(Foto Ons Recht)
Nieuws, België -

“Risico op verschraling nieuwsaanbod na Mediahuis-fusie”

“Uitermate sterke concentratie door 'Het Mediahuis'. Nood aan verhoogde waakzaamheid voor voldoende diversiteit”, luidt een tweet van de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM). De VRM, de onafhankelijke toezichthouder voor de Vlaamse audiovisuele media, maakt zich duidelijk zorgen na de fusie tussen krantenuitgevers Corelio en Concentra.

woensdag 20 november 2013 23:15
Spread the love

Om de concentratie in een sector te meten wordt de Herfindahl–Hirschman Index (HHI) gebruikt. In de krantensector bedraagt die HHI nu 0,5349. Om een idee te geven: het Amerikaanse ministerie van Justitie beschouwt een markt met een HHI van meer dan 0,25 als “zeer geconcentreerd”. De Vlaamse krantenmarkt zit daar ver boven.

De VRM die elk jaar een rapport over de mediaconcentratie in Vlaanderen publiceert, schrijft daarover: “In de Vlaamse mediasector vonden er gedurende het laatste jaar heel wat concentratiebewegingen plaats. Deze hadden zowel betrekking op horizontale, verticale als crossmediale integratie. Dit maakt een verhoogde waakzaamheid van de beleidsmakers over de diversiteit in de berichtgeving aangewezen.”

Specifiek over de fusie tussen Corelio (uitgever van Het Nieuwsblad en De Standaard) en Concentra (Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen) schrijft de VRM: “Waar de concentratiegraad in deze sector in het verleden al hoog lag, wijzen de cijfers in geval van samenwerking tussen Concentra en Corelio op een uitermate sterke concentratie. De VRM stelt dat dit een risico inhoudt, met name de verschraling van het nieuwsaanbod. Er dient dan ook verhoogde waakzaamheid te zijn voor voldoende diversiteit in de berichtgeving.”

take down
the paywall
steun ons nu!