dangerous
Repressie, Drugs, Cannabis, Legalisering, Senator Ide -

Een cleane samenleving is een illusie, beste mijnheer Ide

dinsdag 18 maart 2014 12:30
Spread the love

Beste mijnheer Ide,

Naar aanleiding van het artikel in de Standaard ‘Voor een cleane samenleving’ schrijf ik u deze brief.[1] U bent tegen cannabis en druggebruik in het algemeen. Dat begrijp ik volkomen, het is ook niet moeilijk aangezien we bijna nooit eens iets positiefs horen over drugs in de media. Maar laat mij u nu eens vertellen dat cannabis wel degelijk positieve kantjes heeft.

Het roken van cannabis in een joint samen met tabak is inderdaad schadelijk. Men houdt de rook langer in, en daardoor worden de longen meer beschadigd dan bij het roken van een gewone sigaret. Maar ligt dat dan aan cannabis of ligt dat aan de tabak? 

Het roken van pure cannabis leidt niet tot longkanker[2], het roken van pure tabak wel. Het lijkt me duidelijk wat het gevaarlijkste is. Tabak heeft jaarlijks 5,5 miljoen doden wereldwijd op zijn geweten. Het aantal cannabisdoden kan je op je twee handen tellen, en dan nog kan men niet met zekerheid zeggen of cannabis wel de echte oorzaak is.

Bij cannabisdoden gaat het meestal om synthetische cannabis (wat door de toenemende repressie veel online wordt besteld en met de post aan huis gebracht wordt), of om ernstig vervuilde cannabis, wat ook weer een gevolg is van het huidige beleid.

Dat cannabis veel medicatie kan vervangen is waarschijnlijk nieuw voor u, maar toch is het zo en ik nodig u uit om u hierin verder te verdiepen. Mensen met autisme, ADHD, slaapproblemen, fibromyalgie, aids, kanker, epilepsie, de ziekte van Chrohn, chronische pijn, enz… genieten van dit plantje zonder de bijwerkingen die medicatie hun wel geeft.

U zegt dat cannabis een negatieve invloed heeft op de ontwikkeling van de hersens van jongeren. Toevallig is dat net wat tabak doet met de hersens van jongeren, het schaadt de hersencellen onomkeerbaar en maakt de stap naar andere drugs zoals alcohol en harddrugs groter.[3]

Jongeren roken joints gecombineerd met tabak, zou het geen goed idee zijn om hun voor te lichten en er op te wijzen dat ze cannabis beter puur roken of verdampen? Wanneer je puur rookt of verdampt gebruik je ook veel minder cannabis. Veel blowers klagen dat ze willen minderen met blowen, geen tabak bij een joint doen is de oplossing!

Cannabisgebruikers zouden een grotere kans hebben op psychoses en schizofrenie zegt u. Maar de Harvard Medical School heeft bewezen dat cannabis geen schizofrenie veroorzaakt![4] Wetenschappers zeggen dat mensen met schizofrenie die cannabis gebruiken, sowieso schizofrenie zouden ontwikkelen met of zonder cannabis.

Stress, medicatie, alcohol, caffeïne en eenzaamheid zijn evengoed als cannabis met een hoog THC-gehalte triggers voor een psychose bij mensen met aanleg voor schizofrenie. Maar indien we cannabis zouden legaliseren, dan zou er meer controle kunnen zijn op het THC-gehalte, en zouden er meer soorten gekweekt en verkocht worden waarvan de actieve stoffen in een betere verhouding zijn.

CBD vermindert namelijk de psycho-actieve werking van THC, en heeft zelfs een antipsychotisch effect. Het kan met andere woorden medicinaal gebruikt worden bij de behandeling van mensen met schizofrenie.[5]

Cannabisgebruik heeft nauwelijks risico’s voor het hart.[6] Bij mensen met hartklachten, verhoogde bloeddruk of aderverkalking kan het roken van cannabis leiden tot pijn op de borst en mogelijk hartinfarct of hersenbloeding, maar dit zijn uitzonderingen.[7] Cannabisolie kan het hart zelfs beschermen. [8]

Het roken van cannabis gecombineerd met tabak is iets wat we moeten afraden, cannabis kan op veel gezondere manieren gebruikt worden. Men kan het vaporizen en er olie, tinctuur, thee of boter van maken waarmee men koekjes[9] of brownies bakt. Elke manier heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Dosering is belangrijk wanneer je cannabis eet, maar ook hier kan degelijke voorlichting bij helpen.[10] 

Cannabis is veel meer dan die duivelse plant die u denkt dat ze is. Het is een genotsmiddel voor veel mensen… mensen die dankzij mensen als u niet voor hun gebruik kunnen uitkomen. Staat u er wel eens bij stil hoe veel problemen alcohol met zich mee brengt? Alcohol is een levensgevaarlijk product die al veel vernieling heeft aangericht.

Het staat vast dat wanneer mensen legale cannabis in hun bereik hebben zij minder alcohol drinken. Zo is er minder geweld op de wereld, minder verdriet, minder eenzaamheid[11], minder depressie en minder rampspoed. Mensen plegen minder snel zelfmoord[12] en er zijn minder fatale verkeersongelukken[13].

In Australië willen ze cannabis legaliseren om comadrinken bij jongeren tegen te gaan. In België belanden jaarlijks 1000 jongeren op de spoed door dit fenomeen. Wordt het niet eens tijd om die hypocrisie te beëindigen.

Repressie is schadelijker dan cannabis zelf, staat u hier eens bij stil alstublieft.

Voetnoten

take down
the paywall
steun ons nu!