Denderleeuw: nu al gedoogbeleid VB bij verkiezing OCMW-voorzitter
Denderleeuw, Cordon sanitaire, Vlaams Belang, Gedoogbeleid -

Denderleeuw: nu al gedoogbeleid VB bij verkiezing OCMW-voorzitter

dinsdag 8 januari 2013 12:47
Spread the love

In Denderleeuw werd op maandag 7 januari al het Vlaams Belang (VB) betrokken bij een stemming in de OCMW-raad. Dank zij de VB-stemmen werd de N-VA’er Koen D’Haenens (ex-VLD) tot voorzitter verkozen.

Dit is de eerste stap in de richting van de verkiezing van een CD&V en N-VA meerderheid tijdens de geheime stemming op de gemeenteraad van woensdag 9 januari. ‘Denderleeuw Democratisch’ en de mensen achter de NOIG Verontruste Aalstenaars vinden dat dit al een streep te ver is.

Wat hier gebeurt gaat dan ook nog een stuk verder dan het doorbreken van het cordon sanitaire in andere gemeenten, zoals recent in deze streek ook in Geraardsbergen, waar CD&V en Open VLD afspraken maakten met het VB rond verkozenen in de politieraad (VB) én OCMW-raad.

Wat in Denderleeuw gebeurt gaat verder dan de symbolische term ‘cordon sanitaire’. Het betekent dat men zes jaar lang afhankelijk is van de steun van het VB voor het goedkeuren van gelijk welke beleidsdaad, begroting, enzovoort.

Dit scenario hebben ze gekend in Nederland en het is uitgelopen op complete onbestuurbaarheid. Wij vinden het ongepermitteerd dat men een beleid afhankelijk maakt van de goedkeuring van extreem-rechts, met een lokale voorman die actief is in extreem-rechtse clubjes als Voorpost, Rechtsactueel, en anderen.

De Facebookpagina ‘Democratisch Denderleeuw’ loopt ondertussen tegen de 500 ondertekenaars aan. De pagina van de voorstanders haalt iets méér dan de helft.

‘Democratisch Denderleeuw’ wil elke lokale actie steunen tegen de verkiezing van een VB-gedoogd college op de gemeenteraad van woensdag aanstaande.

Filip De Bodt en Johan Dumortier 

take down
the paywall
steun ons nu!