Kunstenares Rosea Lake (links) en mode-ontwerpster Rachida Aziz (foto: archief DeWereldMorgen.be).
Nieuws, Samenleving, België, Vlaams Belang, Auteursrechten, Anti-islam, Anke Van dermeersch, Rosea Lake, Judgments -

Rechter veroordeelt plagiaat door VB-senator Van dermeersch

Op 25 oktober bepaalde de rechtbank dat senator Anke Van dermeersch (Vlaams Belang) het gebruik van alle afbeeldingen gebaseerd op het werk van de Canadese kunstenares Rosea Lake onmiddellijk moet stopzetten. De Vlaams Belang-campagne ‘Vrijheid of islam’, waarop het blote been van de senator beschreven is met oordelen die vrouwen zouden riskeren ten gevolge van de zogenaamde islamisering, vertoont sterke gelijkenissen met het werk ‘Judgments’ van Lake.

vrijdag 25 oktober 2013 12:45
Spread the love

De rechter verbood niet alleen de huidige campagneposter van het Vlaams Belang, maar ook het gebruik van alle andere foto’s gebaseerd op het werk van Lake in het kader van de anti-islamcampagne van de partij. Van dermeersch werd veroordeeld om het vonnis te laten publiceren in De Standaard, Het Laatste Nieuws en de Gazet van Antwerpen. Ze riskeert ook een boete van 1000 euro per inbreuk als ze de afbeelding nog langer gebruikt.

Lake liet vanuit Canada weten verheugd te zijn met het vonnis. De kunstenares is van mening dat de kopie die Van dermeersch van haar werk liet maken een boodschap heeft die lijnrecht tegenover de boodschap van Judgments staat. 

Lake werd geholpen door mode-ontwerpster Rachida Aziz nadat bekend werd dat de jonge studente niet over de middelen beschikte om actie te ondernemen tegen het misbruik van haar werk door Van dermeersch.

“Dit is een overwinning voor mij en ook voor alle kunstenaars in de hele wereld. Mijn vrienden in België namen een risico door mij te helpen dit proces te voeren. Dit is het beste verjaardagscadeau ooit”, aldus Lake.

Lake werd afgelopen woensdag 19 jaar oud. Het werk Judgments, dat weergeeft welke beledigingen vrouwen riskeren op basis van hun roklengte, werd begin dit jaar wegens het krachtige beeld zeer vaak verspreid op het internet.

Het is niet de eerste keer dat het Vlaams Belang op de vingers wordt getikt wegens het schenden van auteursrechten. In 2009 verbood de rechtbank de verspreiding van drukwerk waarin zonder toestemming de fotomontage Dishes van de Duitse kunstenaar Till Nowak werd gebruikt. 

take down
the paywall
steun ons nu!