Medicijnen worden fors goedkoper in El Salvador
Nieuws, Economie, Recht op gezondheid, El Salvador, Medicijnen, Farmaceutische industrie -

Medicijnen worden fors goedkoper in El Salvador

In El Salvador zijn medicijnen ineens fors goedkoper geworden, soms meer dan 50 procent. De apothekers en de farmaceutische industrie blijven zich verzetten.

maandag 28 januari 2013 13:25
Spread the love

De Nationale Directie voor Medicijnen publiceerde begin deze maand een lijst met de maximumprijzen voor 4406 medicijnen. Volgende maand komen daar nog een pak medicijnen bij en zal de totale lijst ongeveer 7000 producten tellen.

Gemiddeld wordt een prijsverlaging van 35 procent doorgevoerd. De best verkochte en duurste medicijnen worden zelfs 69 procent goedkoper.

Misbruiken

Sociale organisaties hebben de farmaceutische industrie jarenlang beschuldigd van misbruiken. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie mogen medicijnen niet meer dan vijf keer duurder zijn dan de internationale referentieprijs. In El Salvador werd die parameter steeds vaker overschreden, blijkt uit studies van de Universiteit van El Salvador.

“De wet op de medicijnen is een belangrijke stap vooruit in het recht op gezondheidszorg”, zegt Margarita Posada, een van de eerste activisten die in 2002 paal en perk probeerde te stellen aan de misbruiken.

De wet werd in februari vorig jaar al goedgekeurd maar de regering keurde pas op 29 december de uitvoering goed.

Verliezen voor apothekers

De apothekers blijven zich tegen de wet verzetten. “Dat gaat ons zonder enige twijfel met verliezen opzadelen”, zegt Ricardo Iglesias, eigenaar van een apotheek in Chalatenango, in het noorden van het land. “We kunnen geen prijzen verlagen alleen maar omdat de wet dat zegt.” De wet zegt niets over de laboratoria, die de medicijnen produceren, en de verdelers, die ze commercialiseren, zeggen ze.

De Nationale Directie voor Medicijnen zegt dat de nieuwe wet inderdaad alleen de consumentenprijs regelt. Maar dat veronderstelt wel dat de hele productieketen zich zal moeten aanpassen, zegt ze.

De Vereniging van de Chemische Farmaceutische Industrie van El Salvador (Inquifar), die de laboratoria groepeert, stelt alvast dat de sector niet kan overleven met de prijzen die de regering oplegt. Sommige producten moeten zelfs onder hun kostprijs worden verkocht, zegt Inquifar-directeur Carmen Estela Pérez. Volgens haar zijn zevenduizend rechtstreekse banen bedreigd.

take down
the paywall
steun ons nu!