Piron en CNE trekken de kar van ‘links’ (van de PS)

Piron en CNE trekken de kar van ‘links’ (van de PS)

Daniël Piron, vakbondssecretaris, lanceerde namens FGTB/ABVV-Charleroi op 1 mei 2012 een oproep voor politieke eenheid, links van de PS/Sp.a en Ecolo/Groen, om samen een links alternatief voor de crisis van het kapitalisme uit te bouwen. Op 27 april 2013 verzamelden 300 militanten voor een meeting in Charleroi om een stand van zaken op te maken. Hierbij een verslag op basis van diverse berichtgevingen

dinsdag 30 april 2013 11:22
Spread the love

Na de 1 mei-Oproep van Piron was het de vraag of er gevolg zou worden gegeven aan de belofte om, na de gemeenteraadsverkiezingen, een evaluatie te maken van het politieke landschap, links van de sociaal-democratie en Groen.
De slotoproep van Piron (youtube) op 27/04 vat het, na besprekig in vijf werkgroepen, zo samen: “Dit initiatief moet zich uitbreiden in Wallonië, in Brussel en in Vlaanderen. En niet alleen de politieke organisaties die hier vertegenwoordigd zijn, maar we doen ook een oproep aan de bewegingen uit de culturele, de academische wereld en iedereen die van deze sameleving te lijden heeft. Jullie hebben aan ons gevraagd om hiervoor een actieplan op te stellen, alsook een anti-kapitalistisch actieplan op basis waarvan een aantal acties kunnen opgezet worden… en deze ook te interationaliseren… Maar het belangrijkste dat hier gevraagd wordt, is actief te zijn bij de verkiezingen van 2014, niet door aanwezig te zijn als een politieke groepering, als een politieke partij die zich zal aanbieden aan de kiezer, maar om de arbeiders te doen begrijpen waar het om gaat, en dat men aanwezig is in het verkiezingsdebat met wat wij echt willen… (En zich tot de camera’s richtend) Paul (Magnette), kijk: ik sta hier niet alleen …ook de CNE (Centrale nationale des employés) heeft ons vervoegd. Het echte links is in beweging en niets zal haar kunnen tegenhouden”.
 
Felipe Van Kersbilck van de CNE stond al positief tegenover de oproep van Piron van 2012, zonder zich evenwel uit te spreken voor een politieke verzameling (zie interview verschenen in DWM). Op de meeting van 27/04 was Isabelle Wanschoor, CNE-secretaris van Charleroi aanwezig namens haar organisatie. Zij riep op om “niet meer te spreken over ‘radicaal links’, ‘extreem links’ of ‘links’ van ‘links’ maar eenvoudigweg van ‘links’”.
 
Hoe dit dan wel moest gebeuren, en hoe men een voet in huis zou krijgen in het ‘linkse wespennest’ waar de ene de andere toch met enig wantrouwen bekijkt, en hoe de PVDA-PTB zich hierin zou of zal positioneren zijn open vragen gebleven. Zeker is dat de PVDA-PTB in Solidair de oproep voor de meeting van 27/04 gepubliceerd heeft met verwijzing naar het programma en met de publicatie in het Frans en Nederlands van een verslag op de PVDA-webiste.
Ook de LSP kondigt de meeting aan met een uitvoerige bespreking.

Ook in andere persorganen heeft de meeting 27/04 in Wallonië en Brussel breed aandacht gekregen:
 RTL: Près de 400 personnes se sont réunies à Charleroi
Article de Sudinfo.be
LaLibre.be : “Paul, regarde-nous, la vraie gauche est en marche”
RTBF.be : Réunion pour une alternative de gauche à Charleroi
Lesoir.be : La FGTB Hainaut prend ses distances avec le PS
7sur7.be : “Paul, regarde-nous, la vraie gauche est en marche”

In de Nederlandstalige pers is weinig echo terug te vinden

Nog meegeven dat Gauche Commun, een politieke verzameling die bij de gemeenteraadsverkiezingen is opgekomen in Anderlecht en Sint-Gillis, de oproep van Piron en de FGTB Charleroi mee ondersteund. Ook Attac en het Comité pour l’annulation de la dette du Tiers Monde (CADTM) waren aanwezig op de meeting. Eric Toussaint liet aan Belga weten dat “het CADTM van oordeel is dat me zich de vraag moet stellen naar een nieuwe politieke kracht die de bevolking en de bewegingen die voor emancipatie vechten werkelijk kan vertegenwoordigen.

Het politiek perspectief is evenwel ‘flou’ en laat veel ruimte veel ‘rivaliteiten’, zo oordeelt Le Soir.

Slotbeschouwing

Het is allicht zo dat Piron en FGTB geoordeeld hebben om zich (nu nog niet) politiek uit te spreken of om keuzes te maken, al was het maar om de CNE aan boord te krijgen. De arbeiders en bedienden van Charleroi schuiven de bal door naar het verdeelde ’linkse veld’ in de hoop dat deze orde op zaken kunnen stellen en tegen de verkiezingen van 2014 aan politieke eenheid winnen. De PVDA-PTB speelt hier een cruciale rol, maar ook naast het ”Mouvement de Gauche” van ex-ecolo Bernard Wesphaël kan niet zomaar worden gekeken , al is het maar omwille van z’n contacten/banden met Europees-Links. Voor wie droomt van een Syriza-België mét de PVDA-PTB (in Griekenland staan hun zusters van de KKE buiten de Syriza-verzameling) zal er mee rekening moeten houden dat er nog een hartig woordje gebakkeleid kan/zal worden.

Er waar situeren zich de Parti Communiste, Bruxelles-Wallonie en de CAP (Comité pour une Autre Politique), respectievelijk vast en waarnemend lid van Europees Links?

Half december vindt in Madrid het 4de congres plaats van Europees Links waar het programma voor de Europese verkiezingen zal worden vastgelegd. Het is nu al duidelijk dat de draagkracht van de oproep van Piron en de FGTB en de regionale en internationale verruiming die men nastreeft, mede zal geconditioneerd worden door de koppeling van hun beweging aan de dynamiek van Europea-Left, Europees-Links en Gauche-Européenne, die inhoudelijk gelijklopend is met hun oproep. Het is daarop ook dat eventueel een aflijning/split zou kunnen gebeuren. De Parti Communiste Bruxelles-Wallone kan hier evenwel de mediator zijn, als zij haar (regionale) eenheid ten miste kan bewaren. In dat geval zou ook VEGA, als niet onbelangrijke linkse kracht in Luik, met de PC (terug) voor een bindend element kunnen zorgen.

Eerder dan de vraag of de oproep vanuit Charleroi Brussel en Vlaanderen zal bereiken, is het, in deze optiek, de vraag of Luik zich, ook politiek, met het Charleroise project kan verbinden.

Jan Hertogen,
individueel lid van Europees Links.
Info voor wie individueel lid wil worden

take down
the paywall
steun ons nu!