Koken van woede met Marc Van Montagu

Koken van woede met Marc Van Montagu

donderdag 10 oktober 2013 11:06
Spread the love

Vind U het ook een regelrechte schande dat meer dan 800 miljoen mensen op de wereld honger lijden?

Maar niet getreurd, de honger in de wereld zal opgelost worden door de inzet van GGO’s (genetische gemanipuleeerde organismen).  Althans, dat was de prettige stelling die Marc Van Montagu mocht komen verdedigen in Reyers Laat.  Marc Van Montagu krijgt vandaag namelijk de World Food Prize, zowat de Nobelprijs voor landbouw- en biotechnologie, aldus Lieven Van Gils.  Klein detail is natuurlijk dat Monsanto één van de sponsors van die prijs is, en ook één van de laureaten levert.

Lieven Van Gils wist dat.  Altijd fijn om vast te stellen dat ze bij de VRT dan toch meer dan vaag gehoord hebben van het protest tegen Monsanto, je zou het niet gedacht hebben afgaande op de aanwezigheid van nul reporters op de mars van duizenden tegen Monsanto in Brussel, en de afwezigheid van beelden uit België bij het itempje in het Journaal die dag.

En toch mocht Marc Van Montagu critici van (de huidige inzet van) GGO’s rustig fanatici noemen, samen met een andere gast die in dat zootje ongeregeld zelfs religieuze fanatici zag.  En toch mocht hij bazelen over het maken van GGO’s die het pesticidegebruik verlagen, terwijl de meest verkochte GGO nu net mais is die extra resistent is tegen Monsanto’s Roundup, zodat dat goedje massaal ingezet kan worden op die velden.  Het blijkt dan ook bij de helft van ons in onze urine te zitten.  Nu, geen paniek, als dat een probleempje zou kunnen zijn, zouden we het vast gehoord hebben van Monsanto.  Ze hebben ten slotte een gewéldig palmares, van de dioxine in Agent Orange tot de PCBs.  Roundup-ready mais, dat is de betere koppelverkoop, al moet er toch iets mis zijn als boeren in India vaststellen dat hun oogsten niet verbeteren, en dan maar zelfmoord plegen…bijvoorbeeld door Roundup te drinken.  En toch mocht Van Montagu die meeropbrengst van GGO’s claimen.

Overigens vond Lieven Van Gils het belangrijk om toch even te tonen wélke Belangrijke Persoon de prijs voor Van Montagu aankondigde.  Niemand minder dan John Kerry, dames en heren!  Jawel, dezelfde John Kerry die in een belangrijke speech waarin hij de aanval op Syrië zou verdedigen met bewijs voor de schuld van Assad, dat bewijs niet leverde maar wél zeer uitvoerig beroep deed op ons medeleven door filmpjes van vergaste kinderen aan te halen.  Jawel, de minister van buitenlandse zaken van het land dat zijn diplomaten inzet om te lobbyen voor Monsanto en dat de dood van 500.000 kinderen door sancties in Irak “de moeite waard” vond.

Over naar de mensen die ik iets meer vertrouw, als het over het lot van kinderen gaat.  Pakweg 11.11.11, en hun campagne “Ik Kook van Woede”.  En waarom zijn ze boos?  Onder andere omdat er NU al voldoende voedsel is in de wereld.  Er wordt zowat een derde weggegooid.  Het is dus al een probleem van verdeling in de eerste plaats.  Bij de oorzaken van honger vinden we verder ook voedselspeculatie, met BNP Paribas Fortis en Deutsche Bank met stip op één op de belgische markt.  En verder ook het huidige model van geglobaliseerde, op pesticiden en fossiele brandstoffen gebaseerde landbouw, beheerst door een handvol spelers.  Monsanto, Dow, DuPont, Syngenta, Bayer.  Oops.

GGO’s worden in het rapport van 11.11.11 helemaal niet als dé oplossing aangehaald, maar “fel gecontesteerd” genoemd.  Het zullen ook wel een bende fanatici zijn, zeker?

DISCLAIMER

Vind ik dat er geen onderzoek mag gevoerd worden naar genetische manipulatie?  Zeker wel.  Wetenschap is niet inherent slecht, en wie weet hebben we de radicale versnelling van evolutie nodig, in een dystopische klimaat-toekomst.  Maar neen aan de gigantische proeven met ons als onwillig of onwetend proefkonijn, en niet op open veld, waar je onvermijdelijk vermenging van genen krijgt zonder dat we daarvan de volledige impact kennen.  Ja, kruisen van gewassen is van alle tijden.  Manipulatie is een héél ander proces, en wie The World According to Monsanto of Seeds of Death bekijkt, kan toch niet zeggen dat er geen gerede twijfel is.

PS:  een pluim aan Ben Rottiers, die het aandurfde om de stelling “de demonstranten zijn fanatici” in twijfel te trekken.  Bij deze laat de Staatsveiligheid wel weten dat hij in potlood werd toegevoegd aan de Bende van Aardappeltje-Trek.

take down
the paywall
steun ons nu!