Nieuws, Cultuur, Recensie, Jaune Toujours, Wereldmuziek, Cd-recensie -

LuisterPost: Jaune Toujours ‘Routes’

Het Belgische wereldmuziekgezelschap Jaune Toujours bracht onlangs een nieuwe cd Routes uit. Deze fijne plaat wordt zaterdag in CC Brass in Vorst voorgesteld.

donderdag 21 november 2013 17:26
Spread the love

In de alternatieve wereldmuziek bestaan er geen grenzen. Neem nu Jaune Toujours. De groep rond Piet Maris gaat al een hele tijd mee, maar dit collectief vastpinnen op één genre is schier onmogelijk. Hun platen hebben dan ook nog het meeste weg van een fascinerende tocht langs de vele uitheemse muziekzenders die de wereld rijk is.

Over de zee

Zo klinken er op het toepasselijk genaamde Routes niet alleen vrolijke Balkanbrass- en accordeontonen door, maar evengoed duiken er invloeden op van over de Middellandse Zee. Daar is de bijdrage van de Gangbe Brass Band uit Benin (op ‘Ciel Orange’) niet vreemd aan, terwijl ook de pentatonische harp krar, hier bespeeld door Samson Okbo uit Eritrea, haar intrede maakt. Verder zijn er ook fantastische percussie-accenten op ‘Azadi’ en de zangeressen van Jaune Toujours-voorman Piet Maris’ andere band Mec Yek. Van de muziek worden wij heel geestdriftig, maar toch zijn de onderwerpen verre van lichtvoetig.

Ministère de la pauvreté

Dat begrijpt de aandachtige luisteraar al bij het openingsnummer ‘C’est Parti (à la rencontre des gens perdus)’ waar de hort op gegaan wordt en onder meer het ‘ministère de la pauvreté’ de revue passeert. Maris zuigt de wereld op als een spons en laat ons zo kennis maken in ‘Azadi’ met de laatste blog van de Iraniër Sattar Beheshti. Kort na die blogboodschap werd de man opgepakt door de autoriteiten van zijn thuisland en zou hij sterven in de gevangenis. Ook een liedje als ‘Petit Chateau’, over het bekende opvangcentrum, bijt, ondanks – of net dankzij – het gezapige ritme.

Aanstekelijk

Naast het Frans bedient de groep zich ook van het Engels, onder meer in het zeer aanstekelijke ‘Int. Movers Of The Heart’ en in de afsluiter ‘Rainbow Song’. Het verhaal van Pete Seegers ‘My Rainbow Race’ en wat dat nummer in de context van Anders Breivik betekent. Dit is feestmuziek, maar met hersens en een groot hart zonder compromissen.

Routes is nu uit op Choux de Bruxelles

Beluister de plaat hier.

Dit weekend wordt Routes live voorgesteld op zaterdag 23 november om 20 uur in CC Brass, Van Volxemlaan 364, 1190 Vorst. Meer info op www.muziekpublique.be.

Nog meer live-data: 

29/11 KORTRIJK, Globalicious | Off The Beaten Music Track
04/12 GENT, De Centrale
15/12 LEUVEN, Café Opek
09/01 BORGERHOUT, Roma

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!