Uw persoonlijke data zijn goud waard

Uw persoonlijke data zijn goud waard

dinsdag 5 november 2013 08:46
Spread the love

Door enorme informatiestromen kan ons worden verteld wie we vandaag zijn én wat we morgen zullen doen. Kunnen we de controle over onze eigen data nog terug krijgen?

Overal en altijd wordt er informatie over u verzameld en opgeslagen. Via mobiele telefoon en computer wordt elke stap die u zet, bewaard en geanalyseerd. Onder andere door bedrijven als Google, Facebook, Apple en Twitter. Deze persoonlijke data worden niet zomaar bewaard. Er zijn waardevolle nieuwe toepassingen voor, en die zorgen ervoor dat uw persoonlijke data goud waard zijn.

Al die persoonlijke data van u, datacenters vol, zijn het hart van wat Big Data heet. Een schat  aan waardevolle nieuwe inzichten, afgeleid uit uw locatiegegevens, e-mails, foto’s, sms’jes en wat u nog meer digitaal produceert. Want uw persoonlijke data worden echt niet alleen gebruikt om u op maat gesneden advertenties te sturen.

Uw data worden gebruikt om uw toekomstig gedrag te voorspellen. Door slimme analyses van alle gedragssporen die u achterlaat via uw mobiele telefoon en computer, wordt afgeleid wie u bent. En dat is niet zo moeilijk, blijkt. De Universiteit van Cambridge kan bijvoorbeeld, alleen door te kijken op welke like buttons u klikt op Facebook, zien of uw ouders gescheiden zijn, of u homosexueel bent, en zo verder.

Het voorspellen van menselijk gedrag, mogelijk gemaakt door al uw persoonlijke data, kan helpen om steden beter te ontwerpen, ziektes te bestrijden en oorlogen te voorkomen. Maar als al uw persoonlijke data zo waardevol is, wordt het dan niet eens tijd dat we de controle erover terugkrijgen. En ook zelf een deel van die winst opstrijken?

Link naar de tegenlichtaflevering van de VPRO:

http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2013-2014/persoonlijke-data.html

Regie: Martijn Kieft
Research: Marijntje Denters/ Jasper Koning/ Chris Vijn
Productie: Jenny Borger, Hellen Goossens
Eindredactie: Henneke Hagen/ Frank Wiering

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!