking. Uit een poll van vorig jaar bleek dat 64 procent van de Uruguayanen niet gewonnen is voor het plan. President Mujica vroeg daarom het parlement om de stemming uit te stellen. Hij benadrukt dat de steun moet komen vanuit de straat[9].

De Uruguayaanse parlementariër Sebastián Sabini zei in een interview met NRC Handelsblad: “Bijna een op de tien Uruguayanen rookt minstens eens per jaar wiet. Al die mensen betalen nu geld aan de georganiseerde misdaad. Ze hebben noodgedwongen contact met criminelen. […] We hebben al het mogelijke al gedaan om drugs op andere manieren te bestrijden. We zien nu dat het geweld helaas blijft bestaan. […] Legalisering moet samengaan met preventie, met voorlichting en een sterke naleving van de regels. Wiet moet geen commercieel product worden als Coca-Cola, waarvan de reclames je vertellen dat je er mooi en gelukkig van wordt terwijl het ongezond is[10].

De VN heeft op de initiatieven in Uruguay gereageerd. Uruguay noemt het zogenaamde ‘Enkelvoudig Verdrag inzake verdovende middelen van 1961 en de daaruit voortvloeiende beleidsmaatregelen een product van hun tijd. Dat moet daarom nu kritisch bekeken en aangepast dient te worden. De nieuwe aanpak, waarbij cannabis gelegaliseerd wordt, streeft nog steeds dezelfde doelstellingen na van de internationale verdragen, enkel de aanpak verschilt[11].

Het zit de Internationale Raad voor Narcoticacontrole van de VN (INCB) echter dwars dat het Zuid-Amerikaanse land de VN niet heeft geraadpleegd, alvorens over te gaan tot het nemen van dit besluit. Het hoofd van de INCB, Raymond Yans, beschuldigde Mujica dat hij niet welkom was, waarop een boze Mujica zei: “Zeg die oude man om te stoppen met liegen. Laat hem naar Uruguay komen om mij te ontmoeten. Eenieder kan mij ontmoeten om met mij hierover te praten. Wie mij niet kan ontmoeten, vertelt leugens. Omdat hij in een comfortabel internationaal platform zit, denkt hij dat hij het recht heeft allerlei nonsens te zeggen[12]”.

De Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (Unasur), een politieke en economische unie van 12 onafhankelijke staten in Zuid-Amerika, heeft zich solidair verklaard met Uruguay[12]. Vele Latijns-Amerikaanse landen bestraffen niet langer het gebruik van kleine hoeveelheden cannabis voor persoonlijk gebruik[14].

Uruguay krijgt ook onverwachte steun uit Europa, het Britse blad The Economist, heeft het Zuid-Amerikaanse land de eretitel “Land van het Jaar’ toegekend. “Criminelen worden zo buitenspel gezet en de autoriteiten kunnen zich hierdoor op ernstiger misdaden concentreren. Deze verandering is zo overduidelijk verstandig dat geen enkel ander land hem heeft gemaakt. Als andere landen dit voorbeeld zouden volgen en ook andere drugs worden opgenomen in de lijst, zou de schade die drugs veroorzaken in de wereld drastisch verminderen[15].

Bij ons bevelen professoren Decorte, De Grauwe en Tytgat de Belgische overheid aan om met modellen van wettelijke regulering van cannabis te experimenteren, waarbij ze wijzen op het sociale clubmodel. In Vlaanderen nemen twee Cannabis Social Clubs het voortouw. ‘Mambo Social Club’ in Hasselt en ‘Trekt uw Plant’ in Antwerpen tonen onze politici hoe een werkbaar gereguleerd productie- en distributiemodel voor cannabis er uitziet[16].

Voetnoten

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!