Een Europa van de mensen!

Een Europa van de mensen!

donderdag 20 juni 2013 09:01
Spread the love

Ja, ik ben en ik blijf voor Europa, maar niet voor wat er nu allemaal aan het gebeuren is.

Net zoals op heel wat andere beleidsdomeinen heb ik hier het voordeel dat ik de politieke praktijk kan koppelen aan mijn standpunt of visie.
Ik was kandidaat voor sp.a bij de Europese verkiezingen in 2004 en 2009.

Ik blijf geloven in de Europese gedachte, maar spijtig genoeg geraken we er elke dag meer en meer van verwijderd.

Wie weet nog dat Europa ontstaan in het kader van de democratische gedachte en de vredesidee en om een nieuwe oorlog in West-Europa te vermijden? Kijk bijvoorbeeld naar de rechtste, neen zelfs fascistische tendensen in Hongarije: daar toont de EU zich allesbehalve zo sterk als op socio-economisch vlak naar vele landen toe.
Is het normaal dat meer en meer Europese lidstaten bijna onder curatele komen te staan van de Europese Commissie met alle gevolgen van dien voor de bevolking, niet in het minst de laagste sociale klassen en de meest kwetsbare groepen? (1)
Is het vanzelfsprekend dat zelfs de openbare omroep Ellinikí Radiofonía Tileórasi (ERT) in Griekenland nu wordt opgeofferd omwille van wilde besparingen? (2)
Is het  niet precies de taak van een openbare omroep zo objectief mogelijk proberen te berichten ter ondersteuning van de democratie?

En ik kan zo nog talrijke voorbeelden geven.

Politieke partijen, ook mijn sp.a, zullen volgend jaar kleur moeten bekennen bij de Europese verkiezingen.
Het democratisch deficit ten aanzien van Europa is enorm groot, maar bij de Europese verkiezingen zullen de burgers (hopelijk) de link leggen. Daarom zijn er verkiezingen in een democratie.
De politiek kan niet blijven zaken afschuiven op het hogere Europese niveau nu elke burger volgend jaar haar/zijn stem zal kunnen uitbrengen.
Het Europees programma van de diverse politieke partijen zal duidelijker dan ooit moeten zijn.
Ons Socialistisch Europees programma zal meer dan ooit LINKS en ANTI-NEOLIBERAAL moeten zijn.

Wat meer landen moeten meer op hun democratische strepen moeten staan, maar dan moeten ze zeggen waar het moet gezegd worden, bijvoorbeeld bij Europese toppen.
Ik kan alleen maar hopen dat landen zoals bijvoorbeeld Frankrijk en Nederland navolging zullen krijgen en dat wij dat ook in België durven (blijven) doen.
Goed dat we de Parti Socialiste (PS) hebben om hier andermaal het voortouw te nemen (3).

Verkiezingen zijn altijd belangrijk, ook Europese, maar die van volgend jaar zijn dat meer dan ooit.
De gemiddelde Europeaan is de besparingen en de vooruitzichten ter zake kotsbeu (zoals ik!)  om een sterke Europese munt (EURO) te behouden.
Ondertussen blijven – ondanks vooruitgang, zeker ook in België dankzij sp.a-staatssecretaris John Crombez – de fiscale fraude en de belastingparadijzen welig tieren. En de banken hebben blijkbaar ook nog niets geleerd!

Europa zal een Europa van de mensen zijn of zal niet (meer) zijn.
Het is volgend jaar aan alle linkse partijen om dat duidelijk te maken in hun programma’s voor de Europese verkiezingen.
In het andere geval kan de tentoonstelling ‘Domo de Europa historia en ekzilo’, die tot vorige week gelopen heeft in Etterbeek, een permanente expositie worden (4).

Ludwig Vandenhove
gedeputeerde provincie Limburg

(1) Zie onder andere Vijftigtal Belgische journalisten protesteert tegen sluiting Griekse openbare omroep, www.demorgen.be

(2) Mark Rutte geeft Europa rekenles, Het Belang van Limburg, 1 juni 2013, p.12

(3) Europa wil brugpensioen weg, De Morgen, 30 mei 2013, p.1

(4) Wat als de EU in 2018 ophoudt te bestaan?, De Morgen, 1 juni 2013, Focus p.14

take down
the paywall
steun ons nu!